Aktywne Wpisy
kecajek +525
Kilka dni temu na osiedlowym parkingu codziennie słychać było głośne miauczenie kota, które dochodziło to spod jednego, to spod drugiego samochodu. To było bardziej kocie wołanie o pomoc niż zwykłe miauczenie. Z jedną z sąsiadek próbowaliśmy ustalić, co to za kot – chciałem go wyciągnąć, może nawet zaopiekować się nim. Niestety, kot uparcie chował się w zakamarkach komory silnika i za nic nie chciał wyjść. Inna sąsiadka zadzwoniła do schroniska, prosząc o pomoc, ale odmówiono nam, twierdząc, że nie mają możliwości, by dostać się pod samochody.
Nad ranem usłyszałem, jak sąsiad skrobał szyby swojego auta po przymrozku, a w tle rozlegało się miauczenie kota. Postanowiłem działać. Wziąłem kartonowe pudełko z wyciętym otworem, telefon z nagranym miauczeniem mojego kota, a moja różowa przyprowadziła naszego pupila na smyczy, licząc, że może kotek wyjdzie do niego. Pomysł zadziałał – spod samochodu wyszła maleńka kotka, najwyżej półtoramiesięczna. Zabraliśmy ją do domu i zaczęliśmy opiekę. Na początek dałem jej odrobinę jedzenia dla kociąt (by nie zaszkodzić), bo była bardzo wygłodniała. Umyłem ją, wyczyściłem uszy i usunąłem kilka przyklejonych kawałków brudu – może smaru – z futerka. Okazała się uroczą, wdzięczną kotką: tuliła się, spała na kolanach, a nawet wskakiwała na kark i lizała mnie po uszach.
Weterynarz potwierdził, że to kotka, i stwierdził, że jest zdrowa. Chętnie bym ją zatrzymał, ale już mamy dwa koty, w tym jednego ze schroniska. Ustaliliśmy z różową, że najlepiej będzie oddać ją mojej siostrze i siostrzenicy, które kochają zwierzęta i marzyły o kociaku. Mała kotka znalazła ciepły dom i od razu poczuła się tam świetnie – siostra zasypuje mnie wiadomościami i zdjęciami: kotka jest wesoła, pełna energii, bawi się, aż miło patrzeć.
Cieszę
Nad ranem usłyszałem, jak sąsiad skrobał szyby swojego auta po przymrozku, a w tle rozlegało się miauczenie kota. Postanowiłem działać. Wziąłem kartonowe pudełko z wyciętym otworem, telefon z nagranym miauczeniem mojego kota, a moja różowa przyprowadziła naszego pupila na smyczy, licząc, że może kotek wyjdzie do niego. Pomysł zadziałał – spod samochodu wyszła maleńka kotka, najwyżej półtoramiesięczna. Zabraliśmy ją do domu i zaczęliśmy opiekę. Na początek dałem jej odrobinę jedzenia dla kociąt (by nie zaszkodzić), bo była bardzo wygłodniała. Umyłem ją, wyczyściłem uszy i usunąłem kilka przyklejonych kawałków brudu – może smaru – z futerka. Okazała się uroczą, wdzięczną kotką: tuliła się, spała na kolanach, a nawet wskakiwała na kark i lizała mnie po uszach.
Weterynarz potwierdził, że to kotka, i stwierdził, że jest zdrowa. Chętnie bym ją zatrzymał, ale już mamy dwa koty, w tym jednego ze schroniska. Ustaliliśmy z różową, że najlepiej będzie oddać ją mojej siostrze i siostrzenicy, które kochają zwierzęta i marzyły o kociaku. Mała kotka znalazła ciepły dom i od razu poczuła się tam świetnie – siostra zasypuje mnie wiadomościami i zdjęciami: kotka jest wesoła, pełna energii, bawi się, aż miło patrzeć.
Cieszę
Diagnose +68
Problemy z parkowaniem...Auto musi mieć uszkodzone kamery parkowania, ponieważ parkuje w ten sposób codziennie #wroclaw #polskiedrogi #bmw #motoryzacja
Do pozycji zawodowej i dobrej pensji dochodzi się latami, ciężką pracą i proaktywną postawą wobec pracodawcy oraz klientów. A tu przychodzi taki zoomer do pierwszej pracy, uważa że ma gówniane pieniądze i dlatego się o-------a, nic mu się nie chce a od 15 już myśli jak by się tutaj wcześniej urwać z roboty. Taką postawą blokuje sobie jakikolwiek rozwój.
Ja przez pierwsze pół roku po studiach pracowałem na stażu za darmo i a i tak się cieszyłem że zdobyłem posadę w dobrze rokującej firmie. Po tym okresie się sprawdziłem i dostałem etat na 2.5k (to były czasy że były to bardzo dobre pieniądze). I dlatego gniję z ludzi któzy przychodzą do firmy bez jakiegokolwiek doświadczenia i chcą zarabiać od razu 10k xD
Gdyby w każdej pracy na start płacili 7k to w takim Krakowie albo Warszawie wynajem kawalerki kosztowałby 6k a posiłek w knajpie 400zł i znowu bylibyśmy w punkcie wyjścia.
#pracbaza #korposwiat #tiktok #instagram #zarobki #inflacja #praca
@chinski_pierozek: Tyle że my nie jesteśmy jeszcze na poziomie Zachodu, lecz na poziomie Europy Środkowej. Przez to, że u Nas są niższe koszty pracy to są miejsca pracy w korporacjach, które zostały przeniesione właśnie z tego Zachodu.
Jesteśmy jeszcze państwem na dorobku. Oczywiście, niech ludzie zarabiają jak
"Młodych" nie mogłoby mniej interesować jakim jesteśmy krajem i to że sasza zza wschodniej granicy ma gorzej. Życie mają jedno i jeśli nie będą mieli tutaj odpowiednich warunków to po prostu wyjadą tam gdzie są.
@paruweczkowy_kapitalista: każdy bez wyjątku?
Skoro uważasz, że twoje kompetencje zasługują na wyższe wynagrodzenie możesz otworzyć działalność i sprawdzic jak to zweryfikuje rynek. Dałeś przykład korpo a
To jest podstawowe minimum dla kraju, który jest klasyfikowany jako wysoko rozwinięty. Ja nie wiem jak bardzo trzeba mieć sprany umysł aby uważać, że to są wygórowane wymagania dla człowieka ktory pracuje 8 godzin dziennie. Mamy 3 dekadę XXI wieku, automatyzację w wielu
@Tytanowy_Lucjan: XD dobrze ze zagranica wystarcza na wynajem mieszkania pensja minimalna XD
ale podstawowe a nie takie, by żyć na poziomie tzw. klasy średniej.
Bo co? W normalnych krajach na zachodzie wynajem mieszkania, posiadanie samochodu i wakacje na malediwach 2 razy w roku to standard dla początkującego pracownika korpo i nie jest to żaden poziom klasy średniej
@chinski_pierozek: Wymień te kraje XD
@paruweczkowy_kapitalista wynajem mieszkania samemu to
Dokładne kwoty nie są istotne, liczy się ile zarabia się w porównaniu do reszty społeczeństwa i co w danym zakresie można za swoją pensję otrzymać. Im bardziej rozwinięty kraj tym lepiej się żyje na w danym zakresie.
Upraszczając - określcie swoje oczekiwane zarobki jako procent średniej. Aktualne minimalna to ok. 50% średniej, do tego średnia jest zawyżona bo nie uwzględnia małych firm gdzie się statystycznie mniej zarabia, a także minimalna jest mniej obłożona podatkami. Uważam, że można bezpiecznie założyć, że minimalna to ok. 60%