@Qiudo: to jeszcze pokażą liczbę godzin, której celowo nie uwzględniłeś. 4K € netto to jest pensja sporo powyżej średniej europejskiej, której nie zarabia połowa mieszkańcy na zachód od Odry. Taka wypłata to pensja specjalisty z konkretnymi skillami, odpowiednik 10k netto w Polsce. Jak będziesz szarak po szkole do pierwszej roboty to możesz liczyć na 1/3 tego. Na zachodzie mieszkam długo, wiem mniej więcej ile i w jakim zawodzie wynosi średnia.
IT ma tego farta, że jako jedna z nielicznych branży ma zarobki zachodnie, przez co są u nas zajebiście zarabiająca klasą społeczną. W krajach zachodnich przeciętny klepacz kodu to zawód jak każdy inny
@Thermao: Nie prawda ;p w krajach zachodnich programiści zarabiają powyżej średniej krajowej. Dla przykładu w USA programiści przeciętnie zarabiają 120-130k usd gdzie średnia krajowa to około 60k. Oczywiście są też tam tacy co potrafią wyrywać i 500k.
@pwnsoon: z racji tego że nie ma sufitu w IT średnie zarobki są mocno windowane przez Krzemową Dolinę. Mam znajomych w US, tyle że z mniej "popularnych" stanów (Minnesota i Illinois) i ich Johny od klepania kodów w zwykłych korpo zarabiają dobrze, ale nie odstają 2-3 krotnie większą pensją od ich znajomych którzy pokończyli kierunki STEM (polibudowe), jak to ma miejsce u nas.
@Thermao: ok, ale nie można powiedzieć że na zachodzie programowanie to jak każdy inny zawód. Też mam kumpla w Illinois (Chicago) i jako junior klepacz (praktycznie bez expa) dostał na start ~65k, po za tym nie tylko w dolinie krzemowej się w IT w usa dobrze zarabia, np. w rejonie Bostonu.
Dłuższy pobyt jest na własne życzenie. Siedź na neet i wegetuje, jak jesteś za głupi na zmiany.
@D4Ru73K: To na własne życzenie, czy jest za głupi? Czy może jest za głupi na własne życzenie?
Jak mieszka z matka i po roku odłoży 20 koła to jest to wystarczająca kwota by myśleć nad swoją przyszłością, zawodem, dalszym kształceniem, podnoszeniem kwalifikacji.
Jestem za głupi, oświeć mnie. W jednym z poprzednich komentarzy też
@Gwizdoo: nie zrozumielismy sie, mi chodzi o to, ze w krajach zachodnich do ktorych sie chyba slusznie porownujemy wykonujac najprostszy zawod, jebiac sobie po 8h na jakiejs produkcji czy magazynie stac cie po prostu na normalne zycie takie ktore opisywane jest tutaj jako zachcianka gowniarzy, to u nas jest problem ze zeby zyc godnie to trzeba byc jakims k***a specjalista po 8 latach studiow i 10 latach
Komentarz usunięty przez autora
@Thermao: Nie prawda ;p w krajach zachodnich programiści zarabiają powyżej średniej krajowej. Dla przykładu w USA programiści przeciętnie zarabiają 120-130k usd gdzie średnia krajowa to około 60k. Oczywiście są też tam tacy co potrafią wyrywać i 500k.
@D4Ru73K: To na własne życzenie, czy jest za głupi? Czy może jest za głupi na własne życzenie?
Jestem za głupi, oświeć mnie. W jednym z poprzednich komentarzy też
@sezet11: powodzenia z wynajmem kawalerki za najniższe wynagrodzenie na zachodzie xD