Wpis z mikrobloga

#pracbaza #praca #it #informatyka #ksiegowosc #rozwojosobisty

Hej Mirki, Mirabelki. To już 5 lat jak pracuje w księgowości. Z każdym rokiem zastanawiam się czy jest sens się doszkalać w tym zawodzie czy szukać innej drogi totalnie od zera.. Na pewno jedną z motywacji jest chęć zwiększenia swoich zarobków. Wkurza mnie to (albo tak mi się wydaje) że ludzie w IT mają krótszą drogę do lepszych pieniędzy. Czy dla osoby 32 letniej, warto się jeszcze pchać w IT ? Mam dobrego kolegę który skończył studia kompletnie nie związane z IT i zaczął na własną rękę uczyć się programowania głównie z kursów Udemy. Po 2 latach pracy już przebił moje zarobki x2. Wiem że to decyzja która głównie zależy ode mnie ale wydaje mi się że zegar tyka i pora coś zmienić swoim życiu szczególnie że czasu jest mało. Zdjęcie niepowiązane z tematem.
hugo-dubois - #pracbaza #praca #it #informatyka #ksiegowosc #rozwojosobisty

Hej Mi...

źródło: comment_1666536342zgC0K6hv420oz6XUIlmdrm.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hugo-dubois: Zawsze warto, pod warunkiem że wiesz, że masz jakieś predyspozycje do tego. Mam u siebie w firmie człowieka po teologii, który 15 lat uczył katechezy w szkole i zmienił teraz branże na IT.
  • Odpowiedz
@hugo-dubois: a jakie wiek ma znaczenie? Znam wiele osob co sie przebranzowily majac 30-40 lat, nikt o wiek nie daje j-----a, licza sie tylko i wylacznie uniejetnosci twarde i miekkie.

Np w swoim obecnym zespole nie wiem kto ma ile lat, nikogo to nie obchodzi
  • Odpowiedz
@hugo-dubois: skoro masz wiedzę domenową - to może warto się zainteresować i wspólnie z kimś z IT popchnąć temat z którego byłyby pieniądze. Kalkulatorów jest dość ale nawet czytając wpisy mirków (a podejrzewam że mając kontakt z klientami - można takich problemów znaleźć znacznie więcej) widać że są problemy różnego typu z rozliczeniami, z porównywaniem ofert itp itd. Nic tylko wpasować się w taką niszę i zaproponować im rozwiązanie.
  • Odpowiedz
zastanawiam się czy jest sens się doszkalać w tym zawodzie

@hugo-dubois: w IT aktualna wiedza zdeaktualizuje się w ciągu roku o 30-50%, więc nie wyobrażaj sobie, że będziesz przeć do przodu z raz wyuczonymi informacjami w tej branży. Ale ucząc się na programatora w ciagu dwóch pierwszych lat jest się na bieżąco z tematem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@hugo-dubois: szukaj ofert konsultant erp. Na pewno ogrom SAPowych jest. Gdzie szukać? Raczej justjoin, pracuj czy linkedin i po prostu Google. Firmy z Microsoft AX czy BC365 (w Polsce it.integro) maja na pokładzie księgowych którzy się zajmują GL i projektowaniem. Programista im to wklepie. Na pewno zarobki maja wyższe o minimum te 20 procent. Branża taka średnia ale na pewno trwała i dająca zarobić. Jakbyś coś poklikał w SAPie aby
  • Odpowiedz
@hugo-dubois jeżeli przejść do IT to według mnie najłatwiej przejść do wdrozeń ERPow. Wystarczy że na jakimś już pracujesz, nie musi być to od razu SAP (chociaż ci najwięcej zarabiają bo klient to korpo), może to być jakiś Polski typu Enova, Optima. Poprostu szukasz jakieś firmy która to wdraża, składasz CV i raczej cię wezmą o ile nie jesteś osobą atechniczna. Dużo księgowych jest osobami atechnicznymi, nie mają żadnej kreatywności, umieją
  • Odpowiedz
@hugo-dubois: chodzi mi o porównanie jak w przypadku kontenerowca i dużego jachtu. Takie firmy to często kontenerowce, działają wolniej, prowadzisz projekt rok a nawet dwa (wdrożenie). Duża samodzielność i odpowiedzialność, ale to różnie można interpretować, czy plus czy minus. Jeśli działasz skrupulatnie i dokładnie to pewnie sobie poradzisz, ale nie mogę za Ciebie odpowiedzieć. Na pewno dobre pieniądze, sporo wkładu własnego (pracy) ale też ciekawe kontakty.
  • Odpowiedz