Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#nieruchomosci #kredythipoteczny #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie
29 lvl. 9k brutto, różowa 8k brutto.
Siemka mirki, Zastanawiam się, czy przy takich dochodach ma sens branie kredytu na mieszkanie. Niestety, nie posiadam żadnych oszczędności, jedynie 10 tysięcy złotych na koncie. Moje jedynym wydatkiem związanym z mieszkaniem jest wynajem pokoju, który kosztuje 1,5k miesięcznie.

Doszedłem do punktu w życiu, w którym chciałbym wreszcie ładować te pieniądze na własne mieszkanie. Niestety, nie posiadam środków na wkład własny. Zastanawiam się, czy warto skorzystać z programu rządu oferującego mieszkanie bez wkładu własnego, czy też może powinienem wrócić do rodzinnego miasta i próbować odkładać jak najwięcej pieniędzy każdego miesiąca. Różowa by miała swoją część na wkład własny od rodziców. Ja niestety tak dobrej sytuacji nie mam.

Ciężka to jest dla mnie sytuacja i chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Bierz ten program 2% bez wkładu własnego. Najlepsze co możesz zrobić. Nie przejmuj się wykopkami mówiącymi że wstyd że nie masz oszczędności. Przy takich zarobkach ciężko coś odłożyć
  • Odpowiedz
9k zarobków i 10k oszczędności xddd

@Ciuralla1: przecież to niecałe 6,5k netto. Może OP miał jakieś większe wydatki, typu korona na ząb czy zabieg chirurgiczny, po parę tysięcy leci. Okolice 30 lat to już nie to co dekadę wcześniej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ten program bez wkładu jest spoko, ale pamiętaj, że nie dostaniesz niewiadomo jak wielkiego kredytu. Sam masz zdolność zapewne na poziomie 300k, różowa trochę mniej, wiec obstawiam, że mieszkanie bez wkładu to max 500k dla was. Pamiętaj, że w tej kwocie nie możesz mieć kosztów notarialnych itd. oraz jeśli sie zdecydujesz na nowe mieszkanie, to jeszcze wykończenie, miejsce postojowe, komórka lokatorska itd. więc szału nie będzie, a rata takiego
  • Odpowiedz
@herbatananoc: no parę tysięcy leci. Ale to jest serio niebezpiecznie nie mieć oszczędności w tym wieku, niemając zbudowanego majątku.
Potem ktoś ciężko choruje lub umiera i się dramaty.
  • Odpowiedz
@DeoLawson: Wykop to miejsce gdzie każdy, kto napisze że zarabia powyżej mediany zarobków i tak nazywany jest gołodupcem, biedakiem, nierobem itp. Bariera bogactwa to obecnie 20k, a nawet 30k. Poniżej to nie życie.
Poza tym gdzieś połowa Polaków nie posiada oszczędności, więc nawet 10k sprawia, że jest się w tej "lepszej" grupie, ale oczywiście wg wykopu należy oszczędzać 50k w rok, to nic trudnego ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
@ksiezycoweNieruchy: No i co gadasz głupoty? Najniższa rata dla kredytu na 500k to 3500zł obecnie. Może z tym programem byłoby trochę taniej, ale wtedy masz raty malejące tylko i na początku jest więcej. Co do zdolności, zależy od banku, ale jak chcesz w miarę dobrą ofertę to przy ich wspólnych dochodach to będzie 500, może 600k - kalkulator totalmoney podaje ok. 550k zdolności na maxa.
  • Odpowiedz
@WarwaraBasia: chodzi mi o to, że normalnie bank by Cię "ukarał" wyższym oprocentowaniem za brak LTV na poziomie 80%, a w przypadku tego programu będziesz miał ofertę jak dla LTV 80% bo resztę pokryje BGK. A w międzyczasie własną, zaoszczędzoną co miesiąc kasę można wrzucać na konto oszczędnościowe 8%, a nie kredyt 3%.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim bierz ten kredyt i nawet się nie zastanawiaj. Wbrew temu co mówią wykopki ceny nieruchomości nie spadną, za parę lat będziesz żałował że zostałeś bez mieszkania. A szansa na kupno coraz bardziej się oddala z każdym wzrostem cen. Z tego co widać, ceny nieruchomości idą w kierunku zachodnim. Gdzie większośći już nie stać na kupno, tylko wynajmuje.
  • Odpowiedz
Ale to jest serio niebezpiecznie nie mieć oszczędności w tym wieku

@wetorek2: oczywiście, ale bez sensu się ciskać do kogoś z zarobkami 6,5k, że nie śpi na kasie, jakby wszystko na k--s i boks wydał
  • Odpowiedz