Aktywne Wpisy

saintie +29

darknightttt +4
Jeśli jesteś przeciwny aborcji - zrób wazektomie i zabezpiecz swoje plemniki. Rozpowszechniaj informacje na ten temat.
Szybko, tanio, bezpiecznie.
#zwiazki
Szybko, tanio, bezpiecznie.
#zwiazki

Pytanie do osób stosujacych tretinoinę. Po 8 tygodniach stosowania ciągle mam wypryski na brodzie i żuchwie (zaczynałam z bezproblemową cerą) i teraz jestem pewna że to jest podrażnienie i reakcja zapalna skóry na zbyt częste stosowanie (2-3 dni przerwy pomiędzy aplikacjami). Nie miałam żadnego zaczerwienienia ani pieczenia więc myślałam że wszystko jest dobrze a wysyp brałam za oczyszczanie które może trwac przez 6-8 tygodni. Teraz wiem że te wypryski to jest firma podrażnienia.
Mam zamiar zrobić przerwę na 2 tygodnie aby skóra doszła do siebie a później stosować środek rzadziej. Czy wtedy skóra nie odzwyczai się od tretinoiny? Są opinie, że jeśli będzie się przedłużało etap retynizacji stosując środek 1-2 razy w tygodniu to skóra nigdy się nie przyzwyczai i będzie reagować podrażnieniem na każdą próbę zwiększenia częstotliwości. Myślałam też aby odstawić środek całkowicie i od jesieni zacząć całkowicie od nowa. Co myślicie? Nie wiem jak to ugryźć, będę wdzięczna za porady od bardziej doświadczonych osób.
#dermatologia #kosmetologia #kosmetyki
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Co do odstawienia - jeśli cały czas masz podrażnioną skórę i uszkodzoną barierę hydrolipidową, to ciężko tu mówić, że skóra się przyzwyczaiła do tretynoiny. Odstaw całkiem na jakiś czas aż się wszystko wygoi i potem zacznij od nowa od nakładania raz w tygodniu. Jak to będzie ok to można zwiększać do 2-3 razy.
Tak
@LetticeDeVries: Z tą uszkodzoną barierą to nie uznawałam że ją mam, bo nie miałam zaczerwienienia ani pieczenia
─────────────────────
Z ciekawości zapytam w jakim jesteś wieku, że stosujesz tretynoinę anti-aging?
Ja też stosuje tretynoinę głównie w celach anti aging. Zacząłem 4 lata temu czyli jak miałem te 25 lat, ale wcześniej dostawałem od
Ciekawi mnie ten trifaroten co piszesz, on jest dostępny w Polsce? On jest łagodniejszy niż tretinoina?
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
Trifaroten jest najnowszym retinoidem wprowadzonym na rynek chyba w zeszłym roku (?) pod nazwą Aklief. Jest strukturalnie bardzo podobny do tazarotenu (Zorac). Aktywuje te same receptory tylko mocniej,
Z racji tego że nie ma badań nad działaniem antiage retinoidów innych niż tret to trzeba samemu sprawdzać - teoretycznie wszystkie retinoidy mają takie działanie ze względu na przyspieszanie cyklu