Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 229
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZjemCiBuraki: ok, dzięki, pytam bo tak można wyczytać na gov.pl

Kredyt będzie mogła uzyskać osoba do 45. roku życia, która nie ma i nie miała mieszkania, domu ani spółdzielczego prawa do lokalu lub domu. W przypadku małżeństwa lub rodziców co najmniej jednego wspólnego dziecka, warunek wieku spełnić będzie musiało przynajmniej jedno z nich.

skąd więc czerpiecie bardziej szczegółowe info?
  • Odpowiedz
@marcpol: Pytanko dotyczące wkładu własnego. Jeżeli mam działkę wartą 200-300k to czy mogę jej użyć jako wkład własny? Z tego co gdzieś czytałem, to maksymalny wkład własny to 200k, co jeżeli działka tą wartość przekracza?

Edit. znalazłem w ustawie: "Kwota wkładu własnego będzie mogła być warunkowo wyższa w przypadku, gdy wkładem własnym jest wyłącznie nieruchomość gruntowa lub kredytobiorcą jest osoba wcześniej przez kilka lat oszczędzająca w ramach systematycznego oszczędzania (konto
  • Odpowiedz
@marcpol: Czy istnieje możliwość skorzystania z programu, gdy osoba nie posiada prawa własności do nieruchomości a posiada służebność osobistą polegającą na prawie korzystania z domu mieszkalnego?
  • Odpowiedz
No i spoko. Żarłem gruz przez parę lat żeby odłożyć na wkład i kupić a jeszcze teraz się dołożę na tych których nie stać odłożyć 10 wypłat na wkład.
  • Odpowiedz
@ytinereSSerenity: no i to że strony rządu jest tym co napisałam. Warunek wieku musi spełniać jedno z małżonków. Reszta tyczy się obojga. Posiłkowane jest to tym, że to ma być program do zakupu pierwszego mieszkania. Małżeństwo przystępuje do programu razem (nie może przystąpić np. żona jako singiel) i dla ich dwójki musi być to pierwsze mieszkanie. Temat ten jest wałkowany np na kredytowych grupach FB, czy filmikach na YT.
  • Odpowiedz
@brutus24: Program umożliwia wniesienie wkładu własnego, jest on ograniczony do 200 000 zł (poza przypadkami budowy domu). Oznacza to, że w przypadku kwoty kredytu 500 000 zł (single) lub 600 000 zł (małżeństwa i osoby z dziećmi) można nabyć nieruchomość do ceny 700 000 zł lub 800 000 zł.

@marcpol: Czy mogę kupić jako singiel mieszkanie developerskie za 700K (200K wklad wlasny, 500K kredyt) i skorzystać z tego
  • Odpowiedz
  • 1
@marcpol: Czy mogę kupić jako singiel mieszkanie developerskie za 700K (200K wklad wlasny, 500K kredyt) i skorzystać z tego programu a następnie za gotówke je sobie wykończyć bez utraty dopłat?

@markier: Tak, jest taka możliwość.
  • Odpowiedz
@marcpol: takie pytanie: czy będzie można wziąć kredyt hipoteczny na wykończenie pierwszej nieruchomości w ramach tego programu? I np. refinansować kredyt/gotówkę za który ją zakupiono przed wejściem tego programu?
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol Kiedy Twoim zdaniem realnie ruszy program tj. będzie można kupować mieszkanie?

@Piotrrulla: Spodziewam się, że do połowy lipca możliwe będzie złożenie wniosków kredytowych.

czy można wziąć kredyt we dwoje z partnerką nie będąc w formalnym związku małżeńskim do 500k?

@WielkaLampa: Tak, jeśli macie wspólne dzieci. Ustawa definiuje gospodarstwo domowe jako singla, małżeństwo lub osoby z dziećmi.
  • Odpowiedz