Wpis z mikrobloga

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/oferta-mieszkan-maleje-deweloperzy-podniesli-ceny-efekt-ustawowej-goraczki/c1efdz9

Co z tego, że ludzie będą mogli wziąć bk2% skoro po dużo wyższych cenach. Te wszystkie propozycje ustaw zrobią dużo więcej złego niż dobrego.

BTW giełda doskonale dyskontowała przyszłość bo akcje devow rosną od dobrych 3 miechów.

#gielda #nieruchomosci
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TypowyZakolak: Zrobić w 2 lata skok z 5k na 10-15k to duży wyczyn a 30k netto to tez byle kto nie zarabia. Mówisz o jednej branży na którą akurat jest ssanie i o wąskim procencie specjalistów. Jeśli rozszerzymy to na wszystkie branże to wg statystyk na szybko znalezionych w googlu powyżej 10k brutto zarabia 5% Polaków. Teraz pytanie ile wśród tych 5% Polaków posiada już nieruchomość lub ma więcej niż
  • Odpowiedz
10k brutto zarabia 5% Polaków

@Monke: na etacie. Programiści są traktowani jako samozatrudnieni bo są wszyscy na B2B.

Teraz pytanie ile wśród tych 5% Polaków posiada już nieruchomość lub ma więcej niż 45 lat a więc nie łapie się na
  • Odpowiedz
Jest masa ludzi, którzy się łapią, bo np. 20 lat temu wyjechali i po powrocie wybudowali dom za gotówkę. I teraz wezmą mieszkanie dla bombelka na kredyt, na który Ty będziesz zapier...

@TypowyZakolak: No właśnie nie wezmą bo mają już nieruchomość. I o to mi własnie chodzi. Ja się nie odnoszę do tego czy ten program jest mądry czy głupi, w zasadzie on jest dokładnie tym co każdy inny pomysł pisu.
  • Odpowiedz
@Monke: Niekoniecznie, wystarczy, że nieruchomość jest na jedną osobę, a druga - partner/partnerka - może robić, co chce.

A co do wąskiej grupy to miałem na myśli co innego - niesłusznie sponsorowana będzie wąska grupa np. programistów, ale poniekąd słusznie będzie sponsorowana już znacznie liczniejsza grupa ludzi, którzy są wykluczeni z rynku przez drogie kredyty i muszą oddawać większość pensji januszowi na wynajmie.
Po prostu należałoby wprowadzić progi dochodowe i
  • Odpowiedz