Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 355
@marcooo80: a do tego wprowadza cyfrowy pieniądza i mamy przesrane. Nie wydawał więcej niż masz przydzielonego limitu węglowego. Możesz zarabiać 15 k a i tak pozwolą tobie wydać tylko 2000 kilo limitu węglowego, nadwyżka przepadnie lub oddasz ją potrzebującym lub kupisz jakiś abonament w wielkich korporacjach. Zajebiście
@marcooo80: UE chce wprowadzić paszporty węglowe- do tego potrzebny jest cyfrowy pieniądz. Obywatel będzie miał limit do wykorzystania i będzie jadł robaki zamiast mięsa, oraz zakaz posiadania czegokolwiek i nawet auta spalinowego a elity będą się rozbijać jachtami, prywatnymi odrzutowcami i supersamochodami bo oczywiście ferrari czy lambo będzie je produkować w małej ilości egzemplarzy. Lewa strona tak odklejona, że na te zmiany przyklaskuje, a jak ktoś się nie zgadza to od
@Luks_x: Dajmy restrykcje na podstawowe produkty i usługi w rozwiniętych krajach zachodu, a reszta świata czyli 80% i tak będzie miała to wszystko w dupie, tzn. całą ekologię i dalej będzie truła klimat oraz pogłębiała ocieplanie klimatu.
@Nowystaryziel: OK. A jaką proponujesz alternatywę? Może Ci się to wydawać nieuczciwe, ale jednak najbardziej rozwinięte kraje trują najbardziej, ale też mają największe możliwości by przeciwdziałać. Zacznijmy od siebie, potem wymagajmy od innych. Jeśli ktoś mieszka "w chatce z gówna" to się nie będzie przejmował klimatem (nawet nie ma jak w sumie), ale jeśli my zrobimy swoje i powiemy, że nie kupimy od was jeśli nie zaczniecie dbać o środowisko to
@Luks_x: XD najwięcej trują Chiny, USA, Indie- w tej kolejności i łącznie odpowiadają za 60% światowej emisji gazów cieplarnianych. Weźcie się trochę wyedukujcie i sprawdźcie coś zamiast bezmyślnie przyjmować za aksjomat i dogmat.
@Nowystaryziel: Ty mówisz o krajach, ale liczy się per capita, a tutaj wyprzedzamy Chiny i Indie, a nas z kolei pokonują takie kraje jak Katar itp. Równie dobrze można wziąć UE jako całość, bo jesteśmy jedna gospodarką.
Jednakże jakby nie liczyć to coś trzeba zrobić. Tylko co? Jakie rozwiązanie wybrać by było uczciwie?
Nie ma chyba takiego wyjścia. Zawsze część będzie protestować i ktoś będzie poszkodowany.
@Nowystaryziel: 10% to mało? Przecież jest nas mniej niż 10% populacji.
Nie wiem co daje Ci rozbijanie na sektory itp. Czy to jakoś zmienia rzeczywistość?
Co do wolności. No tak, to prawda odbiera się, ale znów wracamy do meritum. Co zrobić? Jaka jest rozwiązanie. Mogę powiedzieć, że odbiera mi się wolność bo muszę oszczędzać wodę, albo nie mogąc palić śmieciami, ale koniec końców kwestia jest taka, że nie bardzo istnieje alternatywa
  • 11
@Luks_x: do tego dochodzi rozwój technologii i można żyć dalej. Ale lepiej #!$%@?ć masy żeby elity mogły żyć na dotychczasowym poziomie. Tobie będą zakazywać miesiąc w domu, a oni będą dalej życia w wielkich willach. Ty raz na rok będziesz mógł do Turcji pojechać, a nie co chwilę w innym sowim domu będą mieszkać. Jeśli mamy się ograniczyć to wszyscy, a nie wybrani
@Nowystaryziel: OK produkcje energii i przemysł. Ale przemysł to też właśnie te rzeczy które kupujemy i co wywołuje takie oburzenie, że się zamieszcza ślad węglowy na opakowaniach. Same elektrownie poprawią sytuację, ale to potrwa kilkadziesiąt lat. Reszta problemów i tak nie zniknie.
Widzę jeszcze jeden problem. Postawimy te elektrownie, ale znów będzie kwik, bo prąd zdrożeje, gdyż to kosztuje fortunę. Jak sam widzisz zawsze będzie okazja do narzekania.
do tego dochodzi rozwój technologii i można żyć dalej.

@Ama-gi: No tak. Tylko to nie suwak w grze strategicznej. Cholera wie kiedy uda się dokonać takiego postępu, a problem jest już teraz. Zresztą, mówi się, że to i tak wszystko się rozbija o to by spowalniać zmiany, bo cofnąć się ich na dzień dzisiejszy nie da (jeśli w ogóle da się w przewidywalnej przyszłości)
@Luks_x: Niech sobie będzie na opakowaniach ślad węglowy i niech ktoś sobie robi z tą informacją co zechce, ale wara od restrykcji, nakazów i zakazów.
Już w zachodnich mediach otwarcie mówi się o paszportach węglowych na obywatela i wprowadzeniu cyfrowego pieniądza- przekroczysz limit i środki zostaną zablokowane. Niestety progresywna lewica i cała opozycja praktycznie bezmyślnie przyjmuje wszystko z zachodu.
Teraz prowadzana jest taka narracja, że jeżeli ktoś normalny sprzeciwia się to
Niech sobie będzie na opakowaniach ślad węglowy i niech ktoś sobie robi z tą informacją co zechce, ale wara od restrykcji, nakazów i zakazów.

@Nowystaryziel: Nadal nic nie zaproponowałeś. Weź sobie z szamba rurę wyprowadź za płot i niech tam się ścieki leją, bo Ty płacił nie będziesz.

