Aktywne Wpisy
KorpoRozowa +5
Jestem ciekawa co o tym myślicie, bo mi coacherki zaczęły wjeżdżać na psychę.
Ja mam dwadzieścia kilka lat i pracuję w korpo, zarabiam ok. 4300 zł na rękę. Mój chłop, rówieśnik, pracuje fizycznie, robi nadgodziny i zarabia ok. 6000 zł na rękę. Mieszkamy razem, w małym mieście, w mieszkaniu mojej mamy, więc nie obciąża nas odstępne co miesiąc. Mamy wspólne konto w banku, na które przelewamy co miesiąc taką samą kwotę i z
Ja mam dwadzieścia kilka lat i pracuję w korpo, zarabiam ok. 4300 zł na rękę. Mój chłop, rówieśnik, pracuje fizycznie, robi nadgodziny i zarabia ok. 6000 zł na rękę. Mieszkamy razem, w małym mieście, w mieszkaniu mojej mamy, więc nie obciąża nas odstępne co miesiąc. Mamy wspólne konto w banku, na które przelewamy co miesiąc taką samą kwotę i z
Co uważacie za bardziej sprawiedliwe?
- Wpłacanie takiej samej kwoty na konto 67.1% (506)
- Wpłacanie procentowe od wypłaty np. po 40% wypłaty 32.9% (248)
hyperlink +8

Compte personnel de formation (osobiste konto szkoleniowe). Każdy, kto pracuje/pracował we Francji takowe posiada. Służy do finansowania szkoleń zawodowych.
W odróżnieniu od szkoleń finansowanych przez urząd pracy czy inne instytucje, tu my decydujemy na jaki cel przeznaczymy te środki, bez proszenia się.
Nie musi to być nic związanego z naszą obecną praca ani wykształceniem. Jedynie musi to być szkolenie zawodowe a nie hobbystyczne.
Ale może posłużyć do finansowania prawa jazdy, z B włącznie.
Pracując na minimum pół etatu, każdego roku trafia tam 500€, aż do limitu 5000€ (dobrze wtedy je wykorzystać, aby nie przepadły późniejsze wpływy)
Z konta można korzystać również będąc za granicą, jedynym warunkiem jest to, że sam kurs odbywa się we Francji.
#francjadasielubic
#francja #emigracja #emigrujzwykopem #praca
źródło: IMG_20230305_154125
Pobierz@Firel zależy. Jeśli masz stałą umowę to w całości z budżetu, jeśli na czas określony to część opłaca pracodawca
@rosomak94 zawsze ułatwienie rozwoju zawodowego to dobry pomysł. Zwłaszcza że w tym wypadku nie trzeba się o nic prosić
@PiotrFr: na pewno wydałbym lepiej niż mi państwo karze ;)
@Firel: no państwo daje, a skąd niby biorą się pieniądze? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
nawet sam OP potwierdza:
Masz wybór, nie dostać, albo dostać na konkretny cel
@toresh akurat takie "dawanie" to popieram, a nie jakieś zasiłki
@PiotrFr: mam wybór nie mieszkać we francji ( ͡º ͜ʖ͡º)
Kurs dalej mogę odliczyć od podatku ;)
W UK? Bardzo wątpię w te niższe podatki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jeśli nie ma, to w Polsce zaraz by były. Skoro ja to wymyśliłem, to cwaniaki na pewno mają lepsze patenty.
Trochę patologii jest, jak zawsze, gdy wchodzą w grę państwowe
@sorek: A czym takim Ciebie państwo kara? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
BTS Bâtiment
A powiedz mi taką rzecz. Znając angielski umożliwiający swobodną komuniakcję i francuski(przymierzam się do nauki) do poziomu podstawowych zwrotów, coś branżowego i mając papiery i doświadczenie elektryka miałbym szanse na pracę, normalne życie gdzieś na południu? Nicea, Marsylia. Czy jednak tak czy inaczej trzeba się liczyć na gorsze traktowanie itp.
Ile tam trzeba zarabiać chcąc wynająć samemu mieszkanie min 30m2, w standardzie "IKEA" i w większości jeść coś niewyszukanego