Wpis z mikrobloga

Bambinizm to ostateczna prosta do upadku zachodniej cywilizacji. Pamiętacie początek wojny na Ukrainie, jak jakieś lewatywki organizowały zbiórki dla jakichś zawszonych kundli, a lewactwo wykopowe jej broniło, że hej, w sumie to kto jej zabroni? Przecież można organizować zbiórki dla ukraińskich zwierząt razem ze zbiórkami dla potrzebujących ludzi i nie ma w tym problemu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No właśnie, że jest w tym problem, bo skoro nie priorytetyzuje się, lub stawia na równi życie ludzkie ze "xD" zwierzęcym, to jest to jakiś wyznacznik systemu wartości, które społeczeństwo wyznaje. Tak samo jest w przypadku zbiórek; chory mężczyzna vs chora młoda kobieta. W 90% przypadków więcej pieniążków ląduje w zbiórkach dla kobiet, nie bez powodu.

Bambinizm, który priorytetyzuje życie kundli z Pietropiździewska ponad życie ludzkie to totalne odklejeństwo, bo jaki wkład i wartość wnoszą dla społeczeństwa jakieś psy?

#blackpill #bekazlewactwa trochę #dogpill
Davidozz - Bambinizm to ostateczna prosta do upadku zachodniej cywilizacji. Pamiętaci...

źródło: comment_1659853042uiI370CoZv4ykif2K98nX4.jpg

Pobierz
  • 237
Bambinizm, który priorytetyzuje życie kundli z Pietropiździewska ponad życie ludzkie to totalne odklejeństwo, bo jaki wkład i wartość wnoszą dla społeczeństwa jakieś psy?

@Davidozz: Totalnie się zgadzam. Najważniejsze są przecież koty, a nie szczekacze. Sam wpłaciłem na pomoc w ratowaniu ukraińskich kotków, natomiast nie wpłaciłem ani grosza na pomoc w ratowaniu ludzi. Czuje dobrze człowiek.
Twoja interpretacja "piesek jest z tobą bo dajesz mu jeść" pokazuje tylko, że masz poważne luki w wiedzy i posługujesz się zeslyszanymi stereotypami.

@byferdo: niby co w tym takiego odkrywczego co obala moją teorię?
Piszesz że człoweik stworzył psa na swoją korzyść, jest to prawda. Ale psy nie służą człowiekowi za darmo. Zostały tak dostosowane bo trzymając się blisko człoweika mają z tego korzyści. Wiele ras całkowicie utraciło zdolności łowieckie i
Tak samo jest w przypadku zbiórek; chory mężczyzna vs chora młoda kobieta. W 90% przypadków więcej pieniążków ląduje w zbiórkach dla kobiet, nie bez powodu.

@Davidozz: Fajnie wplątałeś kwestie płci w poście o psach (jeszcze dodałeś dodatkową zmienną pod tytułem wiek, co jest dużą manipulacją) XD Co do reszty to racja.

Tak samo jak ktoś gdzieś maltretuje psa (co nie jest dobre, wiadomo) i ludzie chcą robić na tym kimś samosąd,
Niech se każdy pomaga komu chce

@Sufet: Polecam poczytać o Efektywnym Altruizmie - nie ze wszystkim się z nimi zgadzam (potrafią być nieco oderwani od rzeczywistości), ale pokazuje trochę jak podchodzić do pomocy innym. Mają mnóstwo darmowych materiałów.
@Wap30 Teraz relatywizujesz i niuansujesz, że zaraz wyskoczysz z pytaniem, że skoro nie chce ratować psa z powodu a i b, to czemu niemowlę, które też ma cechy a i b się ratuje. No i niestety będziesz miał rację, ale juz #!$%@? od tego dzielenia włosa na czworo, mozna to uogólnić i zsyntetyzować do pewnego zjawiska, o którym pisze OP, a z którym się zgadzam.

Ja również bym zaskoczony stopniem histerii na
@Davidozz: Nigdy nie będzie tak, ze wszyscy ludzie są zaopiekowani. Każda pomoc wzgledem zwierząt mogłaby iść na jakich ludzi, nawet u nas, o jakiejś tam Afryce nie wspominając. Co więcej, koszt „humanitarnego” obchodzenia się ze zwierzętami to tez jest koszt, z którego zyski mogłyby iść ba „pomoc”.

Definiujesz wsparcie dla udomowionych zwierząt jako bambinizm, co jest błędem - bambinizm tyczy się dzikich zwierząt. Także wsparcie dla zwierząt w zoo nijak się
spotkałem w życiu tylu fałszywych ludzi, którzy najpierw wyciągną do ciebie rękę po pomoc, a potem wbiją ci nóż w plecy - że rzeczywiście, życie zwierzaków zaczynam stawiać na równi lub wyżej niż ich. Tym bardziej, że to człowiek doprowadza do aktualnej sytuacji - a zwierzęta ewolucyjnie dostosowane do życia z człowiekiem są tego nieświadomymi ofiarami.

W sumie jak tam czytam twoje wypociny, to też wolałbym ratować psa niż twoje dupsko. Bo
Bambinizm to ostateczna prosta do upadku zachodniej cywilizacji.

@Davidozz: Tymczasem zachodnia bambinistyczna cywilizacja radośnie spuszcza #!$%@? wschodniej cywilizacja ku smutkowi prawaków