Aktywne Wpisy

SystemHalted2_0 +740

WildAnimal +38
Nowy? Rodzaj oszustwa na olx
Ktoś wrzuca kradzione zdjecia mieszkania na wynajem, cena jest bardzo atrakcyjna. Chcesz się umówić na obejrzenie? Wplać "zwrotną" zaliczkę.
Reszta zdjęć w komentarzu.
#olx #oszustwo #mieszkanie #nieruchomosci
Ktoś wrzuca kradzione zdjecia mieszkania na wynajem, cena jest bardzo atrakcyjna. Chcesz się umówić na obejrzenie? Wplać "zwrotną" zaliczkę.
Reszta zdjęć w komentarzu.
#olx #oszustwo #mieszkanie #nieruchomosci
źródło: temp_file2318342066475934494
Pobierz

Dzisiaj trochę popiłem i pomyślałem że wyleje smutek pt. "stracony czas w Polsce". Jest mi smutno, po prostu potwornie smutno ze Polska jest montownia Europy i trzeba albo być oligarcha albo januszem biznesu by sie dorobić. Od poczatku, poznałem sie ze swoja różowa w liceum i poszliśmy razem na studia na dwa różne kierunki na PWr. Po uzyskaniu mgr inz zaczęliśmy pracować w 2013 jak na poniższym grafie. Nie mieliśmy żyłki do biznesu, rodzice wychowali nas na dobrych niewolników co maja sie nie wychylać w pracy i tak ciulalismy. Przez 4 i pol roku pracy w Polsce, zmienialiśmy prace i nic nie udało sie odłożyć. Iles tam tysięcy slotych odlozylismy ale to tak z 20-30 tysięcy.
I teraz, znajdziecie może miejsce gdzie wyjechaliśmy za granice? Wyjechaliśmy i jakimś cudem da się i miec fajne mieszkanie i urlop i odkładać i inwestować. Ale jak pomyśle o tych latach straconych to plakac mi sie chce. Amerykanie robia inzynierke w 3 lata i zarabiają juz z 60-100k rocznie w wieku 23 lat. Skąd wiem? Bo z nimi rozmawiam. Nie rzadko Pan prawnik w wieku 33 lat juz ma 2 miliony poinwestowane. Pan księgowy w wieku 28 juz ma milion, Pani inżynier od sys. klimatyzacji ma półtora miliona na koncie w naszym wieku.
Zaraz powiecie ze nie można sie porownywac ale kazdy sie porownuje. Ale mi i tak potwornie smutno straconego czasu. Wiem ze teraz moja sytuacja jest ok bo przynajmniej nie musze sie przejmowac inflacja 20% ale mimo wszystko. Człowiek wchodzi na reddit i czyta O ups, nie zorientowalem sie ze mam milion NW w wieku 34 lat! albo hehe mam 24 lat i juz 100k dolarow o patrz nastepny 21 letni korposzczur z banku co ma 650k
I nie oszukujmy sie prosze... Dobra stawkę godzinowa w Polsce ma oligarchia oraz IT. Tylko topka adwokatow dobrze zarabia, lekarze musza pracować setki godzin by miec wysoki poziom zycia, inżynierowie ciulaja za parę tysiecy po fabrykach, ksiegowi zarabiaja normalne kwoty a musza sie szkolić i zdawać pełno certyfikatów, korposzczury po socjologiach zarabiaja po 10-15 tysiecy. Big4 i consulting pracuej chore godziny za kilkadziesiąt tysięcy złotych. To i tak jest nic w porownaniu ze swiatem Zachodu.
Smutno mi jest. Smutno ze rzad ściąga tania sile robocza co zastępuje Polaków we własnym kraju a nie rozwija przemysłu ani technologii by Polacy mogli za dobre stawki u siebie pracować. Smutno mi jest ze tyle Polaków wkłada pieniądze w czarna dziurę o nazwie ZUS i nigdy ich nie zobaczą z powrotem. Przykro mi jest ze rzad nie promuje nowych biznesów ani patentów ani RD.
Konczac, matka sie mnie ostatnio spytała czy wrócę do Polski jeszcze za jej zycia. Powiedziałem ze bardzo bym chcial ale czy mgr inżynier hydrauliki siłowej dostanie w Polsce przynajmniej 60 tysięcy złotych netto miesięcznie?
Graf jest w dolarach btw
Trzymajcie sie tam
#emigracja #ekonomia #pracbaza #zalesie
#logikaniebieskichpaskow #praca #gospodarka
PS: Teraz na grafie zobaczyłem ze widać idealnie kiedy zacząłem inwestować na #gielda
PS2: Nie mam konta na wykopie już od wielu lat ale pamiętam zbożowa aferę
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło: image
Pobierz@mirko_anonim: polska poza chinami jest najszybciej rosnacym krajem swiata.
Znasz polski.
Jestes polakiem, znasz
@mirko_anonim: (ಠ‸ಠ) to do kogo Ty masz pretensje? o
Rozumiem, ze ludzie ogladajacy telewizje tego nie zobaczyli w porfelach, ale wlasciclee firm owszem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zreszta masa sebkow jezdzi w polsce F10, G20 itp
Poza tym nie twierdze, ze na
Komentarz usunięty przez autora
@mirko_anonim: nie wiem czy umiesz w angielski, ale on tam napisal ze w wieku 21 lat mial 21,5k$, a nie 650k.
@mirko_anonim: To jest mit. Akurat lekarzy to mi nie żal w ogóle to są takie wszy na zdrowym ciele społeczeństwa że szkoda gadać. Polecam pogadać z przedstawicielami medycznymi jak jakiś znasz, ile to gnoje na boku wyciągają. Kolacyjki, eventy, prezenty, bony, wycieczki, bileciki to tu to tam, czasami kasę pod stołem. Generalnie żyje im się bardzo dobrze i tylko pieprzą trzy-po-trzy.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz
─────────────────────
· Zaakceptował: RamtamtamSi
─────────────────────
· Zaakceptował: RamtamtamSi
XD
setki godzin to muszą pracować pielęgniarki oddziałowe i to one mają p--------e. Chyba, że wysoki poziom życia to dla ciebie jakieś 40k miesięcznie przychodu
@programista15cm : że tobie się chce czytać te wszystkie anonimy i na nie odpowiadać. Polska podnosi sobie konsumpcja PKB tak jak Chiny podnoszą sobie budowa całych pustych miast. ZSRR też na papierze pięknie wyglądało.
I mówisz że koszty życia w Polsce są tańsze. Iks ku**a de. Byłem ostatnio w Polsce na wakacjach. Oprócz nieruchomości i niektórych usług to ceny identyczne jak nie
@mirko_anonim: ogólnie mówiąc jesteś teraz
@mirko_anonim: moje guilty pleasure ( ͡° ͜ʖ ͡°) a dniowka leci...