Aktywne Wpisy

TomcioPalushek +159
źródło: 1000000115
Pobierz
HoroLive +178
Sprawdzam sobie teraz te szlachetne paczki. Nóż mi się w kieszeni otwiera. Chlop 28 lat, baba 33 (oczywiscie baba nie robi, ok zajmuje się dziecmi), ale mieszka z nimi babka 58 lat (standardowo, boli rączka albo dupka i nie mogę iść pracować). Dochód prawie 11k udokumentowany, a pewnie z mopsu jeszcze tam jakieś dary dostają. I co ? Chcą Pralko suszarke! Lodówke min 195cm, zastawy obiadowe, garnki, vouchery, zabawki. Jakby tak policzyć,

1. Masz urojone, ogromne oszczędności (powyżej 500k zł),
2. Inwestujesz wszystko na giełdach osiągając niesamowite przychody rzędu +70% (no chyba, że są lokaty 8%, to wtedy wszystko wrzucasz na lokatę),
3. Gardzisz kredyciarzami którzy wzięli kredyt bo napędzali inflację (ale sam weźmiesz kredyt 2% bo jesteś hipokrytą),
4. Masz wybujałe ego - jesteś mądrzejszy od wszystkich, eksperci się mylą (dlatego teraz planujesz kupić nieruchomość na górce, zamiast to zrobić w 2018-2019 roku),
5. Masz około 40 lat, jesteś samotny z wyboru (kto by chciał mieć dzieci w obecnych czasach)
O czymś zapomniałem?
#kredythipoteczny #nieruchomosci
źródło: comment_1673846665zlZCZpfy2VzLPpEaCGmWTf.jpg
Pobierz@Bernenski: tak, o obligacjach oprocentowanych na 18,5% przez następny rok
źródło: comment_16738478713otXLsTrWmF5QVrMR3P6xl.jpg
Pobierz@Bernenski: Z tym się zgadzam. Nigdy nie zrozumiałem po co ludziom związki a pchanie się w to tylko dla wypłaty dwóch osób zamiast jednej nie jest tego warte. Produkowanie dzieciaków też nie ma zbytnio sensu z mojej egoistycznej perspektywy.
@Wloczykij2: jest coś takiego jak przedterminowy wykup. Nic nie musisz zamrażać. Oddajesz 2 zł za obligację i po 5 dniach masz kasę na koncie.
@Wloczykij2: Załóżmy że kupiłeś w zeszłym roku, 1 stycznia 1000 tych obligacji EDO0132, które pokazałem, czyli zainwestowałeś 100 000 zł. Potrzebujesz jednak kasy i chcesz ją mieć na koncie np. 22 grudnia 2023.
Patrzysz sobie w tabelę odsetkową i widzisz, że dla 22 grudnia masz 20%. Czyli uzbiera Ci się 20 000 zł odsetek. Niestety, ponieważ to przedterminowy wykup, musisz zapłacić 2 zł kary za każdą