Aktywne Wpisy
nowszyja +12
Istnieje naród bardziej pozbawiony poczucia estetyki niż Polacy? Umiłowanie do kiczu wysysane jest w tym kraju z mlekiem matki. Po boazerii, pseudo kamieniu na ścianie, teraz Polacy mają nowy kiczowaty trend: płytki drewnopodobne xD
#polskiedomy #architektura #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #budujzwykopem #polakicebulaki
#polskiedomy #architektura #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #budujzwykopem #polakicebulaki
źródło: stylskandynawski
Pobierz
klaudia-hadalala +18
🇺🇸 AMERYKA TIPEM STOI (i to jest... patologiczne) 💸
Elo Mirasy! Wróciłem właśnie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co się tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaś kosmiczna anomalia. Nie mam pojęcia, jak oni tam normalnie funkcjonują.
Już nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choć i to jest chore, skoro płacę za danie 30). Ale... WSZĘDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu – wyciągam filiżankę, a tam stoi
Elo Mirasy! Wróciłem właśnie z dwutygodniowego tripu po Stanach i powiem Wam jedno: to, co się tam dzieje z tymi tipami, to jest jakaś kosmiczna anomalia. Nie mam pojęcia, jak oni tam normalnie funkcjonują.
Już nie chodzi o standardowe 15-20\% w restauracji (choć i to jest chore, skoro płacę za danie 30). Ale... WSZĘDZIE?!
1. Ekspres do kawy w hotelu – wyciągam filiżankę, a tam stoi
źródło: IMG_4676
Pobierz

Chcę sobie zrobić prosty czujnik na zasilaniu bateryjnym który po zamknięciu ręcznym obwodu dawałby sygnał na GPIO2 na czas podłączenia się do WIFI i przesłania komunikatu na serwer(czyli jakieś 10 sekund) Czy to co narysowałem się do tego nada? Czy Tranzystor zeżre baterię sam z siebie? Widziałem jedno rozwiązanie w którym oparte jest to na 2ch mosfetach. n i p kanałowym ale obecnie dysponuję jedynie n-kanałowym. Co myślicie? Dopiero się uczę podstaw i tak sobie dłubie pomału
źródło: comment_1663980961k22yLjKBsRQINLyeEGPWeT.jpg
PobierzOszczedzanie energii zrób poprzez wprowadzanie mikroklocka w stan _deep sleep_ opisz deep sleela.
W mocnym skrócie, programowo usypiaj układ do stanu, w którym prawie nie je prądu (jest wtedy nie użyteczny) i zrób cykliczne wybudzanie, które wyśle co chcesz, a następnie znowu uśpi esp. Im większy czas pomiędzy wyburzeniami, tym na dłużej starczy bateria.
Nie ma sensu do tego zastosowania używać tranzystora. Możesz podłączyć rezystor do Vin i szeregowo przełącznik i do gnd. Między przełącznik a rezystor wyprowadzi. Do wejścia układu. Rezystor dowolny, be za dużo prądu nie w--------l.
@blagren: Nie chcę używać deep sleepa bo będzie drenować baterię. A poza tym czynność jaką ma wykonać ESP nie jest cykliczna tylko wywoływana zdarzeniem więc układ
wrzucam poprawiony schemat.
Czy w takiej formie ma to prawo bytu?
źródło: comment_1664009075zFlc1tEc2j6Os6ahBhgXpn.jpg
PobierzJaki prąd pobiera układ? Na każdy 1A daj kondensator elektrolityczny 1000 uF lub chociaż 470 uF w zależności od aplikacji. Chińczycy dają 220 uF na 3A.
źródło: comment_1664057968b0EQqZcjdLXkp7wnIpq36J.jpg
Pobierzźródło: comment_1664058535BFA7ImcGiKGq5QB6fGSxSY.jpg
Pobierz@maniok: https://www.instructables.com/ESP8266-Using-GPIO0-GPIO2-as-inputs/
źródło: comment_1664060379n87OTCqTcSEXdrnZZWGckp.jpg
Pobierzźródło: comment_16640609102kqyMcShik0qHs4yxhEsKb.jpg
Pobierz