Poniedziałek wieczór i humor gitówa, dlatego pokażę wam ładny projekt ogrodu i poodpisuje na wasze komentarze i pytania o wasze ogrody i rośliny, zajadając swoją zupke z dyni z orzechami :3
Ten ogród powstanie w Poznaniu, przy nowoczesnym domku z ceglaną elewacją. Będzie tam sporo różnych drzew, przeze wszystkim rodzime gatunki (jarząby, brzozy, jodły, jabłoń, wierzba), a główną wytyczną było stworzyć taki klimatyczny, tajemniczy ogród. Stąd na rabatach płożące jeżyny i okrywowe róże, pachnące zioła i małe łąki. Klimatu nadaje też ciekawa nawierzchnia z łupka granitowego - polecam jako alternatywę dla bruku
@kjut_dziewczynka: ile godzin trwa zrobienie takiego projektu? Nowe projekty robisz na zasadzie "skopiuje stare projekty" czy lecisz z czyms totalnie nowy,?
@NuklearnySzpadel nie wrzucałam go, bo nawet sprawdzałam, możliwe że po prostu niektóre projekty są do siebie podobne bo kształt działki i budynku jest podobny, do tego dbam o spójność graficzną
@lasaghneboi zrobienie projektu od a do z to ok. 2-3 tygodnie pracy
A jeśli chodzi o drugie pytanie to trudno byłoby skopiować poprzedni projekt bo każdy jest bardzo indywidualny, na działce o innym kształcie i przy innym domu. Ale na pewno pewne rozwiązania albo zestawienia roślin się powtarzają, bo są już sprawdzone, a klienci zazwyczaj mają podobne wymagania żeby rośliny nie były zbyt wymagające
@asdasdce2w o zdecydowanie, praca samemu dla siebie to coś dla mnie, lubię robić rzeczy po swojemu i w swoim tempie. Jedynie finansowo pewnie bardziej by mi się opłacało klepać tabelki w korpo xd
@kjut_dziewczynka: Masz może przykłady jakichś ciekawie rozwiązanych projektów zagospodarowania zieleni takiego układu, w którym budynek gospodarczy usytuowany jest za mieszkalnym równolegle do niego, ma taką samą szerokość nie wychodząc poza linie ścian budynku mieszkalnego z żadnej ze stron, dodatkowo mieści się w nim garaż (tak że musi być tam miejsce na drogę do samochodu), a oprócz tego odległość między budynkami jest niewielka 8-10m licząc jednak nie tyle od ściany domu mieszkalnego
@kjut_dziewczynka: projektowałaś już jakieś ogrody minimalistyczne? takie gdzie niewiele trzeba robić.
Ja w tym roku dwa razy kosiłem tylko trawę, ale lubię chodzić z sekatorem. Pomidory pod panelami tak średnio wyszły, później dojrzewały, no i dwa razy się walnąłem o profil :) Mój hit w ogrodzie to grządki podwyższane na metr wysokie, ustawione filtrach oczyszczalni ścieków.
@kjut_dziewczynka: bardzo fajnie, gratulacje :) wydaje mi sie,ze dosc malo bierzesz za projekt, ale tez nie mam pojecia jakie sa stawki w tej branzy. jak z wykonaniem? przypuszczam,ze jesli mialabys ekipe i jakies umowy z ludzmi ktorzy sprzedaja rosliny to pewnie wychodziloby duzo fajniej jesli chodzi o zarobki, ale wiadomo tez duzo wiecej uzerania sie. W czym robisz wizki?
@MAC-ias Istnieje coś takiego jak obowiązująca linia zabudowy, nie można jej zignorować i postawić dom w tym miejscu. Zresztą to nie ja o tym decyduję, tylko architekt
@niecodziennyszczon głównym problemem w takim zagospodarowaniu działki jest to, że sporo miejsca poświęca się na podjazdy i ścieżki a na zieleń zostaje niewiele, w dodatku otoczoną z każdej strony murami
@Trelik styl minimalistyczny zazwyczaj wymaga sporo pracy w pielęgnacji, bo każdy jeden chwast zaburza kompozycję. Według mnie mniej pracy wymagają bardziej dzikie i naturalne ogrody
@kjut_dziewczynka 2 uwagi: - Miej litość i daj im utwardzoną nawierzchnię zamiast tego żwiru. Nie wiem jak to się po polsku nazywa, ale wygogluj "Rasengitterstein". Choćby coś takiego. - Narzędziówka wg mnie w tym rogu jest bez sensu. Marnuje się sporo działy na ścieżkę do niej, a kto potrzebuje tam narzędzi? Przerzucić na 2 stronę koło szklarni, albo bliżej domu. Pozdro
@Topia nawierzchnia żwirowa jest dobra, jeśli jest dobrze wykonana - czyli nie wystarczy rzucić na ziemię luźnych kamyczków po których źle się chodzi Narzędziówka przylega do ściany budynku gospodarczego sąsiada i jej zadaniem jest go zasłaniać, dzięki temu też nie trzeba zachowywać odstępu od granicy działki
@kjut_dziewczynka: Te Pani, pytanie ( ͡°͜ʖ͡°) jak to jest z brzozami? Uwielbiam te drzewa i chcialbym je zrobic w swoim ogrodzie. Ciagle jednak slysze, że to „śmieciuchy”. Jak wyglada praktyczna strona tych drzew? Chcialbym uzyskac troche cienia.
