Aktywne Wpisy

malani +668
#kpo
Wiecie dlaczego mamy aferę z KPO? Bo jest łatwy dostęp do danych.
Praktycznie nikt tutaj nie porusza faktu, że pieniądze z UE w przeróżnych formach były marnotrawione od kilkudziestu już lat. Sam pamiętam jak jeszcze kilkanaście lat temu jeden z pracowników uczelni (opiniujących wnioski) namawiał mnie do "wymyślenia jakiegoś pomysłu" i wzięcia kasy z UE i PARP.
Wiele
Wiecie dlaczego mamy aferę z KPO? Bo jest łatwy dostęp do danych.
Praktycznie nikt tutaj nie porusza faktu, że pieniądze z UE w przeróżnych formach były marnotrawione od kilkudziestu już lat. Sam pamiętam jak jeszcze kilkanaście lat temu jeden z pracowników uczelni (opiniujących wnioski) namawiał mnie do "wymyślenia jakiegoś pomysłu" i wzięcia kasy z UE i PARP.
Wiele

ElonMuskKochamCie +194
Teraz człowiek wie dlaczego Platforma obywatelska tak dzielnie walczyła i blokowała te środki z KPO za rządów PISu XDDD co to by była za tragedia gdyby to oni mogli je zdefraudować.
#kpo
#kpo
źródło: Donald_Tusk_2025
Pobierz

@T34v2: Tak, będzie występowała dopłata do raty, rzeczywiste oprocentowanie będzie wynosiło około 3%.
1. Czy śmiało mogę rozpocząć budowę domu już teraz, a w lipcu(zakładając że projekt przejdzie przez senat) starać się o bezpieczny kredyt 2%?
Zastanawia mnie czy fakt rozpoczęcia budowy ze środków które aktualnie posiadam może mnie później dyskredytować podczas starania się o kredyt.
2. Czy jest możliwość wzięcia jednego kredytu, większego niż przewiduje limit ale otrzymanie dopłaty tylko do kwoty objętej limitem? Np. biorę kredyt na 800k, z czego
@NaChMiNick: Ustawa ogranicza minimalny okres kredytowania na 15 lat. Oczywiście nie uniemożliwia to wcześniejszej spłaty kredytu.
@Tefes93: Tak, chyba, że wyłączenie nieruchomości z użytkowania nastąpiło w wyniku katastrofy budowlanej lub na skutek działania powodzi, wiatru,
osunięcia ziemi lub działania innego żywiołu.
W którym miejscu ustawy jest takowy zapis? Czy czasem limit min. 15 lat kredytowania nie jest wymagany tylko dla programu "mieszkanie bez wkładu własnego"?
@Qster44: Nie, posiadanie nieruchomości mieszkalnej powoduje brak możliwości skorzystania
@Frycz_asd: Nie, w takim przypadku możesz skorzystać z programu. Natomiast w przypadku posiadania prawa własności lub spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego z programu nie można skorzystać.
Oraz czy mając możliwość wzięcia kredytu na łączne oprocentowanie 4,6% na cały okres umowy warto rozważać BK2% biorąc pod uwagę liczne obostrzenia programu?
@nO-C34: Zgodnie z rekomendacją KNF kredyt powinien być udzielany w walucie głównego dochodu. Kredyty w programie Bezpieczny Kredyt są udzielane tylko w PLN. W przypadku, gdybyś miał
@ervi: Tak, jednocześnie właśnie w tej ustawie będą warunki udzielania kredytów w programie Bezpieczny Kredyt.
@skoruppa: Tak, celem kredytowania może być zakup wraz z wykończeniem.
@GOHAN: Dokładnie tak.