Wpis z mikrobloga

@Intellectually_superior: Spójrzmy co to robot, za Wikipedią:

"Robot – maszyna, w szczególności system komputerowy, w którym program steruje peryferiami w celu wykonania określonego zadania."

Biorobot to robot zbudowany nie z układów scalonych, krzemu i stali, tylko z komórek biologicznych, mięśni, kości. Zamiast układu scalonego i procesora na układ nerwowy i mózg. Naprawdę trzeba tutaj coś tłumaczyć?
  • Odpowiedz
Tak, bo analogia ludzkiego organizmu z systemem komputerowym i układami scalonymi jest chybiona.

@Intellectually_superior:

1. Dlaczego? Proszę o uzasadnienie Twojej odbiegającej od stanu faktycznego opinii.
2. A analogia prostszych organizmów jak na przykład karaluchów lub ameb również?
  • Odpowiedz
W takim razie opowiedz mi jak wygląda mitoza w układach scalonych

W układach scalonych mitoza nie zachodzi a u organizmów żywych zachodzi. Stąd przedrostek "bio" w słowie biorobot.

albo ile stopni swobody ma człowiek?
  • Odpowiedz
@P35YM1574: Jak pisałem biorobot jest chybioną analogią bo przechodzi do porządku dziennego nad podstawowymi i bardzo ważnymi funkcjami organizmów żywych. Jest to luźna metafora, równie dobra co "biokukła" i nie ma sensu naukowego.

A pisałem o stopniach swobody w szerszym konktekście, termodynamiki. Nie ma tylu zmiennych za pomocą których mógłbyś opisać zachowanie człowieka w dowolnym momencie, co w układach robotycznych.
  • Odpowiedz
Nie ma tylu zmiennych za pomocą których mógłbyś opisać zachowanie człowieka w dowolnym momencie, co w układach robotycznych.

@Intellectually_superior: A w jaki sposób jest to argument za tym, że nazwanie zwierząt (w tym ludzi) biorobotami jest niepoprawne? Nie napisałem, że rozebraliśmy człowieka na czynniki pierwsze i potrafimy od zera wybudować człowieka w laboratorium, zaprogramować go, włączyć i sterować nim z tableta. Napisałem, że człowiek, tak jak każde inne zwierzę to
  • Odpowiedz
Napisałem, że człowiek, tak jak każde inne zwierzę to biorobot. Ma hardware i software, z tym że nie ludzkiego projektu i wykonania tylko wytworzone przez miliony lat ewolucji.

Nie, ludzie i zwierzęta nie mają osobnego hardwaru i softwaru.

Nadal nie przekonałeś mnie, że analogia organizmu żywego do robota jest niepoprawna. Gdybym napisał, że człowiek to robot to jest oczywiste, że jestem nieprecyzyjny. Natomiast użyciem słowa biorobot. Przedrostek bio podkreśla różnice w budowie obu
  • Odpowiedz
Ja bym powiedział co najwyżej że ludzie i roboty zaliczają się do szerszej kategorii systemów autonomicznych.

@Intellectually_superior: bardzo ładnie ujęte.

"Natura programuje" to dla mnie taki sam metafizyczny bełkot jak "bóg ulepił z gliny", mający zerową wartość
  • Odpowiedz
Dokładnie to robi ewolucja z organizmami: tworzy algorytmy, według których te organizmy się zachowują.

@P35YM1574: Rozwiniesz?

Sama definicja tego czegoś jest niemożliwa do sformułowania bez tworzenia sprzeczności.

To czy uzna się że wolna wola istnieje właśnie zależy od tego jak się sformułuje jej definicję. Dla mnie wolność woli(którą postrzegam jako po prostu "chęć", która nie musi być nawet uświadomiona) oznacza tyle że jest niezależna od myśli rozumnej i zazwyczaj ją poprzedza, co jest
  • Odpowiedz
@P35YM1574: Wybacz, nie będe oglądał serii prawie dwógodzinnych filmików żeby dociec co masz na myśli pisząc że ewolucja tworzy algorytmy. Z drugiej strony wiem że istnieje coś takiego jak algorytmy ewolucyjne, ale nie wiem czy o to ci chodziło.

Hardware to ciało, komórki nerwowe i wszystkie inne, gruczoły wytwarzające hormony, no cały sprzęt a software to algorytmy, które obsługują to ciało. Jak w komputerze.

W komputerze nie masz algorytmów tylko
  • Odpowiedz
ale nie wiem czy o to ci chodziło.

@Intellectually_superior: o to chodziło. Polecam te wykłady bo są fascynujące. Zadaj sobie pytanie dlaczego organizmy zachowują się tak jak się zachowują. Przecież nie zostały stworzone przez boga z całym pakietem zasad funkcjonowania. Stworzyła to ewolucja dzięki mutacjom i selekcji.

Ludzkie komórki nie działają w oparciu o proste przekształcenia napięcia tylko zmiany o charakterze chemicznym(równiez przesyłanie impulsów nerwowych to przemieszczanie par jonów wzdłuż
  • Odpowiedz
Przecież nie zostały stworzone przez boga z całym pakietem zasad funkcjonowania. Stworzyła to ewolucja dzięki mutacjom i selekcji.

Przeczytałem trochę książek o ewolucji, tak więc dzięki. Poza tym algorytmy ewolucyjne to co innego niż algorytmy wg których miałyby działać ogranizmy.

Stąd biorobot.

@P35YM1574:
  • Odpowiedz