Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pytanie do osób stosujacych tretinoinę. Po 8 tygodniach stosowania ciągle mam wypryski na brodzie i żuchwie (zaczynałam z bezproblemową cerą) i teraz jestem pewna że to jest podrażnienie i reakcja zapalna skóry na zbyt częste stosowanie (2-3 dni przerwy pomiędzy aplikacjami). Nie miałam żadnego zaczerwienienia ani pieczenia więc myślałam że wszystko jest dobrze a wysyp brałam za oczyszczanie które może trwac przez 6-8 tygodni. Teraz wiem że te wypryski to jest firma podrażnienia.

Mam zamiar zrobić przerwę na 2 tygodnie aby skóra doszła do siebie a później stosować środek rzadziej. Czy wtedy skóra nie odzwyczai się od tretinoiny? Są opinie, że jeśli będzie się przedłużało etap retynizacji stosując środek 1-2 razy w tygodniu to skóra nigdy się nie przyzwyczai i będzie reagować podrażnieniem na każdą próbę zwiększenia częstotliwości. Myślałam też aby odstawić środek całkowicie i od jesieni zacząć całkowicie od nowa. Co myślicie? Nie wiem jak to ugryźć, będę wdzięczna za porady od bardziej doświadczonych osób.
#dermatologia #kosmetologia #kosmetyki

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 18
@mirko_anonim: od jesieni bezpieczniej, ale jeśli pilnujesz nakładania kremu z filtrem to i latem można cisnąć.

Co do odstawienia - jeśli cały czas masz podrażnioną skórę i uszkodzoną barierę hydrolipidową, to ciężko tu mówić, że skóra się przyzwyczaiła do tretynoiny. Odstaw całkiem na jakiś czas aż się wszystko wygoi i potem zacznij od nowa od nakładania raz w tygodniu. Jak to będzie ok to można zwiększać do 2-3 razy.

Tak naprawdę
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @LongWayHome: 90% dermatologów poleca stosowanie środka od razu codziennie i każe przyjść za 3 miesiące na kontrolę oraz nawet nie słyszało o czymś takim jak buforowanie kremem nawilżającym a stosowanie "rzadziej" to wg nich co 2 dzień ¯_(ツ)_/¯ Dlatego wolę czerpać wiedzę od doświadczonych, realnych użytkowników.

@LetticeDeVries: Z tą uszkodzoną barierą to nie uznawałam że ją mam, bo nie miałam zaczerwienienia ani pieczenia po myciu,
@mirko_anonim brałem tretynoine od lekarza codziennie przez cały rok i nie mam już trądziku. Pożegnałem się z nim kilka lat temu i nie wraca. Mam kilku znajomych którzy też brali od lekarza w podobny sposób. Teraz wymyślacie jakieś buforowanie, porady pseudocelebrytow i #!$%@? wie co.
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @LongWayHome: Męska skóra jest inna - grubsza i bardziej wytrzymała, kobiety mają cieńszą i bardziej wrażliwą i mogą źle reagować na tak mocny środek. Różnice w hormonach i funkcjonowaniu skóry, mówi to coś panu? Ale oczywiście przyjdzie wykopek i na chłopski rozum wie lepiej.

·
@mirko_anonim: mnie tret mocno podrażniała przez pierwszy rok stosowania, ale używałem wtedy hardcorowe stężenie 0.1. Wszystko zaczęło się uspokajać jak przeszedłem na niższe stężenie. Obecnie, prawie 4 lata ciągłego stosowania tretynoiny podrażnia mnie minimalnie i głównie wtedy jak są mrozy, zimny wiatr lub suche powietrze. Duże znaczenie ma nawilżanie skóry. Stosuj grubszą warstwę kremu nawilżającego. Pod niego możesz dać jakieś serum nawilżające dla podbicia nawilżenia i na to spf. W nocy
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): @nietoperze20: Dzięki za odzew. Ja przed stosowaniem miałam bezproblemową cerę, a tret zaczęłam stosować antiaging. Zaczęłam od najniższego stężenia 0,25, formuła kremowa. Wcześniej przez 7 miesięcy stosowałam adapalen (Acnelec) aby zaznajomić skórę z retinoidami, więc myślałam że mam przygotowaną skórę. Przez pierwszy miesiąc stosowałam w schemacie 3 dni przerwy, w drugim miesiącu stosowałam na przemian 2 i 3 dni przerwy. Wysyp trwał i trwał i nie zanosiło
@mirko_anonim: pierwsze miesiące stosowania tretynoiny niemal zawsze wiążą się z podrażnieniem bo skóra ulega retynizacji czyli wysycają się receptory retinoidowe. Ja z kolei słyszałem teorię, że nie należy odstawiać tretynoiny mimo podrażnienia tylko wdrożyć bardziej regenerującą pielęgnację i zmniejszyć stężenie/częstotliwość. U mnie to zadziałało, podrażnienia zniknęły gdy zacząłem intensywniej nawilżać skórę i stosować bardziej odżywcze, regenerujące kremy na noc. Fajne są też ampułki Matricium, które działają kojąco na skórę. Moim celem
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @nietoperze20: Ja stosowałam bardzo odżywczą pielęgnację - Cicaplast, Cerave, Toleriane, odstawiłam wszystko co może podrażniać (np. wit. C), zrezygnowałam z mycia porannego i wręcz religijnie stosowałam się do ochrony przeciwsłonecznej. To wszystko nie wystarczyło, w skórze ewidentnie był stan zapalny a już nie chciałam tego przedłużać i fundować sobie blizn, nie wspominając o samopoczuciu z powodu stanu cery. Nie odstawiam środka, dalej będę próbować, ale to dopiero
@mirko_anonim: tak, gdy łagodząca pielęgnacja nie wystarcza to należy odstawić retinoid na jakiś czas i później wrócić do stosowania z mniejszą częstotliwością najlepiej 2x/tyg w kilkudniowych odstępach np.poniedziałek i czwartek, a pomiędzy stosować odżywczą pielęgnację.
Z ciekawości zapytam w jakim jesteś wieku, że stosujesz tretynoinę anti-aging?
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): @nietoperze20: Ja zaczęłam z częstotliwością w schemacie 3 dni przerwy czyli 2x tydz. i to okazało się zbyt często, bo od drugiego tygodnia miałam już wysyp (który przyjęłam za "oczyszczanie", że jakieś zaskórniki wychodzą i brnęłam w to dalej 8 tygodni). Mam 34 lata, widocznie skóra już nie ma aż takich zdolności regeneracyjnych jak kiedyś, nie trzyma nawilżenia, jest bardziej wrażliwa etc. Kiedyś miałam skórę typowo tłustą,
@mirko_anonim: poczytaj sobie profil @inti-skin na ig. Ma dużo protipów co do stosowania tretynoiny. Pamiętam, że mi na początku pomagała metoda kanapkowa, czyli nakładałem krem nawilżający, potem tretynoinę i po pół h krem regenerujący typu cica. Teraz już wyrobiłem sobie tolerancję i nakładam na gołą skórę.
Ja też stosuje tretynoinę głównie w celach anti aging. Zacząłem 4 lata temu czyli jak miałem te 25 lat, ale wcześniej dostawałem od lekarza Atrederm
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @nietoperze20: Dzięki, chociaż ja przeczesałam już zagraniczny yt, reddit i blogi więc mało co nowego się już dowiem, metodę kanapkową stosowałam cały czas. Myślę że moim problemem było zbyt częste stosowanie tretinoiny na już umęczoną adapalenem skórę, który raczej też stosowałam zbyt często (po 7 miesiacach co 2 dzień). Czyli moja bariera skórna już od początku stosowania tretinoiny była uszkodzona. Teraz mam zamiar porządnie wyleczyć i wzmocnić
@mirko_anonim: nie stosuje Acnatacu. Sprowadzam sobie tretynoinę z zagranicy głównie Effederm, Retirides, Retacnyl, ale mam też receptę na ten nowy retinoid - trifaroten (Aklief), który zamierzam postosować jesienią i zobaczę jak się sprawdzi.
@mirko_anonim: na stałe i bez podrażnień używam tretynoiny o stężeniu 0.05%, czyli Retirides 0,5mg/g. Używałem kiedyś wyższe stężenie Retirides 0,1 ale łuszczenie było nie do zniesienia i nie dało się nic innego stosować, a ja chcę poużywać sobie witaminy C, kwasów itp.

Trifaroten jest najnowszym retinoidem wprowadzonym na rynek chyba w zeszłym roku (?) pod nazwą Aklief. Jest strukturalnie bardzo podobny do tazarotenu (Zorac). Aktywuje te same receptory tylko mocniej, a
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): No to ja używałam Retirides 0,025%, niestety zbyt często :/ Teraz wyprowadzam skórę na prostą i spróbuję znów wrócić do tretinoiny jesienią lub w okolicach nowego roku - muszę mieć pewność że bariera skórna będzie na tip top.

Z racji tego że nie ma badań nad działaniem antiage retinoidów innych niż tret to trzeba samemu sprawdzać - teoretycznie wszystkie retinoidy mają takie działanie ze względu na przyspieszanie cyklu