Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#naukajezykow #jezykiobce #angielski #nauka #praca #zalesie

Witajcie , chciałabym się nauczyć języka angielskiego . Mam 26 lat , nigdy nie byłam za granicą . Język znam jedynie ze szkoły i przez to mam awersję , tak , że mature pisałam z języka rosyjskiego. Nigdy nie lubiłam tego języka no ale w końcu człowiek chciałby się nauczyć . Od 6 lat pracuje na produkcji ,za minimalną i chciałabym się z tego wyrwać . Teraz też nie mogę wyjechać za granicę do pracy , choć miałam propozycje z mężem , ponieważ mamy kredyt hipoteczny w złotówkach i w umowie mamy, że co miesiąc mamy zasilac konto bankowe z tytułu pracy , w kwocie 4500 zł. Wcześniej nie wyjechaliśmy , przed kredytem , poniewaz dostaliśmy po roku pracy , razem , umowę na czas nieokreslony i tak człowiek został . Nie mieliśmy też pieniędzy , jak wiadomo zaraz po ukończeniu szkoły masz zero w portfelu . Pamiętam jak napisaliśmy do jednej agencji , zaraz po szkole i wszystko pięknie ładnie i babeczka nam pisze, że trzeba mieć coś na start , na pierwszy miesiąc , najlepiej 150 euro i plus opłata pokoju. Ciekawe skąd młody człowiek ma wziąć tyle hajsu . Zaraz i tak po szkole poszliśmy do pracy i wynajęliśmy kawalerkę w jednym z większych miast wojewódzkich. 5 lat w kawalerce , na 20 metrach z partnerem . Nie polecam nikomu , mieliśmy po 3 latach zszargane nerwy , kłótnie o przestrzeń . Ale jakoś człowiek wytrwal i ma te swoje skromne 45 metrów , dwa pokoje . Dlatego też tak szybko wzięliśmy kredyt . Co do języka angielskiego : znam gramatyke , czasy , słówka ale nie potrafię się wypowiedzieć w tym języku , tak naprawde nie miałam nigdy okazji z nikim rozmawiać . Czasami u nas w pracy przyjeżdża delegacja to słyszę rozmowy i wszystko rozumiem ale jak ja bym miała coś powiedzieć to jest koniec , nie powiem nic , mam blokadę . Odrazu mowie , nie stać mnie na native speakerow , biorą hollendarne pieniądze , które wolę dać na nadplate kredytu . Nie mam babci, ciocia , wujka ,siostry, koleżanki a nawet sąsiadki , którzy by mi pomogli w nauce. Jestem sama . Mówienie do siebie , oglądanie filmów daje marne skutki . Na studia również mnie nie stać , choc bardzo chciałam iść na filologię rosyjska a teraz i tak mało co pamiętam z tego języka i zawsze miałam problem z gramatyka . Mam dość słuchania ludzi , jaki to język angielski jest prosty

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach