Wpis z mikrobloga

Minęło ponad 30 lat odkąd wyszliśmy z komuny, a ludzi dalej można robić w #!$%@? jeśli założysz garnitur, udasz eksperta i powiesz że to świetna oferta. Zmieniają się szczegóły produktu czy metody wyłudzeń, szczególnie że coraz poważniejsze ekipy się biorą za ten biznes, ale schemat mniej więcej podobny.

Różnica z obrazka jest taka, że grupa docelowa po prawej to ludzie starzy, słabo wykształceni, często z demencją i ktoś ich namówił na ten deal.
Ci po lewej zaś są młodzi, dynamiczni, często po studiach i sami pobiegli do pana w garniturze by poprosić o produkt.

BTW ceny garnków powinny rosnąć, bo stal jest coraz droższa xD

#nieruchomosci #kredythipoteczny #ekonomia #mieszkaniedeweloperskie
Pobierz
źródło: comment_1654530023AqVlNAozXXSJR23sIGqYhK.jpg
  • 29
@Mr--A-Veed:
Wzięcie kredytu ze stałym oprocentowaniem, gdy stopy były 0,1%
Poczekanie aż stopy wyjebią w kosmos i ceny i marża zaczną spadać
Wyjechanie z kraju za lepszym życiem
Zamieszkanie u rodziny w trudnym okresie
Wynajem w miejscu na które mnie stać
Wynajem pokoju
Zwiększenie kwalifikacji i zarobków

Mógłbym tak wymieniać, ale to nic nie zmieni, bo gdy nie chce Ci się iść pod prąd to musisz wziąć kredyt na zmiennej i
via Wykop Mobilny (Android)
  • 21
@mookie:

Nonto idąc po kolei i tłumacząc na nasze:

- wzięciem kredytu, którego na polskim rynku w ofercie nie ma (kredyty o stałej stopie są rzadkością i na dodatek to nie do końca stała stopa, jeśli już po 5 latach mogą Ci ją zmienić)
- czyli mieszkanie z rodzicami w oczekiwaniu na spadek cen
- no tak, bo każdy może w każdej chwili wyjechać
- zamieszkanie u rodziny nazwane wprost
-
@Mr--A-Veed masz rację, tylko co zamierzasz zrobić skoro sam jesteś świadomy tego, że rządzący i kartel finansjery jawnie robią z młodych ludzi niewolników nie dając im innego wyboru?

Możesz się sprzeciwić próbując iść pod prąd wybierając jakąś inną opcje - ona wymaga wysiłku i poświęcenia czasami, to nie jest łatwe i nie zawsze jest możliwe ale czy ludzie sobie zadają wysiłek by probować?

Możesz iść z prądem ale wtedy musisz grać na
@mookie możesz też wziąć ten kredyt przy stopach 0,1% jak normalny człowiek i cieszyć się mieszkaniem "na swoim" a nie np z patologiczna rodzina albo na zadupiu bez pracy, a JEŚLI stopy pójdą w górę to mieszkanie z kredytem sprzedać.
A nie jak debil kisić się z rodzicami na wsi bez perspektywy dobrej pracy i osiągnięcia czegokolwiek W NADZIEI ŻE KIEDYŚ stopy pójdą w górę.
@Bleck xDDD powodzenia ze sprzedażą gdy stopy rosną. Pewnie jeszcze chciałbyś odzyskać przy tym koszty które poniosłeś gdy kupiłeś czyli notariusza, pcc, remont etc?
@mookie
Ale w czym problem z tym kredytem? Naprawdę nie ogarniam. Jak są niskie stopy to mam dojeżdżać 200km dziennie w jedną stronę bo u mamy za free? A może mam wyjechać za granicę jak mi tu dobrze? Dlaczego mam wynajmować skoro mogę kupić?

Najlepsze jest to że PRO jest płacenie 2,5 odstępnego, a be jest płacenie 2k bankowi.

Ps. Po #!$%@? piszesz o kwalifikacjach i zarobkach skoro to nie ważne. Kupujesz
Wzięcie kredytu ze stałym oprocentowaniem, gdy stopy były 0,1%

no to kredyt dobry czy niedobry?

Poczekanie aż stopy wyjebią w kosmos i ceny i marża zaczną spadać

spadać tak jak twoja zdolność kredytowa cepie

Wyjechanie z kraju za lepszym życiem

Zwiększenie kwalifikacji i zarobków

zmien prace wez kredyt

Zamieszkanie u rodziny w trudnym okresie

Wynajem pokoju

albo wychowuj dzieci kątem u starych

Wynajem w miejscu na które mnie stać

lub spłacaj komuś
Możesz się sprzeciwić próbując iść pod prąd wybierając jakąś inną opcje - ona wymaga wysiłku i poświęcenia czasami, to nie jest łatwe i nie zawsze jest możliwe ale czy ludzie sobie zadają wysiłek by probować?

@mookie: płacenie wyższych rat też CZASEM wymaga wysiłku i poświęcenia, więc tak w zasadzie co Ci do tego kto na co się poświęca? Ja np za żadne skarby nie chciałbym mieszkać w innym mieście niż się
możesz też wziąć ten kredyt przy stopach 0,1% jak normalny człowiek i cieszyć się mieszkaniem "na swoim" a nie np z patologiczna rodzina albo na zadupiu bez pracy, a JEŚLI stopy pójdą w górę to mieszkanie z kredytem sprzedać.

A nie jak debil kisić się z rodzicami na wsi bez perspektywy dobrej pracy i osiągnięcia czegokolwiek W NADZIEI ŻE KIEDYŚ stopy pójdą w górę.

@Bleck: Możesz mieszkanie z kredytem sprzedać o
@Mr--A-Veed ale ja nic nie wspominałem o korzystnym sprzedawaniu. Ale wolę mieć szansę na spłatę kredytu i posiadanie własnego mieszkania, niż jej nie mieć i marnować życie. A że w najgorszym przypadku będę coś stratny... wynajmując też byłbym stratny tyle że bez żadnej szansy na lepszy scenariusz ¯_(ツ)_/¯
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mookie: sam kredyt to jeszcze nic, jeśli odpowiednio zarabiasz, bo ew. wolną gotówkę możesz inwestować.

Gorzej jak rypiesz na magazynie za 3400 brutto i to szczyt twojej kariery, dziouszka na kasie za 3200 i bierzecie taki kredyt z takimi warunkami xD