Aktywne Wpisy
Poniedziałek rano. Niechaj energii na resztę tygodnia doda wam widok sensualnej Anki ocierającej się o Alvaro 乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ
#bachata #lewandowski #lewandowska #p0lka
#bachata #lewandowski #lewandowska #p0lka
Gran +287
2 lata w trzeźwości, polecam każdemu nawet osobom zdrowym :)
Przygotowuję kolejny raport z sytuacji na Ukrainie.
Zapewne większość z nas cieszy że RUS dostają właśnie wpiernicz w Sewierodoniecku ale IMHO bardziej zasadnym jest pytanie KTÓREGO NIKT NIE ZADAJE (w mass mediach) jak to się stało że w dobę URK stracili prawie 2/3 miasta mimo tego że ufortyfikowali owe polowo tak jak wcześniej Rubieżne, i dwie brygady (GN i OT) cofały się nagle za rzekę.
Oczywiście sytuacje uratowała rzucona 4 BPanc no i teraz cieszymy się że RUS mają tak 1-2k KIA i WIA :-)
Fajnie, super ale wracając do tego co stało się 3 dni temu to IMHO są dwie możliwości:
(moje luźne przypuszczenia)
- morale w GN i OT tak siadło że zaczęli się w panice wycofywać
- znów doszło do dziwnego przypadku kiedy żołnierze dostali rozkazy które były inne niż mieli dostać
Szklana do połowy pełna jest też szklaną do połowy pustą.
Droga Bahmut - Sewierodonieck dalej nie zdobyta przez Rosjan.
Mam też potwierdzenie że 2 tygodnie temu UKR zaczęli niektóre jednostki rotować, wyszło to dopiero na dniach. Niektóre jakoby są wycofywane do odtworzenia na zachodzie kraju (do potwierdzenia).
Ma ktoś mem z moim cyklem oceny działań? Muszę sobie zapisać do odcinka na YT.
Już ja mam lepszą w aucie niż RUS w boju.
@wolskiowojnie: Mnie to bardziej interesuje czy ty tak Wolski do debaty z Bartosiakiem się przygotowujesz?
Decyzja o remoncie PT-91 była zaplanowana jeszcze PRZED wybuchem konfliktu. To są planowe działania MON które nie mają związku z konfliktem.
Natomiast bardzo wątpię czy przekażemy więcej czołgów. Daliśmy w zasadzie 1/3 posiadanych (!), do czasu aż nie uzupełnimy stanów (lub Stany nam ich nie uzupełnią ( ͡° ͜ʖ ͡°)) to IMHO nie będzie dostaw PT-91 na Ukrainę.
Ile tak naprawdę zostało Rosjanom wojska zdolnym do walki? z 150K-200K 30K z nich zostało zabitych lub są niezdolni do walki + nieokreślona ilość dezerterów. Czy można powiedzieć, że zostało im ze 100K wojska zdolnym do walki?
lol, dobre :D
@wiverna: bo domysły i spekulacje na tym polegają, że czasem się uda coś odgadnąć/domyślić, a czasem nie. Masz wyżej napisane, że czekamy na pewniejsze info ¯\_(ツ)_/¯
@
Rocznie Rosjanie przeszkalali 220-250 tys poborowych. Uważa się że do 3 lata po przeszkoleniu rezerwista zachowuje wysoką gotowość (ja się z tym nie zgadzam BTW) w każdym razie potencjalnie piszemy o minimum 660-750k poborowych pod mobkę, której nie ma.
Brak owej jawnej (bo utajniona i selektywna ma miejsce) jest kolejną zagadką tego konfliktu.
Do tego dochodzi owa armia kadrowa która mogła wystawić 170 bGB zatem około 180k żołnierzy, na jednego