Wpis z mikrobloga

@szzzzzz: na pytanie skąd się jest, w przypadku gdy się mieszka w obornikach małych, najczęściej podaje się najbliższe duże miasto, nie dlatego, żeby się lepiej poczuć, a dlatego by rozmówca wiedział gdzie to kur*a leży XD (uwaga możesz zostać mieszkańcem dowolnego miasta za 1200 zl/msc, nikt tego nie sprawdza )
  • Odpowiedz
@Valhalla159: tja to tak jak było na studiach u mojej dziewczyny, prawie wszyscy z Warszawy. A wyszło że Warszawa to nawet Radom i Wyszków. Więc to też nie zawsze w ten sposób wygląda. Część poprostu wstydzi się pochodzenia
  • Odpowiedz
via Android
  • 3
@Valhalla159 rozumiem ALE moje rodzinne miasto ma ok 60 tys mieszkańców i ludzie generalnie znają pobliskie miejscowości i wsie i nikt nie mówi że jest z tego miasta 60tys mieszkańców. poza tym zawsze można powiedzieć że mieszkasz w p----------e dolnym koło Warszawy
  • Odpowiedz
@szzzzzz: dlatego, że to małe miasto z wsiami dookoła. Jak sam zauważyłeś, każdy te wsie w tym małym mieście zna. Natomiast wsi podkrakowskich u Ciebie raczej nie znają, dlatego ci ludzie pytani, będą mówili że są z/spod Krakowa.
  • Odpowiedz
@Valhalla159: "z/spod Krakowa" no między "z" a "spod" jest jednak drobna różnica xD Ja pochodzę z wiochy i w życiu bym nie powiedział, że pochodzę z najbliższego wojewódzkiego (a to tylko 20 km). Dlatego zawsze mówię, że jestem z X niedaleko Y, a nie kurła z Y xD
  • Odpowiedz
@szzzzzz: Najgorzej jest chyba w Paryżu i okolicach, ludzie z Beauvais i podobnych miejscowości zawsze mówią, że są z Paryża, choć do centrum tego Paryża mają 100km. To jest trochę problem jak się z kimś umawiasz w Paryżu, a później musisz jechać taksówką bo nic tam nie jeździ.
  • Odpowiedz
@szzzzzz: to działa w 2 strony z jakiegoś powodu. Ja nie, qleoj tata spotkał się z tym wiele razy, że jak jest w innych województwach i mówi, że jesteś z X-miejscowosci (której nikt nie zna), dopytują gdzie to, i powie, że Mazowieckie, to ludzie reagują "a, czyli z Warszawy" :)
  • Odpowiedz
  • 0
@szzzzzz: mam kumpla, który od zawsze mieszkał i mieszka w Gnieźnie (70 tys. miasto 50 km od Poznania), a na wszystkich portalach ma wpisane miejsce zamieszkania Poznań ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@szzzzzz: mieszkając w warszafce częściej mówiłem, że mieszkam w centralnej Polsce czy na mazowszu, ze względu na nieprzychylny odbiór "warszawioków"
  • Odpowiedz