Ehh, mam nadzieję, że kiedyś dogonimy Indie w ekologii...

@rolnik_wykopowy: Tu masz widoczne śmieci, w Polsce masz "powietrze zapachowe". Koniec końców ani
@Luks_x: Ale co ja mam zaproponować- Ty masz problemy z logiką? Auta spalinowe w UE wraz z transportem ciężarówkami emitują łącznie jakieś 4 promile rocznie światowego CO2. Chcesz ludziom jeszcze zakazać kupowania jedzenia jeżeli przekroczą jakiś limit, żeby zmniejszyć emisję o 2 promile kosztem wolności i podróżowania, chociaż reszta krajów poza UE będzie miała w dupie ekologię? Jaki jest tego sens i logika?
@Luks_x: Ale jakie stwierdzenie faktu? Polska jest mały krajem, ale w miarę cywilizowanym. Indie są od nas 10 razy większe i mają bardzo wysokie zaludnienie, ale za to panuje tam system kastowy i znaczny odsetek społeczeństwa żyje poniżej granicy ubóstwa. No trudno, żeby ślad węglowy per capita był tam wyższy, skoro mnóstwo ludzi nie ma prądu, bieżącej wody i wszystkich innych zdobyczy cywilizacji, które ten ślad generują. Wiadomo, potoki gówna i
Ale co ja mam zaproponowa

@Nowystaryziel: Swoją alternatywę na rozwiązanie problemu

Auta spalinowe w UE wraz z transportem ciężarówkami emitują łącznie jakieś 4 promile rocznie światowego CO2

@Nowystaryziel: Nic nie pisałem o autach. W ogóle nie pisałem o konkretnym czymś, a o całości problemu. Całości na świecie

. Chcesz ludziom jeszcze zakazać kupowania jedzenia jeżeli przekroczą jakiś limit,

@Nowystaryziel: Nie. Jestem tylko świadom, że jakieś rozwiązanie trzeba wdrożyć. Każde
Indie są od nas 10 razy większe i mają bardzo wysokie zaludnienie, ale za to panuje tam system kastowy i znaczny odsetek społeczeństwa żyje poniżej granicy ubóstwa. No trudno, żeby ślad węglowy per capita był tam wyższy

@rolnik_wykopowy: Jak masz dużą np rodzinę, to nie możesz wymagać by generowali tyle śmieci co singiel. Dlatego liczy się per capita. Inaczej to zaciemnia obraz i uniemożliwia jakiekolwiek działanie.
I kolejny raz napiszę. Niech
  • 26
@marcooo80: Wczoraj już był podobny wpis innego szura, z tym samym zdjęciem.

Pisałem, polityka klimatyczna UE jest dostępna otwartym tekstem od lat. Oddolnie powstają diety przyjazne klimatowi w oparciu o (dostępne od lat) dane dot. emisji GHG czy zużycia wody danego produktu spożywczego, a tu przyjdzie taki odklejeniec i majaczy, że odkrył jakiś spisek XD

Zresztą, ch*j z tego zdjęcia wynika.
@Luks_x: Sam zakładałem panele w swoim domu i dostałem całe 4k pln( ͡° ͜ʖ ͡°) Do tego kupuję dużo eko żywności jak jajka, ryby, drób, wołowinę, warzywa i owoce od lokalnych rolników. Jak sobie wyobrażasz wycofanie gotówki na rzecz pieniądza cyfrowego i kupno tych produktów czy usług? Nie widzisz, że to głównie chodzi o zyski korporacji i państwa przez przejęcie wszystkiego? Może cofniemy się do czasów przed
@instalacja: To jak z produkcja koszulki za 20 zł do której niby zużywa się 40 ton wody, a produkcja w Chinach kosztuje kilka centów. Brednie- tak samo jak elektryki są niby ekologiczne- tylko, że produkcja i utylizacja obciąża środowisko równie co samochód spalinowy i z założenia 95% baterii miało podlegać recyklingowi, a na razie nawet 5% zużytych akumulatorów nie zostało i nie zostanie poddanych odzyskowi.
@Luks_x: Poza tym panele foto to też niezbyt sensowne, skoro w takich warunkach jak dzisiaj- czyli sezon grzewczy wyprodukowały dzisiaj oszałamiające 3kWh. Największe zużycie prądu jest zimą- szczególnie przy pompach ciepła, itp. a latem cała wyprodukowana energia nie jest zużywana.
To rządy- tak jak Chiny powinny być zobowiązane do zmniejszenia zanieczyszczenia przez budowę elektrowni atomowych, pozyskiwanie energii ze źródeł odnawialnych i restrykcje na fabryki, przemysł a nie zwykły obywatel, który tak
@marcooo80: poszło na to kilkadziesiąt tysięcy miliardów euro (specjalnie tak napisane dla wyobraźni) przez pierwsze 10 lat wydano na to w samej UE. To jest największy wał w historii ludzkości, to co #!$%@? na covidzie to był tylko mały skok, to trwa już prawie dwie dekady. Masz duży silnik w samochodzie - nie możesz jeść stęka albo rzadziej latasz na wakacje. Ewentualnie możesz jeździć komunikacją miejską jak chcesz jeść więcej mięsa.
@marcooo80: Wyjasnie wam jak to bedzie wygladac za 10-15 lat.

Kazdy bedzie mial przydzielony slad weglowy do wykorzystania na miesiac a calosc bedzie zaimplementowana w aplikacjach bankowych. Jak to system bedzie kontrolowac? Ano calkiem normalne - bedziemy placic cyfrowo tak jak juz sie do tego przyzwyczailismy, a paragon wraz z cyfrową lista zakupionych produktow bedzie szedl przez system kontroli produktów (SKP) w banku ktory bedzie wylapywal te produkty ktore posiadaja slad