Aktywne Wpisy

pani_Sylwia_z_1z10 +211
wracając dziś z pracy zauważyłam, że na chodniku leży kobieta, obok niej rower
podbiegłam szybko, żeby zobaczyć czy żyje i czy nic jej nie jest, 5x upewniłam się, czy nie uderzyła głową przy upadku, czy nie ma żadnego złamania, ale z ogólnej oceny miała tylko trochę obtarć, kazałam jej chwilę posiedzieć, żeby minął szok, podpytywałam, co ją boli, gdzie mieszka itp.
ku mojemu zdziwieniu dopytywała i martwiła się tylko, czy na pewno nie widać
podbiegłam szybko, żeby zobaczyć czy żyje i czy nic jej nie jest, 5x upewniłam się, czy nie uderzyła głową przy upadku, czy nie ma żadnego złamania, ale z ogólnej oceny miała tylko trochę obtarć, kazałam jej chwilę posiedzieć, żeby minął szok, podpytywałam, co ją boli, gdzie mieszka itp.
ku mojemu zdziwieniu dopytywała i martwiła się tylko, czy na pewno nie widać
źródło: IMG_5523
Pobierz
walokid +3
No i 3k przebiegu pykło. Zmieniać mu już olej? Pan w #aso mówił że nie trzeba i żeby czekać do interwału olejowego. Ogólnie zamierzam jej zmieniać olej co 8-10k ale zastanawiam się czy tej pierwszej wymiany nie zrobić wcześniej
#audi #motoryzacja #samochody #pokazauto
#audi #motoryzacja #samochody #pokazauto
źródło: f9e6ae61-7379-4a5a-9e58-aee9c14005d0
Pobierz

Jako kuc programista nie mogę się nadziwić zadufaniu i pewności wśród innych programistów (zwłaszcza na wykopie), że AI to ich na pewno nie zastąpi.
Miałem już o tym napisać jakiś czas temu, gdy trafiłem na dyskusję na ten temat na mirko. W dyskusji na temat AI w programowaniu jeden entuzjasta sztucznej inteligencji napisał, że z powodu rozwoju AI za jakieś 10 lat całkowicie zaniknie popyt na usługi juniorów (w przypadku bardziej doświadczonych programistów miałoby to nastąpić później), co spotkało się z prześmiewczym "XD" ze strony innego komentatora, zaplusowanym przez dużą liczbę mirków.
Przecierałem oczy ze zdumienia widząc poparcie dla komentarza lekceważącego ten temat. Przecież "koniec popytu na juniorów za 10 lat" to jest rozsądna, wręcz konserwatywna predykcja.
Czołowe laby (OpenAI, DeepMind, Anthropic) otwarcie mówią o tym, że chcą zrobić AGI jeszcze przed 2030 rokiem. CEO Anthropicu ostatnio w wywiadzie wspomniał, że jest to możliwe "nawet za 3 lata". Nie trzeba traktować poważnie każdej takiej wypowiedzi, w końcu może to być robienie hajpu pod pozyskanie finansowania. Niemniej jednak patrząc na wypowiedzi innych ekspertów z branży, nawet pesymistów, AGI za 10 lat jest realne i prawdopodobne. Po drodze potrzebne będą kolejne przełomy w architekturze, bo z samych LLMów się AGI nie zrobi, ale pomysły już są.
Argumenty typu "hehe u nas management postanowił zwolnić część programistów i zastąpić ich ChatemGPT hehe, a potem musieli ich z powrotem zatrudnić" są wyjątkowo krótkowzroczne, bo GPT4 programistów nie zastąpi, natomiast w perspektywie kilkuletniej powstaną lepsze, potężniejsze modele.
Tak samo nie liczyłbym na to, że zwykły kuc będzie w stanie się łatwo przekwalifikować i pracować nad zaawansowanym AI, do tego potrzebne jest m.in. zrozumienie matematyki, a pamiętam, jaką rozpacz w czasie studiów na normalnej polskiej uczelni wywoływała wśród niektórych prosta analiza i algebra. Wielu informatyków, którzy z najwyższym trudem zdali matematykę w terminach poprawkowych, po latach jest programistami seniorami i na brak kasy nie narzekają, bo w ich pracy matematyka nie była im do niczego potrzebna - w ML/AI to nie przejdzie.
Oczywiście programiści nie są jedynym zagrożonym zawodem, zagrożone są wszystkie, dlatego należy walczyć o to, by benefity z AI służyły całej ludzkości, a nie wąskiemu gronu właścicieli firm zajmujących się tym tematem, nie wolno też zapominać o bezpieczeństwie i potencjalnym x-risk.
Jeszcze bym rozumiał, gdyby sceptycyzm wobec AI wykazywali ludzie o podobnych filozoficznych pozycjach do mnie, odrzucający metafizyczny materializm, ale przecież większa część wykopu wierzy w fizykalizm i uważa, że w ludzkich mózgach nie ma nic wyjątkowego, więc ich sceptycyzm co do niemożności stworzenia czegoś podobnego w maszynie jest absurdalny. Osobiście uważam, że nie wytworzymy świadomego AI z subiektywnym, pierwszoosobowym doświadczeniem, qualia, natomiast stworzenie inteligentnego AGI będącego w stanie rozwiązać 99,9% problemów, które potrafi rozwiązać ekspert w dowolnej dziedzinie, jest możliwe i wcale nie tak odległe w czasie, bo to kwestia obliczeniowa i algorytmiczna.
BTW. nie rozumiem po co pasywna agresja w odpowiedzi na proste pytanie ;)
Tak samo jak widzę że jakaś firma określa swoje szczoteczki jako "inteligentne" bo potrafią się same wyłączyć jak je odstawisz.
A moja definicją inteligencji odkrywcza nie jest. Znajdziesz ją na wikipedii. Wierzę że masz google i porównasz sobie wynik z tym, co reprezentuje chatGPT chociażbym. Przynajmniej
1. AGI będzie ale później niż wszystkim się wydaje. Przeceniamy to co osiągniemy w krótkim okresie a niedoceniamy tego co osiągniemy w długim. i właśnie te głosy że za kilka lat AI wykosi juniorów to przecenianie. Ale w ciągu 30-50 lat zrobimy więcej niż nam się wydaje
2. Zanim AI wykosi seniorów to oni skończą karierę
3. Do tego postu było zawsze tak że technologia nie niszczyła miejsc pracy tylko stwarzają miejsce
@kels:
Ignorantem to jesteś ty, bo nawet nie sprawdziłeś czym jest inteligencja, ale płaczesz jak bardzo boisz się chatówGPT.
Proponuję najpierw się dokształcić
Proponuję zaakceptować fakt, że jesteś ignorantem i być może to zmienić.
Jeśli masz więcej niż tydzień doświadczenia w IT to już powinieneś mieć wiedzę jak to wygląda w porównaniu do typa, który siedzi na budowie/na produkcji a o AI wie tyle co napiszą w mediach, ewentualnie może przeczytał jakiś dłuższy artykuł "pseudonaukowy".
Media grzeją temat
Doświadczonemu programiście nie płaci się dużo pieniędzy za pisanie kodu. Wraz
@obieq: natrafiłem teraz na temat, mógłbyś bardziej wyjaśnić o co chodzi z mapowaniem pól?
doc.NrDok = external.NumerDokumentu
To kopiuje sobie to z np Excela i mówię żeby mi to przepisał wg. Wzoru (podaje 2 linijik jako przykład)
Sobie kopiujesz jednorazowa robota żebyś nie musiał tego reczneinrroboc.
Przy kilkudziesięciu dsjenzysk