Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, macie może jakieś sprawdzone sposoby by się zrelaksować? Chciałabym zmniejszyć poziom stresu w moim życiu. Dużo ostatnio się martwię i nie potrafię temu zapobiec, jednak bardzo mnie to przytłacza i męczy.

Cokolwiek co łatwo jest zrealizować w samotności bez jakikolwiek wspomagaczy typu alkohol będzie bardzo miłe widziane.

Może jakaś książka na temat? #ksiazki #czytajzwykopem

#stres #psychologia #humor #chillout #kiciochpyta #zycie
  • 45
@MallaCzarna: Podobno książka "Potęga podświadomości" jest źródłem fajnej wiedzy nawiązującej do zmian. Za parę dni biorę się za jej czytanie. Ogólnie warto znac przyczynę tego skąd się bierze stres nadmierne myślenie. Czasem to kwestia jakiejś traumy z dzieciństwa, która w dorosłym życiu się uaktywnia (o czym sama się ostatnio przekonałam) i nie za bardzo da się to "wyleczyć" takimi typowymi sposobami na zmniejszenie stresu.
A z takich ogólnych rzeczy na stres
@MallaCzarna: Robisz dwa wdechy i wypuszczasz powoli powietrze. Czyli wdech do pełnych płuc i od razu jeszcze trochę powietrza wciągasz a następnie powoli spuszczasz powietrze. Powoduje to, że aktywowany zostaje przywspółczulny system nerwowy, który powoduje spadek tętna oraz obniża poziom kortyzolu. Czy to działa? Przykład:

Wczoraj od 18 do 21:30 grałem w Gran Turismo z wykorzystaniem kierownicy i pedałów. Generalnie simrace jest dla mnie stresującym zajęciem. Stąd na wykresie poniżej mam
Pobierz
źródło: comment_1669220644g1M9AL7YZYD1ckRQmvmIqR.jpg
@MallaCzarna: Pewno można by zmasterować tą technikę i wciągać nosem a wypuszczać ustami. Ma to też w sumie sens, bo oddychanie nosem pełni funkcję oczyszczania i ogrzewania powietrza, które się wpuszcza do płuc.

Głównie chodzi o to, żeby było te podwójne zaczerpnięcie powietrza i wydłużony moment wydechu. To powoduje, że organizm robi swoje naturalne fiku miku i uspokaja organizm.

Ta technika najlepiej się sprawdza w momencie, kiedy występuje jakiś trigger, który
@MallaCzarna: Idź na spacer do lasu/parku bez telefonu, muzyki i innych rozpraszaczy - po prostu pobądź w naturze, badania udowodniły, że to realnie obniża poziom stresu. Do tego polecam grę z samym sobą: "I co z tego" tj. stresujesz się np. sesją.

Mam dużo nauki więc co za tym idzie nie zdążę się nauczyć przed sesją.
To nie zdąższy, i co z tego?
Nie zdam, więc będę mieć poprawkę.
Będziesz mieć,
@MallaCzarna: Ja codziennie rano wstaję szybciej niż muszę, żeby zrobić sobie godzinny spacer po lesie, potem jakieś ćwiczenia i dopiero wtedy do pracy. Dodatkowo jak stresuje cię coś np. z pracy, to trzeba nauczyć się wmawiać sobie, że masz wywalone i najwyżej firma przez ciebie upadnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@MallaCzarna: wprowadzić w życie filozofię xD.

Odkąd zacząłem wyznawać "filozofię xD" moje życie stało się spokojniejsze. Nie denerwuję się już prawie wcale, kiedy spotykają mnie sytuacje stresowe, myślę sobie xD i wszystko staje się prostsze.
Naprawdę polecam ten styl życia. Wcale nie robi ze mnie lenia tylko osobę które nie denerwuje się z dupy tak jak kiedyś.

Egzamin? xD
Prezentacja prze dużą grupą nieznajomych ludzi? xD
Wyrzucili z roboty? xD
Wyśmiała
@MallaCzarna: Może jakaś aktywność sportowa, która wydaje się interesująca, nie musi od razu to być coś na 100% tylko lekka zajawka o co chodzi.
Nauka gry na instrumencie.
Relaksujące gry komputerowe/planszowe. Tam gdzie nie ma rywalizacji np jakieś ekonomiczne, symulatorowe.
@MallaCzarna: Sport, wszelkie zajęcia typu pilates, zdrowy kręgosłup. Najlepiej w jakimś klubie fitness, gdzie spokojna muzyka na wyczillowanie, instruktor pilnuje rytmu, a Ty tylko skupiasz się na pracy mięśni i oddechu. Realnie tęsknię do czasów, gdy mogłam co wieczór wyskoczyć na taką godzinkę do klubu po drugiej stronie ulicy.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@MallaCzarna: teraz to średnio, ale jak będzie cieplutko, to polecam rower. Jak dla mnie rozpoczęcie przygody z rowerem to ogromna zmiana na plus. 4-5 godzin w sobotę poza domem sprawia wrażenie jakby weekend ciągnął się w nieskończoność. Nie myśli się o niczym innym poza drogą. Dobry reset oczyszcza głowę. No i robi się coś dla zdrowia.
@MallaCzarna: gry, filmy, seriale, preferowalnie w miare lekkie - grunt by zabieraly Cie do innego swiata.

Plus wiadra seksu, masturbacji i witamin by uzupelnic sily po wyzej wymienionych.
@MallaCzarna: Hej Mirki, macie może jakieś sprawdzone sposoby by się zrelaksować? Chciałabym zmniejszyć poziom stresu w moim życiu. Dużo ostatnio się martwię i nie potrafię temu zapobiec, jednak bardzo mnie to przytłacza i męczy.

Cokolwiek co łatwo jest zrealizować w samotności bez jakikolwiek wspomagaczy typu alkohol będzie bardzo miłe widziane.

Tag #pokazkota / głośna muzyka / gierki wymagające koncentracji / serial / wykonywanie swojego hobby.
Bardzo ważne jest też wykonywanie ćwiczeń
Poczytaj o adaptogenach. Warto z nimi podziałać, ale poniewaz jest wiele preparatów na rynku dobrze jest zgłębić temat, bo efekty nie sa natychmiastowe i zeby były trzeba miec jakościowy preparat, odpowiednia dawke i czas.