Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dostałem się na lekarski. Nigdy nie interesowała mnie polityka, bo w tym wieku co innego ma się w głowie, ale od kilku dni czytam o tym co się dzieje ze studiami medycznymi w Polsce. Chodzi mi o podwojoną ilość uczelni, które powstały przypadkiem i bez jakiegokolwiek zaplecza oraz jakieś studia online z Polski prowadzone na ukraińskich uczelniach(!). Drastyczny wzrost ilości studentów w kraju, zarówno przez te śmieszne szkoły w każdym powiecie, jak i na normalnych uczelniach. Jeszcze ten kredyt na studia medyczne spowodował, że wywaliło liczbę osób idących na niestacjonarne ze śmiesznymi wynikami z matury. Przykładowo, ze mną ma zacząć studia ok 900 osób. To jest jakiś dramat i nie wiem jak to będzie wyglądać w 2030 oraz co się niby stanie z tymi uczelniami niedługo po wyborach? Przecież to jest śmieszne, że uczelnie, które nie mają nawet stołu anatomicznego mają kształcić lekarzy.

Teraz się zastanawiam czy w ogóle warto poświęcić 6 lat na te studia, żeby potem babrać się w tym szambie, które za kilka lat wybije...

#medycyna #lekarz #lekarski

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dostałem się na lekarski. Nigdy nie interesow...

źródło: sad-doctor-750x440

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Ale w sumie to co ci to przeszkadza? Nikt nie każe ci studiować na tych śmiesznych uczelniach. Rób swoje i lecz pacjentów zgodnie z aktualną wiedzą medyczną. Szczawik jeszcze studiów nie zaczął, a już lamentuje, no i standardowo musiał zacząć wypowiedź od tego że studiuje medycyne ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ty chyba jeden z tych co nasłuchał się babci żeby szedł na lekarza bo to
  • Odpowiedz
Teraz się zastanawiam czy w ogóle warto poświęcić 6 lat na te studia, żeby potem babrać się w tym szambie, które za kilka lat wybije...

@mirko_anonim: warto jeśli od razu robisz sobie kursy językowe i mniej więcej na trzecim roku orientujesz się co chcesz robić/gdzie działać. Jeśli jakieś onkologię/hematologie/immunologie to w tym sowieckim zaścianku nie masz czego szukać i trzeba zdawać USMLE i uciekać do USA. Jeśli np kardiochirurgia to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: tak dla przypomnienia, ze ktos skonczy studia medyczne nie od razu musi isc kroic ludzi na stole, ktos tych ludzi musi pozniej zatrudnic, praktyki musza sie odbyc, myslisz ze kto bedzie preferowany w takim przypadku? Ty z dziennych czy ktos z zaocznych co moze najwyzej w aptece pracowac
  • Odpowiedz