@kjut_dziewczynka pracuję w pokrewnej branży od 9 lat i nigdy nie widziałem, żeby ktoś wykorzystywał odpady przemysłowe do utwardzania podjazdu ( ͡º͜ʖ͡º) Zaletą Rasengitterstein'ów byłoby, że nie tylko są trwalsze, ale też mają lepszy współczynnik przesiąkania(?) wody. Do tego są częściowo zielone. Można też dać nawierzchnię brukowaną z kostki kamienej 11/12. Jeśli na być coś luźniejszego, to bym użył tłucznia kamiennego wzmocnionego betonem. Pozdro.
@salamon gdy brzozy pylą to na samochodach i parapetach osadza się żółty pyłek. Ale to tylko przez krótki czas w ciągu roku. A poza tym cieszą oko zimą, gdy widać ich białe kory, wiosną gdy się szybko zazieleniaja, jesienią gdy się przebarwiają na żółto... Ja tam kocham brzozy. Nie wszystko pod nimi urośnie, bo wysuszają glebę, ale to już kwestia dobrego doboru roślin
@kjut_dziewczynka: Jaki był Twój najtańszy/najprostszy komercyjny projekt? Zdaję sobie sprawę, że raczej tu nie ma górnego progu cenowego, ale ciekawi mnie gdzie przebiega granica pomiędzy "a tu se walnę żywopłot" od zaangażowania architekta krajobrazu.
Czy ukraincy to potrafią się jakkolwiek zachowywać w miejscach publicznych i nie drzec mordy jak rozmawiają? Stoi taka jedną głupia stara picka z ukrainy i gada tak że ją w całym autobusie slychac #ukraina #warszawa
Ten ogród powstanie w Poznaniu, przy nowoczesnym domku z ceglaną elewacją. Będzie tam sporo różnych drzew, przeze wszystkim rodzime gatunki (jarząby, brzozy, jodły, jabłoń, wierzba), a główną wytyczną było stworzyć taki klimatyczny, tajemniczy ogród. Stąd na rabatach płożące jeżyny i okrywowe róże, pachnące zioła i małe łąki. Klimatu nadaje też ciekawa nawierzchnia z łupka granitowego - polecam jako alternatywę dla bruku
Moja stronka internetowa: https://www.dariakostaniak.com/
#ogrodnictwo #ogrod #rosliny #budujzwykopem #ama #chwalesie #poznan
@kjut_dziewczynka: ok, wpadne
to nie Ty kiedys tam zdecydowalas sie zalozyc wlasna firme jako architekt i pisalas o tym na mirko? Bo wlasnie kojarze taki wpis dawno temu
@kjut_dziewczynka: i co tam jak tam, fajnie sie pracuje na swoim? wrazenie z Twojego wpisu sa pozytywne, wiec mniemam, ze bylo warto! :)
A jeśli chodzi o drugie pytanie to trudno byłoby skopiować poprzedni projekt bo każdy jest bardzo indywidualny, na działce o innym kształcie i przy innym domu. Ale na pewno pewne rozwiązania albo zestawienia roślin się powtarzają, bo są już sprawdzone, a klienci zazwyczaj mają podobne wymagania żeby rośliny nie były zbyt wymagające
Ja w tym roku dwa razy kosiłem tylko trawę, ale lubię chodzić z sekatorem. Pomidory pod panelami tak średnio wyszły, później dojrzewały, no i dwa razy się walnąłem o profil :)
Mój hit w ogrodzie to grządki podwyższane na metr wysokie, ustawione filtrach oczyszczalni ścieków.
Wstawiłaś w projektach morwę?
jak z wykonaniem? przypuszczam,ze jesli mialabys ekipe i jakies umowy z ludzmi ktorzy sprzedaja rosliny to pewnie wychodziloby duzo fajniej jesli chodzi o zarobki, ale wiadomo tez duzo wiecej uzerania sie.
W czym robisz wizki?
- Miej litość i daj im utwardzoną nawierzchnię zamiast tego żwiru. Nie wiem jak to się po polsku nazywa, ale wygogluj "Rasengitterstein". Choćby coś takiego.
- Narzędziówka wg mnie w tym rogu jest bez sensu. Marnuje się sporo działy na ścieżkę do niej, a kto potrzebuje tam narzędzi? Przerzucić na 2 stronę koło szklarni, albo bliżej domu.
Pozdro
Narzędziówka przylega do ściany budynku gospodarczego sąsiada i jej zadaniem jest go zasłaniać, dzięki temu też nie trzeba zachowywać odstępu od granicy działki
Zaletą Rasengitterstein'ów byłoby, że nie tylko są trwalsze, ale też mają lepszy współczynnik przesiąkania(?) wody. Do tego są częściowo zielone. Można też dać nawierzchnię brukowaną z kostki kamienej 11/12.
Jeśli na być coś luźniejszego, to bym użył tłucznia kamiennego wzmocnionego betonem.
Pozdro.
@kjut_dziewczynka: U la la ( ͡° ͜ʖ ͡°).