Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
@Luks_x: do tego dochodzi rozwój technologii i można żyć dalej. Ale lepiej d-----ć masy żeby elity mogły żyć na dotychczasowym poziomie. Tobie będą zakazywać miesiąc w domu, a oni będą dalej życia w wielkich willach. Ty raz na rok będziesz mógł do Turcji pojechać, a nie co chwilę w innym sowim domu będą mieszkać. Jeśli mamy się ograniczyć to wszyscy, a nie wybrani
  • Odpowiedz
@Nowystaryziel: OK produkcje energii i przemysł. Ale przemysł to też właśnie te rzeczy które kupujemy i co wywołuje takie oburzenie, że się zamieszcza ślad węglowy na opakowaniach. Same elektrownie poprawią sytuację, ale to potrwa kilkadziesiąt lat. Reszta problemów i tak nie zniknie.
Widzę jeszcze jeden problem. Postawimy te elektrownie, ale znów będzie kwik, bo prąd zdrożeje, gdyż to kosztuje fortunę. Jak sam widzisz zawsze będzie okazja do narzekania.
  • Odpowiedz
do tego dochodzi rozwój technologii i można żyć dalej.

@Ama-gi: No tak. Tylko to nie suwak w grze strategicznej. Cholera wie kiedy uda się dokonać takiego postępu, a problem jest już teraz. Zresztą, mówi się, że to i tak wszystko się rozbija o to by spowalniać zmiany, bo cofnąć się ich na dzień dzisiejszy nie da (jeśli w ogóle da się w przewidywalnej przyszłości)
  • Odpowiedz
@Luks_x: Niech sobie będzie na opakowaniach ślad węglowy i niech ktoś sobie robi z tą informacją co zechce, ale wara od restrykcji, nakazów i zakazów.
Już w zachodnich mediach otwarcie mówi się o paszportach węglowych na obywatela i wprowadzeniu cyfrowego pieniądza- przekroczysz limit i środki zostaną zablokowane. Niestety progresywna lewica i cała opozycja praktycznie bezmyślnie przyjmuje wszystko z zachodu.
Teraz prowadzana jest taka narracja, że jeżeli ktoś normalny sprzeciwia się
  • Odpowiedz
Niech sobie będzie na opakowaniach ślad węglowy i niech ktoś sobie robi z tą informacją co zechce, ale wara od restrykcji, nakazów i zakazów.

@Nowystaryziel: Nadal nic nie zaproponowałeś. Weź sobie z szamba rurę wyprowadź za płot i niech tam się ścieki leją, bo Ty płacił nie będziesz.

Ehh, mam nadzieję, że kiedyś dogonimy Indie w
  • Odpowiedz
@Luks_x: Ale co ja mam zaproponować- Ty masz problemy z logiką? Auta spalinowe w UE wraz z transportem ciężarówkami emitują łącznie jakieś 4 promile rocznie światowego CO2. Chcesz ludziom jeszcze zakazać kupowania jedzenia jeżeli przekroczą jakiś limit, żeby zmniejszyć emisję o 2 promile kosztem wolności i podróżowania, chociaż reszta krajów poza UE będzie miała w dupie ekologię? Jaki jest tego sens i logika?
  • Odpowiedz
@Luks_x: Ale jakie stwierdzenie faktu? Polska jest mały krajem, ale w miarę cywilizowanym. Indie są od nas 10 razy większe i mają bardzo wysokie zaludnienie, ale za to panuje tam system kastowy i znaczny odsetek społeczeństwa żyje poniżej granicy ubóstwa. No trudno, żeby ślad węglowy per capita był tam wyższy, skoro mnóstwo ludzi nie ma prądu, bieżącej wody i wszystkich innych zdobyczy cywilizacji, które ten ślad generują. Wiadomo, potoki gówna
  • Odpowiedz
Indie są od nas 10 razy większe i mają bardzo wysokie zaludnienie, ale za to panuje tam system kastowy i znaczny odsetek społeczeństwa żyje poniżej granicy ubóstwa. No trudno, żeby ślad węglowy per capita był tam wyższy

@rolnik_wykopowy: Jak masz dużą np rodzinę, to nie możesz wymagać by generowali tyle śmieci co singiel. Dlatego liczy się per capita. Inaczej to zaciemnia obraz i uniemożliwia jakiekolwiek działanie.
I kolejny raz napiszę.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 26
@marcooo80: Wczoraj już był podobny wpis innego szura, z tym samym zdjęciem.

Pisałem, polityka klimatyczna UE jest dostępna otwartym tekstem od lat. Oddolnie powstają diety przyjazne klimatowi w oparciu o (dostępne od lat) dane dot. emisji GHG czy zużycia wody danego produktu spożywczego, a tu przyjdzie taki odklejeniec i majaczy, że odkrył jakiś spisek XD

Zresztą, ch*j z tego zdjęcia wynika.
  • Odpowiedz
@Luks_x: Sam zakładałem panele w swoim domu i dostałem całe 4k pln( ͡° ͜ʖ ͡°) Do tego kupuję dużo eko żywności jak jajka, ryby, drób, wołowinę, warzywa i owoce od lokalnych rolników. Jak sobie wyobrażasz wycofanie gotówki na rzecz pieniądza cyfrowego i kupno tych produktów czy usług? Nie widzisz, że to głównie chodzi o zyski korporacji i państwa przez przejęcie wszystkiego? Może cofniemy się do czasów
  • Odpowiedz