Wpis z mikrobloga

Ostatnio zainteresowałem się opcjami na giełdzie, między innymi dzięki Talebowi, który to porusza w swoich książkach tematy prawdopodobieństwa. Póki co zarejestrowałem się u brokera tastytrade, na TJS był polecany ponadto mają kanał na YT. Na pewno ciekawa propozycja, aby ograniczyć ryzyko, mają nieograniczony potencjalny zysk, czego nie można powiedzieć o graniu na CFD. Kończę czytać właśnie jego czwartą książką Zwiedzeni przez przypadek, tutaj fragmenty co w niej pisze.
#opcje #gielda #inwestycje #pieniadze #taleb #czarnylabedz #cfd
Bekay - Ostatnio zainteresowałem się opcjami na giełdzie, między innymi dzięki Talebo...

źródło: comment_1660465614iJtvenxuDHPAWcCH8bvOLB.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Bekay: nie odnosisz wrażenia że autor uderza w chochoła? Dlaczego ktoś miałby uznać opcję związaną ze spadkami na giełdzie z powodu zamachu za bardziej wartościową od opcji związanej ze spadkami na giełdzie z dowolnego powodu?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Bekay: zawsze z tego typu ankietami jest problem bo pytania bywają dziwnie sformułowane. Kiedyś widziałem coś w stylu "czy osoba będąca wegetarianinem ma wyższe szanse na bycie członkiem organizacji ekologicznej" gdzie niby chodziło o to czy ludzie rozumieją że prawdopodobieństwo wspólnego wystąpienia dwóch zdarzeń musi być mniejsze lub równe prawdopodobieństwu wystąpienia jednego, ale z drugiej strony to brzmi jak pytanie o prawdopodobieństwo warunkowe - czy bycie członkiem organizacji ekologicznej jest
  • Odpowiedz
@Bekay: Wszystko ładnie, wszystko pięknie, ale Nasim Taleb zapomina, że opcje to instrument pochodny i dla wielu instytucji, czy FM-ów trading na opcjach to po prostu niskokosztowe ( bo oparte na dźwigni) zabezpieczenie się przed skutkami zmienności na rynku. Kilka punktów zysku to oczywiście dodatkowy bonus, jeśli da się go wyciągnąć, ale głównym celem jest ochrona wehikułu - funduszu, etf-a, czy portfolio. Nikt, kto zarządza takim wehikułem i jest o
  • Odpowiedz
@Bekay: wszystko super, to czy strata $100 boli bardziej czy mniej niż 100x strata $1 to moim zdaniem dyskusyjne.

Dorzućmy do tego, że zdecydowana większość ludzi ma tandencję do zbyt szybkiego zamykania pozycji zyskownych, co kończy się tym, że zamkną taką pozycję np. na $115 zamiast $120 (albo nawet jeszcze zabawniej, odsprzedadzą komuś opcję za $2 gdy cena aktywa będzie w okolicy itm)

A osoby które sprzedają ci (covered) calla
  • Odpowiedz
@Bekay: Po polsku za bardzo nie ma źródeł o opcjach, ale mogę polecić Tomka Trelę.

Pamiętaj, że Taleb korzysta z opcji w ramach strategii sztangi (95% w bezpiecznych aktywach, takich jak krótkoterminowe bony skarbowe, a pozostałe 5% w bardzo ryzykownych aktywach, takich jak właśnie opcje, które mają nieograniczone zyski, a strata jest ograniczona do 5% całości kapitału). Poza tym, jest w stanie nie zarabiać przez bardzo długi czas żeby w
  • Odpowiedz