Wpis z mikrobloga

Na jesieni to może być dopiero kombo. Niewyprzedane budowy będą stały zbyt długo. Kolejna fala wirusa (wszyscy już zapomnieli, co?) wygoni studentów i część pracowników na zdalne. Inflacja może dobijać do 20%. Paliwa stałe jak wungiel wywalą na Andromedę. Stopy nawet nie wiadomo ile ale FED i EBC będą już po podwyżkach, więc my też będziemy musieli.

Takie luźne zgadywanki, żadna projekcja, ale kto chce to go zawołam tutaj 15 października.

#nieruchomosci #gielda #stopyprocentowe #inflacja #przemysleniazdupy
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: FED nie może wywalić zbyt dużo, bo cały świat rozlicza się w dollarach za baryłkę oraz poważnie się w USA obawiają recesji, która mogłaby podważyć status USA na świecie. Wszyscy stawiają na 2,5% max. Za to w kraju mlekiem i miodem płynącym pan Glapiński dowali jeszcze kilka procent, bo PIS nie pozwoli do wyborów zabrać pieniędzy od bombelków, więc trzeba walczyć z inflacją poprzez dalsze podnoszenie stóp ( ͡
  • Odpowiedz
@mickpl: wołaj, ogólnie to że wirus się pojawi to nie jest nawet dyskusja, po prostu będzie i tyle. Bardziej ciekawa będzie rekcja rządu, ale patrząc na obecną sytuację, totalnie wycofano możliwość robienia testów PCR, zlikwidowano całą infrastrukturę pod to, dodatkowo nie ma już szpitali covidowych itp itd, myślę, że to ogólnie bardzo dobry wskaźnik jakiej reakcji mamy się spodziewać, w myśl cytatu "niektórzy z was zginą, ale to poświęcenie na
  • Odpowiedz
@Argonzz: przecież te chleby na wagę zawsze tyle kosztowały xD ale robisz fikołki kolego. U mnie w piekarniach nie widać jak na razie zmian cen, groszowe sprawy na tylko niektórych produktach
  • Odpowiedz
@mickpl: inflacja jaka będzie w PL taka będzie, ale realne stopy strzelam ciagle -6% FED i EBC po podwyżkach i próbie taperingu się zesrają, bo będzie obsuwa na indeksach giełdowych i będzie głowienie. Ale i tak wszelkie predykcje mogą trafić szlag jak się coś odwali na wojnie na Ukrainie albo wybuchnie nowa (bo czemu nie). Wirusa bym się obawiał najmniej ze wszystkiego
  • Odpowiedz