Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim nie czaje tego.
Przecież w wariancie pierwszym jesteś w stanie oszczędzać 100k rocznie a drugim mając o 2,5k mniejsze opłaty nadała 100k rocznie, a wolne 30k z różnicy w opłatach? To na 4 latach robi ci 120k.
Wolisz płacić 7% od 700k a potem pewnie ok 350k czy
Czy w wariancie drugim 2% od 500k i po 2 od 450k.

Jeśli boli cię to że nie możesz nadplacac przez pierwsze 3 lata to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ratelier: a co gdybym wziął mieszkanie bk2% w kredycie na 30 lat, płacił normalnie raty przez 3-4 lata, potem je wynajął (=strata dopłat) i chciał regularnie nadpłacać (dodatkowo spłacając nowy kredyt). jest taka opcja? jakie są wtedy kary za nadpłate takiego kredytu, gdzie już nie mam dopłat?

• Odpowiedz
@mirko_anonim niema kar ze strony bgk, tracisz prawo do dopłat i tyle. Jeśli po bierzesz dopłatę po utracie prawa to musisz ją zwrócić. Reszta kosztów nadpłaty stoi po stronie banku który udzielił ci kredytu I zależy od umowy kredytowej.
  • Odpowiedz
oprocentowanie stałe 5 letnie, kredyt 900k z wkładem własnym 200k. Rata kredytu wynosi 4.8k

@mirko_anonim: gdzie znalazłeś taka ofertę i jakie masz oprocentowanie? Bo brzmi to zajebiscie tanio (rata) jak na dzisiejsze warunki.

Dla 900k w najlepszej ofercie jaka widziałem na rynku (Santander oprocentowanie 6.67%, stałe na 5 lat) wychodzi 5 789,60 zł miesięcznie na 30 lat. I krótszy okres kredytowania tym rata wyższa. Do tego koszt ubezpieczeń (nieruchomości i
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @woj_st: mam, na spokojnie. te scenariusze mialem wyliczane u eksperta kredytowego i generalnie ryczałtowcy z IT (prawo i medycyna również) mają już o wieeleee łatwiej niż parę lat temu i dostać kredyt na 7 stówek i więcej to nie problem.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Przyjmuje się ze nie opłaca się nadpłacać hipotecznego. Zwłaszcza jak duża inflacja jest.

Powiem tak. Wolisz mieć 300k kredytu i 200k oszczędności czy 100k kredytu i 10k Oszczędności?
  • Odpowiedz