@kasza332: mój szwagier mi mówił że jego znajomy zjadł muchomora i nic mu od tego nie było, pewnie jakiś spisek lobby grzybiarzy żeby ludzie ich nie zbierali
@kasza332: jak je usyszysz w odpowiedniej temperaturze to substancja powodująca wymioty się rozpada, natomiast substancja udupcająca pozostaje xd. Ponadto widzę, że zrobił nalewkę, która pomaga na gojenie ran i bóle stawów.
@Krupier: To jest amanita muscaria. Posiada kwas ibutenowy i muscymol. Muscymol powoduje świetne, czilloutowe tripy a kwas pobudza, ale także drażni żołądek. Przez suszenie lub trzymanie w kwasowym środowisku, kwas jest redukowany do muscymolu. Ja mam już sporo wysuszone, jutro jeszcze raz ruszam na zbiory i robię pierwsze testy.
@Krupier: @ewataewa: serio, przechodziłem w lesie dzisiaj obok jakichś dzieciaków, to też gadali o jedzeniu trujących grzybów i nagrywaniu tego na tiktoka ( ͡°͜ʖ͡°)
@ewataewa a jednak jeszcze nikt nie umarł po ich zjedzeniu, jedynie intensywne dolegliwości żołądkowe i pocenie się po zjedzeniu źle przygotowanych. Kilka godzin się człowiek pomęczy i może mu się odechce eksperymentowania ( ͡º͜ʖ͡º)
źródło: comment_1665846513yB01PBqIBMWGWbIho9P5kJ.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
Przez suszenie lub trzymanie w kwasowym środowisku, kwas jest redukowany do muscymolu.
Ja mam już sporo wysuszone, jutro jeszcze raz ruszam na zbiory i robię pierwsze testy.
eliksiry z Harrego Pottera w twoim mugolskim domu
@Krupier: Nawet w polsat news o tym mówili; niby jakiś tiktokowy (?) influencer coś wrzucił i poszło.
edit:
https://dzienniklodzki.pl/moda-na-muchomory-na-intensywnej-terapii-sa-pierwsze-ofiary-zjedzenia-muchomorow-czerwonych-15102022/ar/c8-16957943
#lodz