Aktywne Wpisy

auto_reply +30
Mam już dość tego, że znajomi i rodzina wykorzystują to, że nie umiem odmawiać. Jak nauczyliście się stawiać granice - np. przestać pożyczać pieniądze?
pavlucco +214
Dostałem takie info od koleżanki z Wrocławia.
Jakaś typiara zobaczyła faceta z nożem w przy pasie (w lesie!) i napędza paranoję.
Mimo, że ktoś ją wytlumaczył, że to bushcraftowiec youtuber i pewnie nagrywa 543 sposób na rozpalenie ognia to ta ponoć idzie w zawarte odpowiadając, że przecież niedawno był przypadek zabicia nożem przez youtubera (bez podania więcej szczegółów kto kogo).
Trzymajcie
Jakaś typiara zobaczyła faceta z nożem w przy pasie (w lesie!) i napędza paranoję.
Mimo, że ktoś ją wytlumaczył, że to bushcraftowiec youtuber i pewnie nagrywa 543 sposób na rozpalenie ognia to ta ponoć idzie w zawarte odpowiadając, że przecież niedawno był przypadek zabicia nożem przez youtubera (bez podania więcej szczegółów kto kogo).
Trzymajcie
źródło: 1000015808
Pobierz

źródło: comment_1669090687Xfm23UqcNADyvBfIfPN2cq.jpg
Pobierzniemowlaki ida do miejsca ktore trzeba sobie bylo dowymyślić zeby reszta bajek sprawiala wrazenie, ze sie trzymaja kupy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
"Robot – maszyna, w szczególności system komputerowy, w którym program steruje peryferiami w celu wykonania określonego zadania."
Biorobot to robot zbudowany nie z układów scalonych, krzemu i stali, tylko z komórek biologicznych, mięśni, kości. Zamiast układu scalonego i procesora na układ nerwowy i mózg. Naprawdę trzeba tutaj coś tłumaczyć?
@Intellectually_superior:
1. Dlaczego? Proszę o uzasadnienie Twojej odbiegającej od stanu faktycznego opinii.
2. A analogia prostszych organizmów jak na przykład karaluchów lub ameb również?
W układach scalonych mitoza nie zachodzi a u organizmów żywych zachodzi. Stąd przedrostek "bio" w słowie biorobot.
A pisałem o stopniach swobody w szerszym konktekście, termodynamiki. Nie ma tylu zmiennych za pomocą których mógłbyś opisać zachowanie człowieka w dowolnym momencie, co w układach robotycznych.
@Intellectually_superior: A w jaki sposób jest to argument za tym, że nazwanie zwierząt (w tym ludzi) biorobotami jest niepoprawne? Nie napisałem, że rozebraliśmy człowieka na czynniki pierwsze i potrafimy od zera wybudować człowieka w laboratorium, zaprogramować go, włączyć i sterować nim z tableta. Napisałem, że człowiek, tak jak każde inne zwierzę to
Nie, ludzie i zwierzęta nie mają osobnego hardwaru i softwaru.
@Intellectually_superior: bardzo ładnie ujęte.
@P35YM1574: Rozwiniesz?
To czy uzna się że wolna wola istnieje właśnie zależy od tego jak się sformułuje jej definicję. Dla mnie wolność woli(którą postrzegam jako po prostu "chęć", która nie musi być nawet uświadomiona) oznacza tyle że jest niezależna od myśli rozumnej i zazwyczaj ją poprzedza, co jest
@Intellectually_superior:
https://youtube.com/playlist?list=PL848F2368C90DDC3D
W komputerze nie masz algorytmów tylko
@Intellectually_superior: o to chodziło. Polecam te wykłady bo są fascynujące. Zadaj sobie pytanie dlaczego organizmy zachowują się tak jak się zachowują. Przecież nie zostały stworzone przez boga z całym pakietem zasad funkcjonowania. Stworzyła to ewolucja dzięki mutacjom i selekcji.
Przeczytałem trochę książek o ewolucji, tak więc dzięki. Poza tym algorytmy ewolucyjne to co innego niż algorytmy wg których miałyby działać ogranizmy.
@P35YM1574: