Wpis z mikrobloga

To może i ja napiszę ciekawostkę od siebie ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Pewnie nie każdy z was wie, jak działa ryżowar. A jego działanie jest tak genialne w swojej prostocie, że pewnie dla wielu będzie fajną ciekawostką.

Ryżowar w swojej konstrukcji od zwykłego garnka różni się właściwie jednym szczegółem, ma na dnie termometr. Wsypujemy do niego ryż, wlewamy odpowiednią ilość wody, zamykamy i włączamy grzanie. Ryż będzie gotowy, kiedy wchłonie całą wodę. Dopóki w ryżowarze mamy ryż oraz wodę temperatura nie może przekroczyć 100 stopni Celsjusza, kiedy woda zostanie wchłonięta przez ryż, pomiędzy ziarenkami pojawi się powietrze, które może mieć już wyższą temperaturę niż 100 stopni, termometr na dnie to odczyta, a ryżowar wyłączy grzałkę. Dzięki temu mamy zawsze idealnie ugotowany i nigdy nieprzypalony ryż. Bez ustawiania czasu, mocy grzania czy pilnowania. A ryżowar może być tanim, prostym urządzeniem, które nawet w wersji ekonomicznej będzie nam służyć bezbłędnie przez długie lata.

#gotujzmirkosoft #gotujzwykopem #ciekawostki
Mirkosoft - To może i ja napiszę ciekawostkę od siebie ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Pewnie nie każd...

źródło: comment_1657893020gAg7BZOs1eG688VDtA4bst.jpg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 12
@mayek: Możesz mieć garnek elektryczny, z grzałką.
@toodrunktofuck: każdy, kwestia odpowiedniej proporcji wody. Ale każdy ryż wchłonie mniej więcej tą samą ilość wody w stosunku do swojej objętości. Nie, ziemniaków nie da rady :)
  • Odpowiedz
@Mirkosoft: no dobra, ale dwa pytania. Jakiego typu ryż można w tym zrobić wg. Twojego przepisu? I ziemniaków pewnie nie da rady?


@toodrunktofuck: gotuję w tym kaszę gryczaną, jęczmienną, ryż zwykły, długi, do sushi, warzywa na parze, kurczaka na parze, gnocchi na parze. Używaliśmy tego gdy pracowałem w sushi. Polecam szczerze to ustrojstwo
  • Odpowiedz
re może mieć już wyższą temperaturę niż 100 stopni, termometr na dni


@Mirkosoft: sterylizator działa dokładnie tak samo. Dopóki jest woda, powstaje para, ale nie przekracza 100 stopni, natomiast jak już się woda skończy, momentalnie skacze temperatura i się wyłącza.
  • Odpowiedz
@Mirkosoft:

Moja mama ryż/kaszę doprowadzając wodę do wrzenia, a potem zawija garnek w pierzynę i odstawia na łóżko. Samo się robi, nie potrzeba dodatkowego garnka, zużywa mało energii.
  • Odpowiedz
@toodrunktofuck: Każdy ryż, sporo makaronów i kasz, w sumie jakby zagotować w nim wodę to ziemniaki da radę, ale się nie wyłączy samo - jeśli temperatura nie przekracza 100C to się nie wyłączy i działa jak slow cooker po prostu.
  • Odpowiedz