Aktywne Wpisy
elzevir +271
#zalesie #gorzkiezale #januszebiznesu #wroclaw #gastronomia
TLDR: Zwykła herbata w restauracji za 20 zł to jakiś absurd.
Coś we mnie wczoraj pękło. Byłem w sobotę i w niedzielę w dwóch restauracjach. W obu herbata kosztowała 20 zł. Czy to ja straciłem kontakt z rzeczywistością czy restauratorzy? Uprzedzając pytania:
- zwykła herbata, nawet bez dzbanuszka, tak żeby sobie móc zrobić dolewkę ;)
- bez żadnych miodów, konfitur, udziwnień, zwykła herbata szt. 1
- restauracje
TLDR: Zwykła herbata w restauracji za 20 zł to jakiś absurd.
Coś we mnie wczoraj pękło. Byłem w sobotę i w niedzielę w dwóch restauracjach. W obu herbata kosztowała 20 zł. Czy to ja straciłem kontakt z rzeczywistością czy restauratorzy? Uprzedzając pytania:
- zwykła herbata, nawet bez dzbanuszka, tak żeby sobie móc zrobić dolewkę ;)
- bez żadnych miodów, konfitur, udziwnień, zwykła herbata szt. 1
- restauracje
No właśnie, że jest w tym problem, bo skoro nie priorytetyzuje się, lub stawia na równi życie ludzkie ze "xD" zwierzęcym, to jest to jakiś wyznacznik systemu wartości, które społeczeństwo wyznaje. Tak samo jest w przypadku zbiórek; chory mężczyzna vs chora młoda kobieta. W 90% przypadków więcej pieniążków ląduje w zbiórkach dla kobiet, nie bez powodu.
Bambinizm, który priorytetyzuje życie kundli z Pietropiździewska ponad życie ludzkie to totalne odklejeństwo, bo jaki wkład i wartość wnoszą dla społeczeństwa jakieś psy?
#blackpill #bekazlewactwa trochę #dogpill
@Davidozz: Totalnie się zgadzam. Najważniejsze są przecież koty, a nie szczekacze. Sam wpłaciłem na pomoc w ratowaniu ukraińskich kotków, natomiast nie wpłaciłem ani grosza na pomoc w ratowaniu ludzi. Czuje dobrze człowiek.
@byferdo: niby co w tym takiego odkrywczego co obala moją teorię?
Piszesz że człoweik stworzył psa na swoją korzyść, jest to prawda. Ale psy nie służą człowiekowi za darmo. Zostały tak dostosowane bo trzymając się blisko człoweika mają z tego korzyści. Wiele ras całkowicie utraciło zdolności łowieckie i
@Davidozz: Fajnie wplątałeś kwestie płci w poście o psach (jeszcze dodałeś dodatkową zmienną pod tytułem wiek, co jest dużą manipulacją) XD Co do reszty to racja.
Tak samo jak ktoś gdzieś maltretuje psa (co nie jest dobre, wiadomo) i ludzie chcą robić na tym kimś samosąd,
@Sufet: Polecam poczytać o Efektywnym Altruizmie - nie ze wszystkim się z nimi zgadzam (potrafią być nieco oderwani od rzeczywistości), ale pokazuje trochę jak podchodzić do pomocy innym. Mają mnóstwo darmowych materiałów.
Ja również bym zaskoczony stopniem histerii na
Definiujesz wsparcie dla udomowionych zwierząt jako bambinizm, co jest błędem - bambinizm tyczy się dzikich zwierząt. Także wsparcie dla zwierząt w zoo nijak się
@Davidozz: aha okej, czyli to wina piesków a nie tego, że media żerują na publikowaniu tysięcy tragedii każdego dnia i wszyscy mają dość. Wspaniały memesek, taki nie za mądry
@ciemnienie: Tyle, że ja nic nigdzie nie porównuję.
Komentarz usunięty przez moderatora
@Davidozz: Tymczasem zachodnia bambinistyczna cywilizacja radośnie spuszcza #!$%@? wschodniej cywilizacja ku smutkowi prawaków