Wpis z mikrobloga

@FilozoficznyJanusz: w połowie czytania się znudziłem. Wiele firm nie potrafi wdrożyć przez xx lat metodyk/frameworkow/[wstaw cokolwiek nowoczesnego], nadają starym pracownikom stanowiska o których Ci ludzie nie mają pojęcia (PO, PM, BA), zatrudniają na architektów kompletnie niekompetentne osoby, często szefowie IT są głąbami bez wizji, wskakującymi na stanowisko na chwilę. Nawet jeżeli coś zacznie generować idealny kod, to miną długie lata zanim rynek IT się zmieni.
  • Odpowiedz
@Stef444n:

Wiele firm nie potrafi wdrożyć przez xx lat metodyk/frameworkow/[wstaw cokolwiek nowoczesnego], nadają starym pracownikom stanowiska o których Ci ludzie nie mają pojęcia (PO, PM, BA), zatrudniają na architektów kompletnie niekompetentne osoby, często szefowie IT są głąbami bez wizji, wskakującymi na stanowisko na chwilę

Te firmy to idą na zderzenie ze ścianą, bo po prostu nie będą miały klientów na swoje produkty, gdy bardziej nowoczesna konkurencja z wykorzystaniem wdrożonych nowych
  • Odpowiedz
W chwili gdy praca większości programistów nie byłaby potrzebna, to tym bardziej większość prac biurowych

@Slavcel: a po co komu praca biurowa skoro AI jest w stanie zastąpić programistów, których głównym zadaniem, jest tworzenie oprogramowania odbierającego pracę pracownikom biurowym?
  • Odpowiedz
@FilozoficznyJanusz: myślę podobnie. Sądzę, że mamy przed sobą przejściowy fajny okres, kiedy AI będzie doskonałym narzędziem usprawniajacym pracę w tak rewolucyjny sposób, jak samochody zastąpił konie.

I bardzo mi się ta perspektywa podoba, jako programiście.

Narzędzie pewnie zastąpi rzesze programistów, ale nie wszystkich. I prawdopodobnie stworzy nowe stanowiska, których dziś jeszcze nie ma.
  • Odpowiedz
@jakismadrynickpolacinsku: Jeżeli jesteś tłumaczem przysięgłym to translatory pracy Ci pewnie do emerytury nie odbiorą, ale ja w sierpniu fragmenty instrukcji serwisowych do dwóch maszyn- w sumie ponad 400 stron przepuściłem przez deepl i poświęciłem dwa wieczory na wyszukanie słówek gdzie się jebnął i poprawienie tego.
Więc jakiemuś tłumaczowi trochę pracy jednak ubyło.
  • Odpowiedz
@ArekMaupa: deepL potrafi zrobić błędy na poziomie podstawówki, odmieniając przez przypadki:)
Dwa, że wiele tekstów musi podpisać przysięgły.
Trzy, nie każdy chce gadać z automatem.
Cztery, nauka z nauczycielem zawsze ma kontekst emocjonalny, wyobrażeniowy. Z maszyną nie stworzy więzi.
  • Odpowiedz
z powodu rozwoju AI za jakieś 10 lat całkowicie zaniknie popyt na usługi juniorów

@FilozoficznyJanusz: cała gadanina o tym co kogo zastąpi, wymagałaby najpierw określenia co rozumiemy pod hasłem "junior".

Bo patrząc wstecz, na historie informatyki, narzędzia takie jak kompilatory języków wysokiego poziomu, same języki i narzędzia już niejednokrotnie niby "zastąpiły" całe rzesze ludzi. A tak naprawdę jeszcze bardziej zwiększyły na nich popyt (jedynie z pewną ewolucją idealnego
  • Odpowiedz
zadufaniu i pewności wśród innych programistów (zwłaszcza na wykopie), że AI to ich na pewno nie zastąpi

@FilozoficznyJanusz: jako programista powinieneś wiedzieć że AI jeszcze nie istnieje w żadnej formie, a to co jest (chatGPT itp) to zaawansowane algorytmy bazujące na ogromnej bibliotece dawnych.

Dalej nie czytam bo po co
  • Odpowiedz
@Ulfric_Stormcloak: tak właściwie to czym jest inteligencja, nawet nie sztuczna jak nie "zaawansowanym algorytmem bazującym na ogromnej bibliotece danych"? Pytam z ciekawości, bez uszczypliwości :).
  • Odpowiedz
@FilozoficznyJanusz wyślij sztuczna inteligencje do klienta żeby przegadać jego oczekiwania, rozłożyć je na zadania, realnie wyestymowac czas potrzebny na zrobienie, wytłumaczenie dlaczego tyle dlaczego nie szybciej
  • Odpowiedz
tak właściwie to czym jest inteligencja, nawet nie sztuczna jak nie "zaawansowanym algorytmem bazującym na ogromnej bibliotece danych"? Pytam z ciekawości, bez uszczypliwości :).

@kels: jest wiele różnych definicji czym jest inteligencja

Żaden nie ma nawet minimum zbieżności z tym czym jest chatGPT.

Nie masz Google aby samemu poszukać informacji na tak banalne pytanie?
  • Odpowiedz