Wpis z mikrobloga

Co to jest CPF?

Compte personnel de formation (osobiste konto szkoleniowe). Każdy, kto pracuje/pracował we Francji takowe posiada. Służy do finansowania szkoleń zawodowych.

W odróżnieniu od szkoleń finansowanych przez urząd pracy czy inne instytucje, tu my decydujemy na jaki cel przeznaczymy te środki, bez proszenia się.

Nie musi to być nic związanego z naszą obecną praca ani wykształceniem. Jedynie musi to być szkolenie zawodowe a nie hobbystyczne.
Ale może posłużyć do finansowania prawa jazdy, z B włącznie.

Pracując na minimum pół etatu, każdego roku trafia tam 500€, aż do limitu 5000€ (dobrze wtedy je wykorzystać, aby nie przepadły późniejsze wpływy)

Z konta można korzystać również będąc za granicą, jedynym warunkiem jest to, że sam kurs odbywa się we Francji.

#francjadasielubic

#francja #emigracja #emigrujzwykopem #praca
PiotrFr - Co to jest CPF? 

Compte personnel de formation (osobiste konto szkoleniowe...

źródło: IMG_20230305_154125

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@drzewostan: jeśli nie w jakiejś super lokalizacji na południu to z 600 za mieszkanie pewnie. W sumie nawet minimalna za 169h wystarczy na życie, bez szału ale też bez problemów

miałbym szanse na pracę, normalne życie gdzieś na południu? Nicea, Marsylia

W zasadzie tak, chociaż na południu trochę większe bezrobocie, więc nie wiem jak dokładnie tam z pracą wygląda.

Czy jednak tak czy inaczej trzeba się liczyć na gorsze traktowanie
  • Odpowiedz
@PiotrFr:

Ok, dzięki,

A ty w jakim rejonie żyjesz? Co z okolicami Bajonny? Jest spora różnica jeśli chodzi o klimat pogodowy tego rejonu w porównaniu do lazurowego wybrzeża? Zależy mi na plażowaniu, pływaniu przez jak największą część roku.
  • Odpowiedz
  • 1
@drzewostan:

Co z okolicami Bajonny?

Wolałbym niż lazurowe, jest "czyściej", jeśli wiesz co mam na myśli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pogoda podobna, jedynie wiadomo,
  • Odpowiedz