Wpis z mikrobloga

• 114
@noipmezc: play akurat się chwali zawsze jak odpali nowe nadajniki i faktycznie sporo tego jest. Mi obiecywali nowy nadajnik jakieś 3,5 roku. Czekałem, bo działał mi zasięg Play i Orange, więc lepiej niż samo Orange w teorii. A u mnie na wsi zasięg KAŻDEJ sieci był na poziomie znikomym, na zewnątrz w niektórych miejscach dało się dzwonić, w Orange przy oknie w budynku dało się dzwonić i nawet skorzystać z
  • Odpowiedz
@noipmezc w moim przypadku przejście z Orange na play to był ogromny przeskok. W Orange zasięg miałem w 2 punktach w mieszkaniu a jak zjechali turyści to dopiero 30km poza miastem internet łapał xD teraz wszystko działa bez zarzutu
  • Odpowiedz
@iamscatman ale mam nadzieję że zarówno Ty jak i plusujący rozumiecie, że ta sytuacja lokalna nijak nie odzwierciedla sytuacji w całej Polsce? Żaden OP nie ma 100% pokrycia LTE. Akurat w Twojej lokalizacji Orange nie ma usług na przyzwoitym poziomie
  • Odpowiedz
mam dwa numery(Orange i Play), dużo jeżdżę po kraju i według mnie Play nie odstaje pod względem zasięgu od Orange.
  • Odpowiedz
@Kolczaneiro u mnie podobna sytuacja, tzn też Orange działa gorzej niż Play. Nadajniki w podobnej odległości, bo są oddalone jakieś 100 metrów od siebie. Problem z Orange polega na tym, że jest dużo bardziej obciążony.

Z drugiej strony, do internetu używam właśnie T-Mobile, który współdzieli BTS z Orange. A to dlatego że łączę się do innego BTS, pomimo odległości około 9km to łapie stabilnie każde pasmo, nawet 2600Mhz
  • Odpowiedz
@Kolczaneiro jasne, dlatego napisałem że w moim przypadku. Orange miałem od 4 lat i zdarzały się gorsze epizody ale generalnie działało Ok. Ale ostatnie 4 miesiące dramat i mimo licznych zgłoszeń nic
  • Odpowiedz
@iamscatman: W ogóle zniesienie przymusowej służebności z korzystania z nadajników innych operatorów bardzo mocno ograniczyło działanie sieci... W służbowym telefonie mam Plusa i to jest dramat jak to u mnie działa. Z kolei w prywatnym mam Playa (Mobile Vikings) i śmiga zajebiście na LTE bo niedaleko mam nadajnik Playa.
Szkoda, że zlikwidowali ten przymus udostępniania innym operatorom swoich nadajników.
  • Odpowiedz
@adeekk1989: zlikwidowali? ja już od lat nie w branży i kiedyś faktycznie to było tak, że infrastruktura była tak jakby wszystkich, operatorzy się jedynie rozliczali wewnętrznie za roaming krajowy. I operatora nawet nie było sensu zmieniać, bo zmieni ci się tylko logo na fakturze - abonamenty wszędzie kosztują podobnie.

jak to znieśli to faktycznie chujnia, zwłaszcza na odludziach gdzie nie ma ekonomicznego sensu znaczącej rozbudowy tej infry.
  • Odpowiedz
@noipmezc: @dzek nie wiem jak oni to robią ale mam w miejscowości obok wszystkie trzy nadajniki (T-Mobile i Orange mają wspólny) i Playa działa najgorzej. Orange coś tam łapie a Plusa najlepiej
  • Odpowiedz
@noipmezc: pieprzenie. Często jeżdżę poza miasto i mam w kilku różnych miejscach nadajniki Orange, Play, T-mobile i Plus. Wszystkich tych operatorów przerabiałem (na kartę) i zawsze Play działa najlepiej w stosunku cena/jakość. Jak coś się rwie na łączu to prawie zawsze wtedy kiedy przełącza mnie na sieć Oragne. Przełączam ręcznie z powrotem na Play i wszystko śmiga. No i za 35zł mam 40GB internetu bez umowy.
e.....a - @noipmezc: pieprzenie. Często jeżdżę poza miasto i mam w kilku różnych miej...

źródło: no-powiedz-mi-synek-kto-tyle-dal_2021-09-17_09-29-02

Pobierz
  • Odpowiedz