Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista20k #ai #technologia

Jako kuc programista nie mogę się nadziwić zadufaniu i pewności wśród innych programistów (zwłaszcza na wykopie), że AI to ich na pewno nie zastąpi.

Miałem już o tym napisać jakiś czas temu, gdy trafiłem na dyskusję na ten temat na mirko. W dyskusji na temat AI w programowaniu jeden entuzjasta sztucznej inteligencji napisał, że z powodu rozwoju AI za jakieś 10 lat całkowicie zaniknie popyt na usługi juniorów (w przypadku bardziej doświadczonych programistów miałoby to nastąpić później), co spotkało się z prześmiewczym "XD" ze strony innego komentatora, zaplusowanym przez dużą liczbę mirków.

Przecierałem oczy ze zdumienia widząc poparcie dla komentarza lekceważącego ten temat. Przecież "koniec popytu na juniorów za 10 lat" to jest rozsądna, wręcz konserwatywna predykcja.

Czołowe laby (OpenAI, DeepMind, Anthropic) otwarcie mówią o tym, że chcą zrobić AGI jeszcze przed 2030 rokiem. CEO Anthropicu ostatnio w wywiadzie wspomniał, że jest to możliwe "nawet za 3 lata". Nie trzeba traktować poważnie każdej takiej wypowiedzi, w końcu może to być robienie hajpu pod pozyskanie finansowania. Niemniej jednak patrząc na wypowiedzi innych ekspertów z branży, nawet pesymistów, AGI za 10 lat jest realne i prawdopodobne. Po drodze potrzebne będą kolejne przełomy w architekturze, bo z samych LLMów się AGI nie zrobi, ale pomysły już są.

Argumenty typu "hehe u nas management postanowił zwolnić część programistów i zastąpić ich ChatemGPT hehe, a potem musieli ich z powrotem zatrudnić" są wyjątkowo krótkowzroczne, bo GPT4 programistów nie zastąpi, natomiast w perspektywie kilkuletniej powstaną lepsze, potężniejsze modele.

Tak samo nie liczyłbym na to, że zwykły kuc będzie w stanie się łatwo przekwalifikować i pracować nad zaawansowanym AI, do tego potrzebne jest m.in. zrozumienie matematyki, a pamiętam, jaką rozpacz w czasie studiów na normalnej polskiej uczelni wywoływała wśród niektórych prosta analiza i algebra. Wielu informatyków, którzy z najwyższym trudem zdali matematykę w terminach poprawkowych, po latach jest programistami seniorami i na brak kasy nie narzekają, bo w ich pracy matematyka nie była im do niczego potrzebna - w ML/AI to nie przejdzie.

Oczywiście programiści nie są jedynym zagrożonym zawodem, zagrożone są wszystkie, dlatego należy walczyć o to, by benefity z AI służyły całej ludzkości, a nie wąskiemu gronu właścicieli firm zajmujących się tym tematem, nie wolno też zapominać o bezpieczeństwie i potencjalnym x-risk.

Jeszcze bym rozumiał, gdyby sceptycyzm wobec AI wykazywali ludzie o podobnych filozoficznych pozycjach do mnie, odrzucający metafizyczny materializm, ale przecież większa część wykopu wierzy w fizykalizm i uważa, że w ludzkich mózgach nie ma nic wyjątkowego, więc ich sceptycyzm co do niemożności stworzenia czegoś podobnego w maszynie jest absurdalny. Osobiście uważam, że nie wytworzymy świadomego AI z subiektywnym, pierwszoosobowym doświadczeniem, qualia, natomiast stworzenie inteligentnego AGI będącego w stanie rozwiązać 99,9% problemów, które potrafi rozwiązać ekspert w dowolnej dziedzinie, jest możliwe i wcale nie tak odległe w czasie, bo to kwestia obliczeniowa i algorytmiczna.
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ulfric_Stormcloak: no nic chciałem usłyszeć twoją definicję, ale jak widać zabrakło Ci inteligencji żeby stworzyć własną.
BTW. nie rozumiem po co pasywna agresja w odpowiedzi na proste pytanie ;)
  • Odpowiedz
@kels: zwyczajnie męczy mnie jak większość "specjalistów" od IT pisze bzdury o sztucznej inteligencji, podczas gdy ludzkość nie jest nawet blisko aby ją stworzyć

Tak samo jak widzę że jakaś firma określa swoje szczoteczki jako "inteligentne" bo potrafią się same wyłączyć jak je odstawisz.

