Wpis z mikrobloga

@SilesianPill: Mnie to bardziej interesuje, gdzie urodzone teraz dzieci będą pracować, jak obecni 20-25 latkowie mają poważny problem ze znalezieniem pracy. Często jakiejkolwiek.
  • Odpowiedz
jak obecni 20-25 latkowie mają poważny problem ze znalezieniem pracy. Często jakiejkolwiek.

@GomiGomi: pierdzielenie. Tylko oni sie nasłuchali na tiktoku, że minimum to 8-10k i tyle ma być. Znajomy prowadzi warsztat samochodowy w małej miejscowości gdzie jest jeszcze presja na zbijanie stawek za mechanikę samochodową. I teraz tak doświadczony spec od samochodów zarabia min. 7000 brutto. Przychodzi chłopak 0 doświadczenia po zawodówce lat 19/20 i chce min. 6500 brutto bo
  • Odpowiedz
@acpiorundc: W internecie widzę skrajności. Widzę też statystykę, że bezrobocie wśród młodych rośnie najszybciej w UE. Może faktycznie są sami lenie - obstawiam naiwnie, że nie. Ty budujesz obraz całej młodzieży w oparciu o jeden anegdotyczny przykład. Uczciwe - kto uprawia większy cherry picking?
  • Odpowiedz
W internecie widzę skrajności. Widzę też statystykę, że bezrobocie wśród młodych rośnie najszybciej w UE. Może faktycznie są sami lenie - obstawiam naiwnie, że nie. Ty budujesz obraz całej młodzieży w oparciu o jeden anegdotyczny przykład. Uczciwe - kto uprawia większy cherry picking?

@GomiGomi: nie jest to pojedynczy przypadek. Praca w Polsce jest tylko nie jest to "fajna" praca. Jak skończysz studia to oczekujesz, że będziesz pracował przynajmniej w tym
  • Odpowiedz
@acpiorundc: Zgoda, tylko albo nie byłeś dawno w fabryce smrodu i piszesz z komfortowego biurka w korporacji, albo mieszkasz w jakiejś enklawie. Obiecnie nawet w 10 tysięcznych miasteczkach fabryki smrodu mają nazwożone już nie tylko Ukraińców i Białorusinów, ale Tadżyków, Uzbeków i hitu eksportowego sezonu Kolumbijczyków. Nie wiem, czy się jest sens ludziom po studiach dziwić, że to niekonieczine jest środowisko dla nich. Zresztą Janusze też nie są głupi i
  • Odpowiedz
@GomiGomi: zgadzam się i dokładnie to samo napisałem tylko bez imigrantów. Po prostu praca jest za minimalna + 500-1000 zł. Biedronka płaci minmialna + 500zł i są oferty pracy lidl niewiele więcej. Po prostu ludzie chcą pracować w lepszych warunkach co jest zrozumiałe. Tylko wszyscy tak pomyśleli a tak się nie da. Dlatego na budowie czy w wykończeniówce dobrze zarabiasz ale mało ludzi się tam garnie. Chociaż ostatnio przy tych
  • Odpowiedz
@SilesianPill: aby to naprawić należałoby na nowo wychować ludzi.
To jest niewykonalne. Nawet migranci nie chcą tu mieszkać, a próby wciskania ich pokryjomu kilka lat temu kończyły się ucieczkami przybyszów do Niemiec
  • Odpowiedz
Mnie to bardziej interesuje, gdzie urodzone teraz dzieci będą pracować, jak obecni 20-25 latkowie mają poważny problem ze znalezieniem pracy. Często jakiejkolwiek.

@GomiGomi: pracy jest mnóstwo tylko po prostu za minimalną pensję plus 300 brutto i ewentualnie w średnio przyjemnych warunkach.
  • Odpowiedz
@SilesianPill: właśnie w radiowej jedynce jakaś pani profesor coś tam gadała o tej petycji o zrównanie wieku emerytalnego polek z resztą świata i nawet mnie ciekawi dlaczego nagle ten temat zaczyna wypływać, skoro nigdy wcześniej nikogo to nie interesowało co będzie za dwa pokolenia
  • Odpowiedz
@GomiGomi: Co to jest za podejście? Mamy olać temat, który wprost zmieni życie każdego z nas za kilkanaście/kilkadziesiąt lat? Uważasz, że zamykanie oczu spowoduje, że problem zniknie? Takie podejście stosują dzieci, nie dorośli ludzie.
  • Odpowiedz
Pamiętam przełom wieków i szarpanie się o byle zajęcie. Ludzie czekali na wypłaty opóźniane nawet pół roku. Jeśli uważasz, że to jest normalne - ok. Moim zdaniem to jest symbol totalnego skundlenia i nie chciałbym mieć dzieci w takim położeniu.

@GomiGomi: teraz w sumie robi się powoli to samo, z tą różnicą że tymi ludźmi nie są polacy tylko emigranci z trzeciego świata
  • Odpowiedz