Aktywne Wpisy
JaX92 +39
Tak czytam o tych masowych zwolnieniach w krakowskim korpo i w sumie się cieszę. Przez lata korpoludki zadzierały nosa i uważali się za lepszych, bo oni pracują w zagranicznej korporacji. SĄ KIMŚ! Mam nadzieję, że to nie chwilowe tąpnięcie, tylko wyrżnie korpoludki do ostatniego.
Teraz poczujecie czym jest praca i szybko nauczycie się pokory, jak zaczniecie walczyć o minimalna u Pana Janusza Dobrodzieja na trzy zmiany konkurując z nacjami wschodu i Ameryki
Teraz poczujecie czym jest praca i szybko nauczycie się pokory, jak zaczniecie walczyć o minimalna u Pana Janusza Dobrodzieja na trzy zmiany konkurując z nacjami wschodu i Ameryki

LeVentLeCri +64





Pewnie nie każdy z was wie, jak działa ryżowar. A jego działanie jest tak genialne w swojej prostocie, że pewnie dla wielu będzie fajną ciekawostką.
Ryżowar w swojej konstrukcji od zwykłego garnka różni się właściwie jednym szczegółem, ma na dnie termometr. Wsypujemy do niego ryż, wlewamy odpowiednią ilość wody, zamykamy i włączamy grzanie. Ryż będzie gotowy, kiedy wchłonie całą wodę. Dopóki w ryżowarze mamy ryż oraz wodę temperatura nie może przekroczyć 100 stopni Celsjusza, kiedy woda zostanie wchłonięta przez ryż, pomiędzy ziarenkami pojawi się powietrze, które może mieć już wyższą temperaturę niż 100 stopni, termometr na dnie to odczyta, a ryżowar wyłączy grzałkę. Dzięki temu mamy zawsze idealnie ugotowany i nigdy nieprzypalony ryż. Bez ustawiania czasu, mocy grzania czy pilnowania. A ryżowar może być tanim, prostym urządzeniem, które nawet w wersji ekonomicznej będzie nam służyć bezbłędnie przez długie lata.
#gotujzmirkosoft #gotujzwykopem #ciekawostki
źródło: comment_1657893020gAg7BZOs1eG688VDtA4bst.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@Mirkosoft: A nie grzałką? Moje garnki nie mają grzałki XD
@toodrunktofuck: każdy, kwestia odpowiedniej proporcji wody. Ale każdy ryż wchłonie mniej więcej tą samą ilość wody w stosunku do swojej objętości. Nie, ziemniaków nie da rady :)
Są na to jakieś skomplikowane matematyczne wyliczenia że ryż musi wchłonąć całą tę wodę?
@toodrunktofuck: gotuję w tym kaszę gryczaną, jęczmienną, ryż zwykły, długi, do sushi, warzywa na parze, kurczaka na parze, gnocchi na parze. Używaliśmy tego gdy pracowałem w sushi. Polecam szczerze to ustrojstwo
@4pietrowydrapaczchmur: Na wiekszosci ryzow na wage jest podana proporcja
@Mirkosoft: sterylizator działa dokładnie tak samo. Dopóki jest woda, powstaje para, ale nie przekracza 100 stopni, natomiast jak już się woda skończy, momentalnie skacze temperatura i się wyłącza.
No i można gotować w nim też np kaszę, nikt tego nie sprawdza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
Moja mama ryż/kaszę doprowadzając wodę do wrzenia, a potem zawija garnek w pierzynę i odstawia na łóżko. Samo się robi, nie potrzeba dodatkowego garnka, zużywa mało energii.
Jak raz myślałem dzisiaj o tym urządzeniu.
Ileż to można gotować ryż w tych plastikowych saszetkach.