Wpis z mikrobloga

#biedanonim
Zabrałem się pełny serwis roweru od wymiany napędu po łożyska w piastach wraz z bębenkiem. Wszystko jest złożone, ale nie mogę pozbyć się myślenia, że straciłem na tym zbyt dużo czasu. Popełniłem przy tym kilka błędów i doszła późniejsza korekta wraz z kilkukrotnym oglądaniem filmów na YT, a to tylko rower. Wiadomo, że czegoś się nauczyłem, ale coś wątpię by komuś na co dzień zajmującemu się rowerami to tyle zajęło w celu nauczenia się. Niby to zrobiłem, a czuję że nie mam do tego talentu.
#rower #przemyslenia #majsterkowanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
· Tag #biedanonim to wpisy z niską potrzebą anonimowości.

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Mnie też długo schodzi na serwisowaniu roweru, ale mam z tego frajdę. No i kolejne serwisy są już szybsze i coraz mniej błędów. Mam też coraz więcej dedykowanych narzędzi, a to jednak podstawa.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim w tamtym roku, pierwszy raz w życiu wymieniałem dętkę. W tym, jestem już po zmianę opon, kasety i lancucha. Zrozumiałem też jak wyregulować przerzutki - niby żadna filozofia, ale trochę mi to zajęło.
Też mam frajdę z grzebania przy rowerze jak coś nie gra. No i nie muszę z każdą pierdoła lecieć do serwisu.
Nie mówiąc już o jakiejs awarii w trasie.
Jeśli się sporo jeździ, warto co nieco wiedzieć.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: im częściej będziesz to robił, tym sprawniej będzie szło, to raz. Dwa, jeśli sprawiło ci to przyjemność, to co z tego, że trwało to dłużej, ważne że była chwila zabawy dla ciebie. Jeśli nie, to olej i nie rób więcej sam, ale brzmisz jakbyś miał do siebie żal, że robiąc coś po raz pierwszy nie zrobiłeś jak profesjonalista.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Brzmisz jakbyś miał typowego starego który j---ł cię za to, ze robiąc coś pierwszy raz w życiu nie zrobiłeś tego tak dobrze i szybko jak profesjonalista xD
  • Odpowiedz
@robertx: Dokładnie też zobaczyłem we wpisie osobę, która myśli, że już za pierwszym razem trzeba być w czymś dobrym, bo inaczej się do tego nie nadajesz. Dla mnie to abstrakcja :) Może faktycznie kwestia rodziców
Do OPa: tak właśnie jest, jesteś nieudacznikiem. Każda z osób, która serwisuje rowery, robiła to od razu bez problemu, bez pomocy tutoriali z YT, tylko na wyczucie. Zmarnowałeś czas i się do niczego nie nadajesz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja też tak mam zawsze. Te rzeczy rowerowe wyglądają tylko łatwo na filmikach, gdzie mają drogie rowery, drogie narzędzia i lata wprawy. U mnie sama wymiana dętki to robota na dwie godziny, głównie spędzone na siłowaniu się z oponą. A na filmikach na YT idealnie rękoma można zdjąć oponę, lekko wchodzi, nie trzeba na siłę wpychać ostatnich centymetrów, zawsze równo leży na obręczy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: urodziliśmy się nie umiejąc chodzić, teraz umiemy biegać.
Niektórzy, na przykład ja, nie potrafią nawet tego, co Ty tam wykonałeś. Ale ja też się kiedyś nauczę. Tak jak Ty.
  • Odpowiedz