Wpis z mikrobloga

Dziwi mnie niechęć dużej części wykopków po studiach do powrotów z dużych miast do polski powiatowej.
@antywojo Nie było już w PL od dawna takiego trudnego rok w #nieruchomosci dla młodych pracujących po studiach czy studentów w dużych miastach Wojewódzkich. Na rynku pracy sytuacja niestabilna i firmy raczej mniej zatrudniają i starają się nie zwalniać a o dodatku inflacyjnym mało kto może pomarzyć. Można niby wybrać akademik (nie każdy lubi a tam też drogo) albo pokój z innymi ludźmi (wiadomo loteria na kogo się trafi + brak prywatności) a z drugiej strony płacenie 2k, 3k albo nawet 4k miesięcznie za mieszkanie co pochłania większą część pensji... I niby dlaczego w tej sytuacji młodzi po studiach mają nie wracać do polski powiatowej? Często w rodzinnych domach jest dużo miejsca bo rodzice zostali sami. Odchodzi płacenie za czynsz co najwyżej dokładanie się do rachunków dzięki czemu możesz zaoszczędzić co w mieście przy obecnych kosztach wynajmu jest niemożliwe. W Polsce powiatowej jest bardzo dużo emerytów i brakuje młodych ludzi, którzy masowo w latach 2015-2019 opuszczaj swoje rodzinne wsie i miasteczka...
#wroclaw #warszawa #krakow #poznan #mieszkania #polska #studbaza #pracbaza
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@herbatananoc: jeden z wielu argumentów dlaczego lepiej zostać w większym mieście.
U mnie w "mieście" z którego pochodzę ostatnio (miesiąc temu) zmarło dziecko bo nie było karetki a jak już przyjechali po godzinie to przyjechali bez sprzętu i bez lekarza (których praktycznie nie ma -wszyscy lepsi wyjechali do większych miast). Miasteczko 50 tys ludzi więc nie tak mało ale jednak zadupie to zadupie.
  • Odpowiedz
@snorli12: przedmieścia miasta powiatowego, 2020 rok zwolnienie grupowe, ok. 20 rozmów o pracę w okolicznych januszeksach, po pół roku dopiero znalazłem pracę. Dziękuję za taką Polskę powiatową.
  • Odpowiedz
@Orbiter01 jak dla mnie jest odmóżdżająca, nudna, wtórna i niczego nie uczy. W naszym kraju przez mentalność to jeszcze trzeba zapieprzac jak koń pociągowy w hałasie. Dla kogoś to jednak może być zaletą i też to rozumiem. Prezentuje swój punkt widzenia. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
jak dla mnie jest odmóżdżająca, nudna, wtórna i niczego nie uczy.

@CzarnyOwiec: No nie wiem czy Operator CNC w fabryce który dostaje rysunek techniczny i na jego podstawie musi wpisać koordynaty do komputera i obrobić np. jakiś sworzeń z ultra dokładnością ma nudną, wtórną prace i niczego się nie uczy...?
  • Odpowiedz
@Orbiter01: ja myślę o pracy w rodzaju, składacz kartonów, układacz paneli, ręczny wypełniacz palet workami 5 lub 25 kg, sortowacz butelek itd. Sporo tego, przerabiałem ją takie oferty. Operator cnc to już wykwalifikowana kadra ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz