Wpis z mikrobloga

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/oferta-mieszkan-maleje-deweloperzy-podniesli-ceny-efekt-ustawowej-goraczki/c1efdz9

Co z tego, że ludzie będą mogli wziąć bk2% skoro po dużo wyższych cenach. Te wszystkie propozycje ustaw zrobią dużo więcej złego niż dobrego.

BTW giełda doskonale dyskontowała przyszłość bo akcje devow rosną od dobrych 3 miechów.

#gielda #nieruchomosci
  • 24
@markier: to co sie stanie jak kredyt wejdzie to wiadomo, mnie bardziej ciekawi co się stanie jak każdy kto może go wziąć, weźmie go w 3 miesiące po wejściu programu, i co potem?

Nowych osób które się łapie na ten program w przyszłym roku nagle nie przybędzie, inflacja z nami raczej zostanie, ludzie się niespecjalnie wzbogacą, stopy procentowe pewnie zostaną ewentualnie mały ruch
@TypowyZakolak: no właśnie tom chociaż ja obstawiam powrót do aktualnych cen bliżej połowy przyszłego roku bo teraz będzie zachłyśnięcie tematem, a potem obniżka stopek, wejście wiron i bk 2 procent już nie będzie taki atrakcyjny
@Reanef: Od 2025 jak już stopy wrócą do przedziału 3-4% to bk2 będzie "jedynie" o 2pp tańszy, oczywiście będzie to różnica ale nie jakaś ogromna.

Ogólnie to bk2 zablokował sensowniejsze spadki cen niestety. Spodziewam się że dołek jest mniej więcej teraz, a potem będą dochodzić kolejne czynniki popytowe: najpierw bk2, potem obniżenie stóp, a potem - być może - koniec wojny, stabilizacja w tej części Europy, finalnie - Ukraińcy, którzy postanową
@TypowyZakolak: tylko pytanie co dalej... na horyzoncie nowe rzadowe i unijne regulacje dotyczace emisyjnosci budynkow i np. odleglosci miedzy nimi. To nie sa rzeczy ktore nie wplyna na koszt budowy. Z drugiej strony, moze te unijne gowna odstrasza troche od starszego budownictwa i ono wreszcie zdystansuje sie od nowego cenowo... #!$%@? wie. Tyle czynnikow jest tu do wziecia pod uwage, ze przy tak wysokiej inflacji nie da sie niczego prognozowac z
@bzyku95: ale to nie jest takie proste zeby absolutnie wszyscy zainteresowani wzieli ten kredyt pierwszego dnia. Trzeba znalezc mieszkanie zeby go wziac (#!$%@? proces wg mnie). Jedno jest pewne, na poczatku bedzie najwieksza pompa przez to ze ludzie juz porezerwowali mieszkania i ewidentnie ciagle szukaja + obawa przed limitami za rok. Jak beda ogloszone limity to ludzie sie zesraja ale cos szybko wezma imo
@TypowyZakolak: A mnie się wydaje że bk2 właśnie wywoła te wcześniejsze spadki bo się okaże że przeciętny chętny na bk2 ma zdolność na poziomie 300k. Wśród ludzi którzy łapią się na warunki tego kredytu są ci którzy z jakiegoś powodu nie mają jeszcze kredytu ani nieruchomości czyli spadkowicze i ci co przy pompie 2019-2022 mieli za niską zdolność żeby coś kupić. No i młodzi ale oni też nie mają dużej zdolności,
@TypowyZakolak: Świeżo upieczony programista zarabia psi #!$%@? bo te opowieści o tym jak na start się dostaje 10k to tylko na bootcampach przechodzą, rzeczywistość to 3-4k i mamy 100 juniorów po bootcampach na twoje miejsce areczku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po kilku latach w branży zarabia się lepiej i zakładając że taki typ zaczął w 2018 to teraz akurat zaczyna go być stać na kredyt i na
@TypowyZakolak: Zrobić w 2 lata skok z 5k na 10-15k to duży wyczyn a 30k netto to tez byle kto nie zarabia. Mówisz o jednej branży na którą akurat jest ssanie i o wąskim procencie specjalistów. Jeśli rozszerzymy to na wszystkie branże to wg statystyk na szybko znalezionych w googlu powyżej 10k brutto zarabia 5% Polaków. Teraz pytanie ile wśród tych 5% Polaków posiada już nieruchomość lub ma więcej niż 45
10k brutto zarabia 5% Polaków

@Monke: na etacie. Programiści są traktowani jako samozatrudnieni bo są wszyscy na B2B.

Teraz pytanie ile wśród tych 5% Polaków posiada już nieruchomość lub ma więcej niż 45 lat a więc nie łapie się na bk2.

@Monke: To raczej chodzi o to, że co roku będziemy sponsorować z naszych podatków dopłaty - i to aż przez 10 lat - ludziom, którzy po połowie tego okresu
Jest masa ludzi, którzy się łapią, bo np. 20 lat temu wyjechali i po powrocie wybudowali dom za gotówkę. I teraz wezmą mieszkanie dla bombelka na kredyt, na który Ty będziesz zapier...

@TypowyZakolak: No właśnie nie wezmą bo mają już nieruchomość. I o to mi własnie chodzi. Ja się nie odnoszę do tego czy ten program jest mądry czy głupi, w zasadzie on jest dokładnie tym co każdy inny pomysł pisu.
@Monke: Niekoniecznie, wystarczy, że nieruchomość jest na jedną osobę, a druga - partner/partnerka - może robić, co chce.

A co do wąskiej grupy to miałem na myśli co innego - niesłusznie sponsorowana będzie wąska grupa np. programistów, ale poniekąd słusznie będzie sponsorowana już znacznie liczniejsza grupa ludzi, którzy są wykluczeni z rynku przez drogie kredyty i muszą oddawać większość pensji januszowi na wynajmie.
Po prostu należałoby wprowadzić progi dochodowe i po