Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 208
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 184
@bkwas: za 8500zł już nie zrobisz kompletu C/C+E/KZ :(
Do wyrobienia karty kierowcy nie potrzebujesz nic poza PJ - można wyrobić nawet przed kursem ponieważ nr. prawa jazdy się nie zmienia ;)

Zajęcia teoretyczne na C/C+E - osobiście byłem chyba tylko na 2h gdzie omawiano tachograf oraz podstawowe przepisy dla ciężarowych typu ograniczenia prędkości etc

Zajęcia z kwalifikacji w 100% zrobiłem z domu online. Praktycznie wyglądało to tak, że ustawiałem autoclickera
  • Odpowiedz
@bkwas: Fajny opis. Wspomniałbym jeszcze o możliwości pracy w systemie 2/2, który dla wielu będzie ciekawą opcją. Zarobki zbliżone do tych, na jakie można liczyć pracując wokół komina, a ilość wolnego czasu nieporównywalnie większa.
Z tą pracą lokalną to też jest różnie, bo często wiążę się z waleniem po kilkanaście godzin, nierzadko na nocki, aby wrócić do domu tylko na sen. Gdzie tu miejsce na życie prywatne, że o jakimkolwiek
  • Odpowiedz
  • 11
Ciężko się to czyta, fakty ogólnikowe które każdy zainteresowany poznaje po 2-3 dniach.

ZERO wspomnienia ze taka praca jest raczej dla bezdzietnych bo w każdym systemie rozwala związki.
Prac ciężkich psychicznie jest od groma, za wiele mniejsze pieniądze- zapraszam na chwilę obecną do armii.
Tu za system 6/1 lub lepszy 2/4 dostajesz dostajesz MAX 970zł do pensji.
  • Odpowiedz
@bkwas: Co prawda pracę kierowców znam bo pół rodziny niedoszłej żony i kilku kolegów robił w transporcie i logistyce ale nurtuje mnie jedno. Czy wprowadzili już na egzaminie domyślnie automatyczną skrzynie biegów i zdawanie ciągnikiem z naczepą? Czy dalej jak debil z manualem i przyczepą?
  • Odpowiedz
@bkwas: Policzyłem sobie właśnie, że w 2022 roku byłem 125 dni w domu. Pracując w systemie 2/1. Wliczam tutaj urlop oczywiście. I mówimy tutaj o dniach gdzie mam 100% wolnego. Każdy woli co innego ale nie mogę powiedzieć, że jestem mało w domu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Po 20 latach posiadania prawa do jazdy (B) jestem przekonany, że ok 1/3, którzy takie prawo mają, NIGDY nie powinni go otrzymać. To się NIE tyczy kierowców ciężarowych, chociaż i tam znajdą się tacy jednak na pewno nie w takiej liczbie
  • Odpowiedz
@Zelazko_MPM: dalej jeździsz z 8 biegowym manualem + przyczepa xD Jazdy z naczepą uczysz się już sam ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niedługo się to zmienia i będzie jazda z naczepą.

@kaczorekk_michalek tacho jest obowiązkowe, nie dotyczy to np. pomocy drogowej w obrębie 100km od bazy.
  • Odpowiedz
Zarobki w okolicach 3600-3900euro na rękę no i przede wszystkim praca bardzo spokojna, więc wiem że się da. Ale do tej pracy dochodził przez 10 lat zawodowego życia i przez 3 wcześniejsze lata miał ją na oku.

@bkwas: Tyle to ja nawet nie mam za 3off.
kurła, 7 lat studiów. 12 miesięcy praktyk z--------u za psi pieniądz, często na młotku i farbie. I co mam? 3,2k euro tylko pływając, 4-6msc
  • Odpowiedz
@bkwas: W UK jest odwrotnie, ze względu na fakt, że to jest wyspa, zdecydowana większość robót to praca dookoła komina. Jeżdżę tutaj 6 rok, a spałem w kabinie dopiero trzy razy, nigdy planowo, zawsze chodziło o jakieś błędy z papierami. Gdy ktoś mi proponuję night out, czyli spanie w trasie, to patrzę się na niego jak na wariata.

Co do całości wypowiedzi to dodałbym, że ze względu na fatalne godziny
lakfor - @bkwas: W UK jest odwrotnie, ze względu na fakt, że to jest wyspa, zdecydowa...

źródło: DSC_0045

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 8
@hanma: A jak myślisz, dlaczego już nie jeżdżę?

Nie jestem w stanie znaleźć pracy na miejscu za godną stawkę - za 8-9k bez problemu mógłbym jeździć biorąc te wszystkie minusy na klatę, ale takich prac w polsce praktycznie nie ma. Jeśli chcesz tyle zarabiać, musisz jeździć 2/1 2/2 3/1 itp. co u mnie dyskwalifikuje taką pracę, bo chcę być na miejscu i żyć a nie wegetować.

Jak inni pracują? Różnie.
  • Odpowiedz