Wpis z mikrobloga

Jest to kontynuacja wpisu :
https://www.wykop.pl/wpis/64336685

#tldr 80volt dwa lata kopało mnie jak sie myłem każdego dnia i skończyło sie to wizyta na sorze po dotknięciu lodówki, spółdzielnia cały czas odrzucala jakakolwiek możliwość ze jest to po ich stronie

w skrócie to przez dwa lata dostawałem prądem po dupie i każdej innej części ciała gdy się kąpałem bądź nawet lalem wodę ze zlewu

mieszkam w bloku, spółdzielnia przez 2 lata zwalała winę na mnie i kazała mi płacić sobie za elektryków remonty ze mam sobie rozkuwac i sprawdzać bo oni nie są winni

finalnie okazało sie, ze janusz-podwykonawca na zlecenie spółdzielni podczas montażu lampy na korytarzu ponad dwa lata temu przedziurawił mi cały kabel uziemiajacy prowadzący do rozdzielni

przez 2 lata nie miałem uziemienia a łącznie 6 polskich elektryków w tym 4 ze spółdzielni nie potrafiło znaleźć przyczyny i kazali po prostu szukać przyczyny u siebie w domu

finalnie kopnął mnie prąd po dotknięciu lodówki w nocy od tylu, mam częściowy paraliż i niedowład ( prawa ręka, czucie zmniejszone o 70%, ból ) , karetka , sor wypis za pare tygodni może będzie git elo

bardzo zadowolony z tego ze uszedłem z życiem wezwalem pana elektryka z Ukrainy który w godzinę znalazł przyczynę

podziękowałem zapłaciłem i bardzo grzecznie wytłumaczyłem przez telefon panom ze spółdzielni od elektryki na czym polega problem, w 15 min byli na miejscu

2h szukali aż znaleźli z moja pomocą bo zakupiłem wiele sprzętu i mierników by sobie z tym poradzić miejsce gdzie jest problem - właśnie pod ta lampa - co dowodzi całkowitej odpowiedzialności spółdzielni, która ta oczywiście może przerzucic na podwykonawcę

zastanawiam sie jak odzyskać stracona kasę i jak dać im jasno do zrozumienia ze narazili mnie na smierć przez zaniedbanie

pozdr

#prawobudowlane #prawo #elektryka #kiciochpyta #januszebiznesu #energetyka #polska
AreQPL - Jest to kontynuacja wpisu :

#tldr 80volt...

źródło: comment_1657740750l1sjjrXXM6WxsUwTjP9VY9.jpg

Pobierz
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@AreQPL: dwa lata Cie prąd kopał? Jesteś masochistą? I to była wina przewierconego kabla PE przy lampie? xD Bzdury jakieś opiowiadasz nie trzymające się kupy
  • Odpowiedz
@AreQPL: masz więcej fotek, bo ta załączona nie wygląda na wielki problem - uziemienie nadal masz, a jeśli nie, to jego brak nie wynika z tej usterki izolacji. Gdzieś masz uciekającą fazę, skoro prąd Cię kopie i uziemienie nic tu nie pomoże, jeśli woda Cię kopie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Jakim cudem prąd Cię kopał? I dlaczego lodówka Cię kopnęła?

Lodówka nie ma prawa kopać prądem. Nawet bez (jak to piszesz) uziemienia.
Cos w tej Twojej historyjce nie trzyma się kupy, lub nie jest ona kompletna.

@Pan_krecik Najprawdopodobniej na skutek przewiercenia doszło do styku pomiędzy przewodem fazowym a PE i napięcie pojawiło się na obudowach wszystkich uziemionych urządzeń.
  • Odpowiedz
@AreQPL: Musisz walczyć o odszkodowanie i załatw sobie prawnika. Są tacy co biorą z 15/20% końcowej. Nie bój się z tym iść do sądu i nie idź na ugodę. Ja tak zrobiłem po wypadku i dostałem 4 razy tyle ile dostałbym gdybym nie poszedł do sądu, a pewnie 10 razy tyle jakbym nie miał prawnika w ogóle (napisał mi pierwsze pismo)
  • Odpowiedz
@AreQPL: Wszystkie przewody elektryczne które znajdują sie za loczikiem należą do Ciebie. Czyli w Twoim interesie jest aby wszystko działało. Spółdzielnia nie ma nic do tego co znajduje się w Twoim mieszkaniu...
  • Odpowiedz
CHŁOPA PRĄD KOPIE PRZEZ 2 LATA A ON SOBIE Z TYM ŻYJE XDDD

jak to nie bait i serio wydałeś na to 50k i żyłeś tak 2 lata to brawo. Za 50k to byś sobie od zera nową instalację elektryczną położył. Dzbanów nie brakuje.
  • Odpowiedz
@Mniuch: Nie wiem, czy po prostu trollujesz, czy nie potrafisz czytać ze zrozumieniem (serio, to umiejętność ostatnio zanikająca)
- podwykonawca, który działał na zlecenie spółdzielni, spowodował szkodę. To mniej więcej tak samo, jakby ktoś wszedł do Twojego mieszkania, zrobił w nim rozpieprz zagrażający zdrowiu i życiu a później bezkarnie zwinął manatki, bo skoro rozpieprz się w Twoim mieszkaniu to nie jest jego problem
- spółdzielnia wysyłała elektryków, więc w jakieść
  • Odpowiedz
@groman43: Dalej jestem za tym, że to co u Ciebie w mieszkaniu jest Twoją własnością... Z tego powodu biorę elektryka nie ze spółdzielni. Wcześniej informuję o tym spółdielnię... Po naprawie wystawia fakture, którą przekazuje spółdzielni...
  • Odpowiedz
Cos w tej Twojej historyjce nie trzyma się kupy, lub nie jest ona kompletna.

@Pan_krecik: też uważam że op coś kręci, coś musi mieć przebicie gdzieś, chyba ze tam są dwa przewody przebite ale nadal w kuchni czemu kopało jak przed lokalem było przebicie
  • Odpowiedz