Wpis z mikrobloga

@LittleOpa: jak pomysle, że rok temu sporo znajomych zmieniało z pieca węglowego na gazowe bo eko, takie są trendy i oczywiście,aby dostać dopłatę trzebabyło #!$%@?ć piec węglowy wiec tak zrobili bo rząd ich ochroni. Zbliża się droga zima i nie mają kompletnie żadnej alternatywy. Sprzedali swoją niezależność za 8k pln
@picasssss1: @LaurenceFass: dlatego w kontekście tych scenariuszy nie rozumiem dlaczego nie ma jeszcze żadnych akcji edukacyjnych jak oszczędzać energię, jak wietrzyć, że da się krzywe skorygować, harmonogramy ustawiać itd. Ludzie często nawet nie wiedzą do czego głowice termostatyczne służą.
W mieszkaniach ile płacicie za gaz? Przy około 60m2?

@mat0707:
Wczoraj liczyłem dla 40m2 i wyszło mi jakoś podejrzanie tanio w stosunku do tej zapowiadanej apokalipsy.
Na 1m2 trzeba podobno 100-150 kWh rocznie.
Przy 60m2 potrzeba więc do 9 000 kWh na rok. Gaz w pging obecnie jest po około 23gr za kWh więc wychodzi jakieś 2k za rok czyli po ok. 170 zł za miesiąc.

W domach jednorodzinnych pewnie sytuacja
@mayek: Ty czytasz to co piszesz? To po co ludzie się zabijają, żeby kupić węgiel a rząd nakazuje SP import węgla w każdej ilosci do Polski? Coś mi się wydaje, że odpisuje człowiekowi, którzy żyje w bloku i uważa, że ciepło bierze się z nieba. Poza tym może ten kryzys przekona ludzi, że palenie odgórne powoduje znacznie mniejsze zadymienie i jest bardziej efektywne i skoczy się temat, że ludzie potrzebują 5ton
Coś mi się wydaje, że odpisuje człowiekowi, którzy żyje w bloku i uważa, że ciepło bierze się z nieba

@maryjuszpitagoras: Mieszkam w domu, który ogrzewam pompą ciepła.
Ciepło w domu bierze się z dobrej izolacji. Przez całe lata ludzie budowali źle zaizolowane domy, bo węgiel był tani i "się nie opłacało".
Jeśli dom ma małe zapotrzebowanie na ciepło, to wpływ podwyżek na koszty ogrzewania jest niewielki.
@mayek: ok czyli masz w miare świeży dom. Dobrze ocieplony, pompa ciepła i pewnie fotowoltaika, zgadza sie? Ile rocznie wychodzi Ci za ogrzanie domu w zimie? Musisz zdawać sobie sprawy, że jak ktoś ma dom 20-30-40letni to nie jest aż tak doinwestowany. Same ocieplenie, fotowoltaika, okna pewnie 3 szybowe, pompa ciepła to masz na spokojnie 150k