Aktywne Wpisy

cheture +53

Przegrywex +445
Cena akcji #spacex wynosi obecnie: 178,70 USD
Łączna kapitalizacja: 2,33 bln USD
Plusujących zawołam równo za 6 miesięcy i zobaczymy jak kształtuje się cena.
Ja osobiście obstawiam ~$40 za akcję 15.12.2026
Łączna kapitalizacja: 2,33 bln USD
Plusujących zawołam równo za 6 miesięcy i zobaczymy jak kształtuje się cena.
Ja osobiście obstawiam ~$40 za akcję 15.12.2026
źródło: image
PobierzJaka będzie cena akcję SPCX 15.12.2026 w USD
- Powyżej 500 15.6% (239)
- 301-500 4.6% (70)
- 201-300 11.1% (170)
- 151-200 9.1% (139)
- 101-150 12.5% (191)
- 76-100 19.7% (302)
- 51-75 12.7% (195)
- 26-50 5.7% (88)
- 10-25 2.7% (41)
- Poniżej 10 6.4% (98)

Wrzucam screen z zachowania tej mojej strategii Global Equity Momentum i:
1. Ona zmasakrowała wszystkich polskich jutuberów w tym okresie - od razu w pewnym sensie złapała momentum na półprzewodnikach
2. Sam z nią przegram xD
3. ETF oferuje rozsądny stosunek risk/reward i tutaj przede wszystkim masz to duże przekonanie, że najprawdopodobniej nie stracisz trwale kapitału. Szerokie indeksy jak NQ100, sp500, EIMI zawsze wracały na szczyt.
Warto zdać sobie sprawę, że to co my robimy jest podyktowane potrzebą jakiejś dopaminy, emocji, ale niekoniecznie będzie w 100% optymalne i skuteczne. Nie ma nic w tym złego, bo sam się w to bawię, ale widzę ile pracy wymaga osiąganie wyników trochę lepszych od ETFów. Ja na pewno nie odpuszczam, natomiast rzeczywiście bardzo mocno skręcam w stronę przekonania, że ekstremalnie trudno będzie pobić amerykański rynek będąc polskim inwestorem. Najłatwiej pewnie jest to zrobić biorąc na siebie dużo większe ryzyko i zmienność, aleeee niewiele osób może sobie na to pozwolić w długim terminie. Jednocześnie stawiam taką tezę, że tak jak rynek amerykański był nieefektywny przed erą internetu, tak obecnie można nadal szukać nieefektywności na GPW, jeżeli ktoś ma pół etatu wolnego czasu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Do czego dążę? W sumie to nie wiem.
No może do tego, że kurczę chyba warto mieć mimo wszystko tę pasywną część portfela 20-30-40%? Upewnijmy się, że wszyscy spotkamy się na tym tagu w dobrych nastrojach za kolejne 3-5 lat, bo bardzo boję się ewentualnej powtórki scenariusza z 2008.
źródło: obraz
Pobierz@Zawod_Inwestor: Myślę, że bardzo dobrze to określiłeś. Wrzucenie wszystko w ETF i zapomnienie nie daje tej emocji. Inaczej jest ze śmieciuchami, które długo kiszą się na czerwono aż pewnego dnia w końcu robią +20% a my możemy sprzedać na 0 ( ͡º ͜ʖ͡º) A my wspólnie na tagu możemy jednoczyć
źródło: image
Pobierzźródło: image
Pobierz@Zawod_Inwestor: powiem więcej - kiedyś bodaj na analizach.pl trafiłem na artykuł, z którego wynikało, że większość prowadzących fundusze w Polsce, nie pobija benchmarków. Ludzi, którzy mają profesjonalne wykształcenie, zasoby, ludzi i robią to milionami złotych na pełen etat.
Mi ta informacja otworzyła oczy - choćby skały srały, to moje klikanie po godzinach bez wzięcia na klatę wielkiego ryzyka, nie da
Ja:
80% NASDAQ 100 ETF w GBP bo w tym w uk zarabiam
10% smieciuchy typu POET, NEHC,UAMY. i robienie kolek po 20-30% zysku itp tu za usd
10% gotówka na 4% w GBP na XTB wolne środki i czekam i wachluje raz tu
@vinmcqueen: Fundusze maja pewne wady ktorych indywidualny