Wpis z mikrobloga

#mirkokoksy #mikrokoksy #silownia

Jestem w tych 10% bywalców siłowni co sobie biorą ciągi 150kg, ale nie są w stanie wycisnąć swojej masy na klatę. Pewnie po prostu brakuje mi mięcha. Myśle że czas najwyższy że muszę coś z tym zrobić :D Mam w ogóle wrażenie że bardziej triceps/barki u mnie pracują przy wyciskaniu niż klata.

Macie może jakiś fajny plan hipertroficzny ze wskazaniem na górę? Najlepiej 4 dniowy. Czy może wziąć byle jaki push-pull-legs i wywalić to legs? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Gavilar - #mirkokoksy #mikrokoksy #silownia

Jestem w tych 10% bywalców siłowni co so...

źródło: e298cc35d502610c6f1a0a6c5a7b3abd

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ajronek616: a co za problem z regeneracją?

Ja tygodniowo robię 2-3 razy przysiad, 2-3 razy ciąg i 5-7 razy wyciskanie
Wszystko zależy od całości planu jego objętości, intensywności i innych parametrów jak periodyzacja
OP dodatkowo jest początkujaćy i w żądnym stopniu nie potrafi doprowadzić do zajechania się i prawdpodobnie nawet by się zregenerował z 10 treningów tygodniowo.
  • Odpowiedz
@Gavilar:

1) Jeśli ktoś chce być dobry w wyciskaniu na klatkę sztangi to powinien wyciskać jak najczęściej te wersję ćwiczenia lub pokrewne, proste. Jeśli komuś zależy tylko hipertrofii to ogranicza go tylko wyobraźnia

2) Im bardziej wyizolowanych tym będzie bezpieczniejszy aby robić go na maksa. Nie ma przeciwskazań aby balansować w takich na granicy 9-10 RPE

3) No jak Cię bolą barki od takich ciężarów to wina jest w technice
  • Odpowiedz
@pawkoo: yep, bo 90 % osób nie wytrzyma większego z--------u i idzie na siłownie, aby trochę polepszyć zdrowie sylwetkę, a nie aby wyciągnąć z tego pełne optimum i zostać gymratem, który podporządkowuje całe życie pod siłownie. Inne są zasady do kogoś uprawiającego sport amatorski a zawodowo. Najważniejsze jest, aby ktoś taki, z takim celem wytrzymał jak najdłużej - lata w tym sporcie i się nie zraził, aniżeli go zajechać w
  • Odpowiedz
@Kasahara: Moje pytanie to nie był atak na Ciebie. Przyznam, że jestem laikiem na silowni a tym bardziej nie czytam wszystkich twoich wpisów, ale uważam Cie za gościa który ogarnia temat, dlatego zadałem to pytanie. Sam trenowałem greyskullem, ale radosc z treningów zacząłem odczuwać dopiero gdy przestałem skupiać się na big 3 lifts, a zacząłem po prostu "pompować" i robić to co lubię i wiem, że teraz mogę wytrwać dłużej
  • Odpowiedz
@pawkoo: jasne, jeszcze raz przepraszam, ale mam nadzieję, ze wytłumaczyłem. Sam po prostu przez lata miałem i mam różnych klientów od zawodowych startujących po totalnych amatorów i nadal trzymam się tego, że te 3x5 i podobne plany bywają dobre dla kogoś kto zaczyna i chce być silniejszy, zdrowszy, ale są lepsze metody aby wyciagnać totalnie maksimum - pytanie po prostu czy większość ma możliwości i czy jest warto poświęcić czas/zdrowie
  • Odpowiedz