Wpis z mikrobloga

Hej #elektronika #elektronikadiy

Chcę sobie zrobić prosty czujnik na zasilaniu bateryjnym który po zamknięciu ręcznym obwodu dawałby sygnał na GPIO2 na czas podłączenia się do WIFI i przesłania komunikatu na serwer(czyli jakieś 10 sekund) Czy to co narysowałem się do tego nada? Czy Tranzystor zeżre baterię sam z siebie? Widziałem jedno rozwiązanie w którym oparte jest to na 2ch mosfetach. n i p kanałowym ale obecnie dysponuję jedynie n-kanałowym. Co myślicie? Dopiero się uczę podstaw i tak sobie dłubie pomału
Pobierz
źródło: comment_1663980961k22yLjKBsRQINLyeEGPWeT.jpg
  • 25
@maniok: Ten układ powinien wykonać swoje zadanie niezależnie od tego czy będzie ono trwało 3, 5, 10 s czy 60 min bez rozłączania czegokolwiek dopóki nie wykona zadania. Rozumiem, że układ wysyła jakiś sygnał, pobiera prąd. Można takie stany monitorować i po zakończeniu procesu wyłączyć układ automatycznie. W ten sposób działają np. czujniki oświetlenia, które mają histerezę pozwalającą im na przełączanie się w jeden lub drugi stan z pewnym opóźnieniem. Najwygodniejszym
@blagren: jednak skorzystałem z deepsleepa na końcu kodu, a przełącznik (w tym przypadku przechyłowy) zwiera RST z GND. Wyszło łatwiej i obyło się bez kupna dodatkowych części, a te ~20ua/h to faktycznie zadowalający stan oszczędzania energii. Nawet nie jestem w stanie takiego poboru zmierzyć