A moja definicją inteligencji odkrywcza nie jest. Znajdziesz ją na wikipedii. Wierzę że masz google i porównasz sobie wynik z tym, co reprezentuje chatGPT chociażbym. Przynajmniej
  • Odpowiedz
@FilozoficznyJanusz
1. AGI będzie ale później niż wszystkim się wydaje. Przeceniamy to co osiągniemy w krótkim okresie a niedoceniamy tego co osiągniemy w długim. i właśnie te głosy że za kilka lat AI wykosi juniorów to przecenianie. Ale w ciągu 30-50 lat zrobimy więcej niż nam się wydaje
2. Zanim AI wykosi seniorów to oni skończą karierę
3. Do tego postu było zawsze tak że technologia nie niszczyła miejsc pracy tylko stwarzają miejsce
  • Odpowiedz
że jesteś ignorantem.

@kels:

Ignorantem to jesteś ty, bo nawet nie sprawdziłeś czym jest inteligencja, ale płaczesz jak bardzo boisz się chatówGPT.

Proponuję najpierw się dokształcić
  • Odpowiedz
@Ulfric_Stormcloak: Nawet nie zrozumiałeś, że chciałbym poznać Twoja definicje, ale widzę że to był błąd, bo nie masz ani własnej definicji ani własnej inteligencji. Nigdzie nie napisałem, że się boje SI, wręcz przeciwnie.
Proponuję zaakceptować fakt, że jesteś ignorantem i być może to zmienić.
  • Odpowiedz
@FilozoficznyJanusz: Dodatkowo branie kredytów przez programistę w 2023 roku to totalna głupota i przysporzy nam sporo problemów. Zakładając, że taki programmer ma 200k wkładu własnego i zarabia 20k netto b2b czyli 15k na rękę, chce kupić mieszkanie 70m2 za 12000/m2 plus 100k na wykończenie co daje 940 000 na kredyt. Rata wtedy wychodzi jakieś 5500zł na 30 lat przy 6%, ale nasz programista chce to dodatkowo nadpłacać 2000zł miesięcznie, czyli
  • Odpowiedz
@Volantie: ale po co mam z Tobą dyskutować jak Cię nie przekonam (spróbuję ostatni raz, ale pewnie dalej będziesz wrzucał te swoje clickbaitowe sondy o AI).
Jeśli masz więcej niż tydzień doświadczenia w IT to już powinieneś mieć wiedzę jak to wygląda w porównaniu do typa, który siedzi na budowie/na produkcji a o AI wie tyle co napiszą w mediach, ewentualnie może przeczytał jakiś dłuższy artykuł "pseudonaukowy".
Media grzeją temat
  • Odpowiedz
@dziadmankowy +29
tak sobie poczytałem te ostatnie rozkminy na tagu odnośnie AI i jak to wszyscy developerzy zginą i oto moja opinia starego człowieka w branży (blisko 20 lat doświadczenia) o którą nikt nie prosił ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Doświadczonemu programiście nie płaci się dużo pieniędzy za pisanie kodu. Wraz
  • Odpowiedz
Już teraz możesz w chatgpt wrzucić mapowanie pól i wypluje Ci ładnie kilkanascie/dziesiąc linijek które byś musiał sam napisać (zwykle i tak trzeba to poprawić, ale oszczędza sporo czasu).

@obieq: natrafiłem teraz na temat, mógłbyś bardziej wyjaśnić o co chodzi z mapowaniem pól?
  • Odpowiedz
@interpenetrate: no masz fakturę i np. pola w swojej bazie odp. Za jej nr, datę, kontrahenta itp. i pola w pliku/serwisie z którego przychodzą dane. I tych pól np jest 30-100. Zamiast to ręcznie pisać.
doc.NrDok = external.NumerDokumentu
To kopiuje sobie to z np Excela i mówię żeby mi to przepisał wg. Wzoru (podaje 2 linijik jako przykład)
  • Odpowiedz
@interpenetrate: zamiast pisać 5 linii kopiujesz mu 5 links arkusza I i każesz munto odpowiednio sformatować a pozniej
Sobie kopiujesz jednorazowa robota żebyś nie musiał tego reczneinrroboc.
Przy kilkudziesięciu dsjenzysk
  • Odpowiedz