Wpis z mikrobloga

Mirki,
Pracuje sobie w #it od roku.
No i tak się składa że w kwietniu kończe 26 lat i tracę te bonusy za bycie studentem i tak dalej.
No i ustaliliśmy z moim pracodawcą nową stawkę która miała wynosić 7.5k netto na UZ,
No ale okazało się ze to w chuy drogo wychodzi dla pracodawcy etc.(koło 12k miesięcznie) i zarzucili tematem że fajnie by było jak bym założył działalność.
No i jak założę działalność to mogą mi płacić 10080 zł brutto, bo wtedy ich koszty bedą wynosiły 10080,
A mi po odliczeniu wszystkich podatków, zusów i innych zostało by mi właśnie te +/- 7.5k do rączki.
No za cholere nie wiem czy nie mijają się z prawdą, bo jak przeglądam jakieś kalkulatory czy coś takiego to typów podatków na działalności jest sporo(jakieś ryczałty, liniowe).
Ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć jak to wygląda w praktyce? :D
bo u mnie w głowie coś mało tego podatku wychodzi, bo k----e z pisu będą mi zabierać tylko +/- 25% wynagrodzenia, i to coś mało jak na moje :D
Troche zależy mi na czasie, bo czas na podjęcie decyzji i założenie firmy mam tylko do końca miesiąca :D

#programowanie #it #pytaniedoeksperta #programista15k #pracait #ksiegowosc
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Już reszta Ci wyjaśniła wyżej wszystko więc nie będę się powtarzał,
jedynie polecam wzięcie księgowego, w razie kontroli albo problemów będzie ratował dupę,
ja mam infakt + biuro rachunkowe i wszystkie płatności robie przez apke i są mi wyliczane automatycznie wiec polecam bo to duzo ułatwia
  • Odpowiedz
  • 1
@Doment: troche oszukałem że w styczniu, bo tak naprawdę było to w połowie grudnia.
A było to tak:
Był piękny grudniowy poranek o 6:00 gdy stawiłem się na zmianie w kołchozie,
po półrocznej przygodzie jako inżynier utrzymania ruchu uznałem że albo zmienię robotę w ciągu pół roku albo rzucę się z najwyższej wieży fabryki.
No i zacząłem klepać kursy pythona.
No ale po tygodniu uznałem że nie ma zbyt dużego sensu lecieć w pythona bo
  • Odpowiedz
  • 1
@Doment: ale ogólnie to w tym momencie, gdybym miał zaczynać to chyba zaczął bym od czegoś frontendowego,
Mam wrażenie że jest mega posucha na rynku w tej kwestii,
wydaje się troche prostszy niż BE, i nie musisz znać mnóstwa technologii "dookoła".
Chodzi mi o to że zaczynając prace jako .Net dev, okazało się ze znajomość c# to początek moich problemów,
Musiałem się szybko nauczyć obsługi bazy danych, dockerów, kubernetesów, devopsów
  • Odpowiedz
@Ra-V-ek: Tylko umowa o pracę, z tym że pewnie będzie dużo mniej do ręki. Zakładać działalność bo takie jest widzimisię pracodawcy to na prawdę słabo to widzę. Korzyści to są tylko dla pracodawcy a nie dla pracownika.
  • Odpowiedz
@nophp: spoko tylko trzeba to liczyc jako ta ulga jest dla ciebie. A nie ze pracodawca ci ja doklada. Bo zakladajac jdg za rok tez ja masz. Ja bym ja pomijal w obliczeniach oplacalnosci (bo to jest twoje, czy dzis czy za rok)
  • Odpowiedz
@sotilas nie widzisz różnicy między pracą na morzu będąc większą część poza domem a praca w domu w kapciach i dresie po 6-7h dziennie z kubkiem ciepłej kawy. idąc tym tropem co powiesz ludziom którzy kończyli studia w innych zawodach mają odpowiedzialna pracę i zarabiają 5-6k? jak byś popatrzył szerzej na temat, to wiedział byś że wielu w IT to pasjonaci i ta cała nauka przez lata była zajawka a nie
  • Odpowiedz
przykre jest to, że marynarzyk po "szkole" morskiej od którego wymaga się najwyżej umiejętności podpisania się ma 30k za pół etatu, a wy spędzacie młodość na klepaniu po nocach w klawiatury i 20k to jest wasz majestat.

@sotilas Próżny jesteś oraz zachłanny na cyferki na koncie, a zdanie takich osób jest tak naprawdę c---a warte, tak że oszczędź sobie tych pseudo wyszukanych wysrywów, bo tak naprawdę nie masz nic wartościowego do
  • Odpowiedz
  • 1
@slawke: Dziękuję ślicznie za miłe słowa :D
Też jestem niesamowicie zaskoczony że mi się udało, i do tej pory nie mam pojęcia jak :D
  • Odpowiedz