Wpis z mikrobloga

#wolskiowojnie #wolski #ukraina

Przygotowuję kolejny raport z sytuacji na Ukrainie.
Zapewne większość z nas cieszy że RUS dostają właśnie wpiernicz w Sewierodoniecku ale IMHO bardziej zasadnym jest pytanie KTÓREGO NIKT NIE ZADAJE (w mass mediach) jak to się stało że w dobę URK stracili prawie 2/3 miasta mimo tego że ufortyfikowali owe polowo tak jak wcześniej Rubieżne, i dwie brygady (GN i OT) cofały się nagle za rzekę.
Oczywiście sytuacje uratowała rzucona 4 BPanc no i teraz cieszymy się że RUS mają tak 1-2k KIA i WIA :-)
Fajnie, super ale wracając do tego co stało się 3 dni temu to IMHO są dwie możliwości:
(moje luźne przypuszczenia)
- morale w GN i OT tak siadło że zaczęli się w panice wycofywać
- znów doszło do dziwnego przypadku kiedy żołnierze dostali rozkazy które były inne niż mieli dostać
Szklana do połowy pełna jest też szklaną do połowy pustą.

Droga Bahmut - Sewierodonieck dalej nie zdobyta przez Rosjan.
Mam też potwierdzenie że 2 tygodnie temu UKR zaczęli niektóre jednostki rotować, wyszło to dopiero na dniach. Niektóre jakoby są wycofywane do odtworzenia na zachodzie kraju (do potwierdzenia).

Ma ktoś mem z moim cyklem oceny działań? Muszę sobie zapisać do odcinka na YT.
wolskiowojnie - #wolskiowojnie #wolski #ukraina 

Przygotowuję kolejny raport z syt...

źródło: comment_1654412460LAaXRJwcdk7zRBTM32Yzi2.jpg

Pobierz
  • 154
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mistejk: tak, tylko mam z tym problem bo etatowo a obecnie to dwa światy, a na miejscy nie jestem i nie wiem czy bGB ma tak jak nominalnie 1k ludzi czy może 800 (bo są i takie) czy po stratach 400-500? Znów taki problem to jest bo albo jestem na dużym poziomie ogólnikowości ale żodyn sie nie dowali albo operuję szczegółami ale będzie potem burza a bo wyjdzie że 2-3
  • Odpowiedz
@wolskiowojnie: Bez wglądu bezpośrednio do ukraińskiego sztabu, to można sobie gdybać, pytanie czy ma to sens. Szczęśliwy przypadek to często główny czynnik sukcesów lub porażek wojskowych. Może to było celowe zastawienie pułapki, może przypadkowe wynikające z wycofania się i rzucenia odwodów, ważny jest ostateczny wynik starcia.
  • Odpowiedz
@wolskiowojnie: zakładanie tutaj konta to jest bardzo zły pomysł bo może się pan zrazić do tych całych internetów. Wystarczy spojrzeć jakie są najliczniejsze grupy użytkowników tutaj: Pato-walki #highleague ludzi z depresją #przegryw koneserzy oglądania meneli #patostreamy Będzie się wylewać coraz większa fala hejtu i tak czy inaczej skończy się źle. Żeby nie było że nie ostrzegałem( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Jakby ktoś przetłumaczył te skróty to będę wdzięczny, bo bartosiakowe piwoty i inne potworki to jeszcze są do ogarnięcia, a z takiego wpisu nic nie rozumiem.
  • Odpowiedz
@wolskiowojnie zaskoczyłeś mnie i pewnie innych też kontem tutaj ale musisz pamiętać, że wykop jak wyżej pisali to też bardzo toksyczne miejsce, raz cie wychwalają a zaraz będą mieszać z błotem także nie bierz do siebie jakichś trolli tutaj albo frustratów/prowokatorów, z drugiej strony jest masa pasjonatów i ludzi siedzących w temacie jak ty także żebyś pamiętał ( ͡º ͜ʖ͡º)

no i fajnie by było jakbyś
  • Odpowiedz
: @wolskiowojnie: co znaczą symbole PL / ENY / FLOT które wydać czasem na mapach na "linii frontu"? I na wcześniejszych mapach czasem bywaly linie prostopadle do frontu z jakimś takim jakby podziałem na sektory? I tam też jakieś dziwne oznaczenia
  • Odpowiedz
moje luźne przypuszczenia)

- morale w GN i OT tak siadło że zaczęli się w panice wycofywać

- znów doszło do dziwnego przypadku kiedy żołnierze dostali rozkazy które były inne niż mieli dostać

@wolskiowojnie: ahh najlepsze informacje. Z pierwszej ręki czyli od tego kto wymyślił. Już przekazuje dalej
  • Odpowiedz