Wpis z mikrobloga

Nie wiem jak u Was w otoczeniu, ale jak ja pytam znajomych co nie mają kredytu (a takich ludzi jest przytłaczająca większość) co myślą o wakacjach kredytowych to dominuje pewien rodzaj w--------a. Wydaje mi się, że ludzie powszechnie czują, że to na ich koszt, nawet niekoniecznie rozumiejąc do końca mechanizm. Moim zdaniem rządowi to bardziej zaszkodzi niż pomoże, tym bardziej jeśli inflacja będzie nadal rosła.

#nieruchomosci #inflacja #stopyprocentowe #kredythipoteczny
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

w EU jest idea ze ryzykiem powinny strony dzieli sie po równo. Ten kto czytał choć raz umowe kredytową wie że banki zawsze bronią tylko siebie i cale ryzyko przekladają na kredytobiorce. Dlatego taki pstryczek w nos bankom sie nawet nalezy :).

Banki w Pl wydymaly polaków równo a nasz rząd tylko na to patrzal. U nas wiekszość kredytów są na zmiennej stopie, a te na stałym oprocentowaniu to tylko na max
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że ludzie powszechnie czują, że to na ich koszt, nawet niekoniecznie rozumiejąc do końca mechanizm.

@mickpl: Oczywiście że na ich koszt. A na czyj? Ja mam kredyt na stałej stopie do końca prawie 2024r ale i tak biore wakacje bo to darmowa gotówka. Pójdzie na nadpłatę. Wakacje kredytowe pozwolą mi nadpłacić więcej niż 5 lat spłaty zgodnie z harmonogramem.
  • Odpowiedz
Czy ci znajomi są z nami w pokoju, @mickpl ?

Większość tego kraju to debile ekonomiczni niemający pojęcia o podstawowych mechanizmach i procesach zachodzących w gospodarce, którzy uważają, że nie płacą podatków, a 500+ "daje" pis. O wakacjach kredytowych wiedzą tylko sami zainteresowani, a akurat twoi znajomi (oczywiście otaczasz się tylko ludźmi niezakredytowanymi) to ekonomiczne orły, które oczywiście dzielą z tobą chorą obsesję na punkcie kredytów hipotecznych, nieruchomości i stóp procentowych.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mickpl:

Wydaje mi się, że ludzie powszechnie czują, że to na ich koszt,

Wcale nie chodzi o zazdrość i błędne u wielu mniemanie że wakacje to jest umorzenie rat zamiast ich przesunięcie w czasie. WCALE ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@mickpl: ludzie co oszczędzają pieniądze, nie mają dzieci, są młodzi tak na prawdę cieszą się, że to idzie z ich podatków. Że razem pracują w słusznej idei i tworzą coś pięknego ( ͡° ͜ʖ ͡°) znowu leków nie wziąłem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@xGreatx te lichwiarskie zasady są z nami od lat a jako potężny spadkowy umysł mógł brać na stałych i ograć banksterów. Tak to mamy tuptanie nóżkami i produkowanie wysrywów bo z perspektywy czasu dochodzi do niego że gdyby nie jego cebulacka natura to już dawno by mieszkał na swoim spłacał kredyt na niskim % a obecnie po wprowadzeniu wakacji jeszcze bardziej by wszystkich wyleszczyl.
  • Odpowiedz
@xGreatx te lichwiarskie zasady są z nami od lat a jako potężny spadkowy umysł mógł brać na stałych i ograć banksterów. Tak to mamy tuptanie nóżkami i produkowanie wysrywów bo z perspektywy czasu dochodzi do niego że gdyby nie jego cebulacka natura to już dawno by mieszkał na swoim spłacał kredyt na niskim % a obecnie po wprowadzeniu wakacji jeszcze bardziej by wszystkich wyleszczyl.

@Demoman: Mógł brać 5 lat
  • Odpowiedz
@xGreatx Ciężkim człowiekiem w rozmowie jesteś. Pisze na bazie faktów a Ty lecisz w hiperbolę żeby tylko dobrać argument na kontrę. Tutaj masz pierwszy wpis orła spadkowego więc nie mogło to być 5 lat temu.
W ciągu 5 lat można dość sporo kapitału nadplacić jeśli dodatkowo mamy niskie odsetki. A biorąc pod uwagę tamten czas stałe by się mu kończyło koło 2025 więc całkiem prawdopodobne że stopy by wróciły do normalnego
Demoman - @xGreatx Ciężkim człowiekiem w rozmowie jesteś. Pisze na bazie faktów a Ty ...

źródło: comment_1657907420dhZK9l1hIBbLgSFJlRSCzD.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@xGreatx Ciężkim człowiekiem w rozmowie jesteś. Pisze na bazie faktów a Ty lecisz w hiperbolę żeby tylko dobrać argument na kontrę. Tutaj masz pierwszy wpis orła spadkowego więc nie mogło to być 5 lat temu.

W ciągu 5 lat można dość sporo kapitału nadplacić jeśli dodatkowo mamy niskie odsetki. A biorąc pod uwagę tamten czas stałe by się mu kończyło koło 2025 więc całkiem prawdopodobne że stopy by wróciły do normalnego
  • Odpowiedz
@xGreatx interesuje mnie fakt że 2 lata temu szukał mieszkania do kupienia i na tym bazuje. A skoro ma konto 14 lat i dalej ono żyje to nie zakładam że miał multikonta. Może i wykop jest dziurawy jak ser szwajcarski ale bana za multikonta nie ma.
  • Odpowiedz