Wpis z mikrobloga

Ciekawe czy dożyjemy kiedyś do takiego wzrostu świadomości ekonomicznej narodu, w którym dynamiczne Mariusze, które kiszą oferty na otodom miesiącami i nie chcą zejść ani o złotówkę obczają, że przy takich stopach to im się już dawno opłacało zejść i wrzucić te pieniądze na lokatę XD A jakby jeszcze odkryli procent składany to paanie.

#nieruchomosci #ekonomia #gospodarka #otodom #olx #przemysleniazdupy
  • 24
@acpiorundc: Pewnie tak, ale teraz też to nie ma znaczenia. Powiedzmy, że sprzedajesz mieszkanie za 1,1 mln i nie chcesz zejść ani o złotówkę, kisisz ofertę rok. Tymczasem gdybyś zszedł 100k rok temu to w zasadzie byś prawie odrobił już tą różnicę lokatą 9% i przebił kolejną na ten rok. Puste mieszkanie też generuje koszty.

Ale ludzie tego nie czają XD Jak komuś wspominam, że może założyć 3 lokaty po 9%
@mickpl: co Ty #!$%@? XD Wymagasz od ludzi, którzy na stopach 0% brali kredyt po korek, a inflacja szalała? Wymagasz od ludzi, którzy brali kredyt te frankach ponad swoją zdolność i drzeli łacha z frajerów, którzy nie brali tego kredytu? Wymagasz od ludzi, którzy uważają inwestycję w mieszkanie ze stopą zwrotu na poziomie 5%-9% rocznie za najlepszą inwestycję? Mógłbym tak długo :D
@Reanef: mając wiedzę ekonomiczną i swoje zapasy finansowe wykonałem kilka operacji, które pozwoliły mi zaoszczędzić kilkadziesiąt tysięcy złotych przed podniesieniem stóp procentowych. Nie wiem czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje.
@bi-tek nest dobry dla osoby która się właśnie obudziła z 500k w kieszeni xd, oferta jednorazowa dla nowych klientów
city trzeba obsługiwać, ma dodatkowe warunki
jedynie Velo tutaj spełnia warunek, tylko co kiedy się skończy?
Powiedzmy, że sprzedajesz mieszkanie za 1,1 mln i nie chcesz zejść ani o złotówkę, kisisz ofertę rok. Tymczasem gdybyś zszedł 100k rok temu to w zasadzie byś prawie odrobił już tą różnicę lokatą 9% i przebił kolejną na ten rok. Puste mieszkanie też generuje koszty.

@mickpl: gdzie znajdę lokatę na banke na 9%? bo widze same na 6% i na jakies 20k-50k max.
@JC97: Spoko, bedę pingować tak długo aż BK2% Będzie mniej opłacalne go nadpłacić niż korzystać z lokat. Pamiętaj też że mam blokadę nadpłacania przez 3 lata na 200k i coś z nadwyżką musze kasy robić.