Wpis z mikrobloga

Przyjaciele, próbuję zrozumieć logikę naganiaczy, czy moglibyście mi pomóc? Bo utknąłem w martwym punkcie. Chodzi mi o to promowanie i wychwalanie kredytów, że kredyt jest cool, kredyt panie, to jest to, kredyt jest modny, każdy ma kredyt - miej i Ty.

Nadal mam zdolność kredytową + całkiem dużo gotówki. Załóżmy, że w tym momencie słucham naganiaczy i biorę ten kredyt. Tylko co to zmieni w moim życiu? Mam ten kredyt i co dalej? Gdzie ten awans społeczny? Że niby teraz mieszkam pod mostem, a po wzięciu kredytu w końcu będę żył w mieszkaniu? xD Co ten kredyt efektywnie zmieni w moim życiu? Za nic nie mogę tego zrozumieć. Zapraszam do dyskusji.

Jedyne co by się zmieniło w moim życiu to podejście naganiaczy do mnie - nagle przestałbym być ich wrogiem, byłbym cool, byłbym ich najlepszym przyjacielem - członkiem klubu kredyciarza ( ͡° ͜ʖ ͡°) a może nawet stałbym się naganiaczem i sam bym naganiał na kredyty - bo czemu inni mają mieć lepiej niż ja (wiecie, miniratka już nie jest taka mini)? xD

Czyli co naganiacze, mam wziąć ten kredyt, aby zdobyć wasze uznanie? xD Dobrze wy się czujecie naganiacze - serio myślicie, że potrzebuję waszej adoracji, waszego uznania i atencji? xD

#nieruchomosci #mieszkanie #kredythipoteczny #patodeweloperka
  • 42
@haha123: a tak serio to podejrzewam że kredyciarze wiedzą że są w dupie, i próbują wciągnąć w swoje bagno innych znajomych i kolegów, żeby nie czuć się #!$%@? samemu. Po prostu taka polska cecha, żeby sąsiad nie miał lepiej - nagle może pojawia się myśl "aa ten Tomek to nie wziął kredytu, jemu to dobrze, pewnie płaci 2500 miesięcznie za wynajem i nic go nie interesuje a ja się tylko stresuje
@haha123: mówisz tak jakby kredyt brało się dla samego kredytu xD bierzesz kredyt, a w to miejsce kupujesz mieszkanie i nie musisz nikogo pytać o zgodę czy możesz gwoździk wbić w ścianę i przemalować przedpokój, przeciętna rata jest teraz równa lub nieco wyższa od ceny wynajmu, a jak przeszedłeś na stałe odpowiednio wcześnie, lub masz kredyt częściowo spłacony, to pod każdym kątem jesteś wygrany. hurrr po co mi ten kredyt skoro
@Kolczaneiro: w sumie racja. Kredyt to przede wszystkim ryzyko, natomiast z wynajmu można łatwo zrezygnować (a nawet jak się nie zrezygnuje, to prawo chroni wynajmującego - nie można go tak łatwo wyrzucić jak ten nie płaci za najem).

Od kredytu w Polsce nie ma w zasadzie żadnej ucieczki - nie można oddać kluczy i natychmiastowo pozbyć się długu jak np. w USA.
@LuQano: przede wszystkim po to, aby unaocznić hipokryzję i zakłamanie branży deweloperskiej. Branża deweloperska cały czas się wybiela, obrzydliwie kłamie o nieskończonych wzrostach cen nieruchomości - jestem kontrą dla tych bajek. Póki co wszystkie dane wskazują, że niebawem rynek nieruchomości mocno jebnie - ale to nie przeszkadza naganiaczom naganiać w najlepsze i obiecywać złote góry.

Ilu ludzi zapakowało się w kredycik na 35 lat, bo posłuchali HRE, że stopy nie wzrosną
haha123 - @LuQano: przede wszystkim po to, aby unaocznić hipokryzję i zakłamanie bran...

źródło: comment_1653557630sXnKlkJxDKqaz0W6oPDuBx.jpg

Pobierz
@powodzenia: moja motywacja jest taka jak napisałem powyżej - pokazanie zakłamania branży rynku nieruchomości. Jestem bardzo szlachetną osobą i być może uda się dzięki temu uratować kilka osób od wzięcia zbyt dużego kredytu, a w następstwie zbyt dużej raty kredytu, której po prostu te osoby nie będą w stanie unieść.

Idealnie by było, jakby naganiacze wzięli odpowiedzialność za rozpacz ludzi, których nagonili, bo ci ludzie np. uwierzyli, że do 2030 roku
@haha123: własne mieszkanie to stabilizacja, w dodatku płacąc raty w końcu to mieszkanie będzie twoje, mieszkanie z kredytem można sprzedać, i o tym wszystkim ty decydujesz. Właściciel nie powie ci że masz pakować toboły bo córka mamy siostry na studia przychodzi i elo. A ty masz ustawione całe życie pod tą lokalizację, dzieci zapisane do przedszkola 20 lat przed urodzeniem, pracę, siłownię, dzieci mają kolegów z bloku itp. Jak takich rzeczy
@haha123: moja motywacja jest taka jak napisałem powyżej - polski zwiazek wędkarski nie zarybia stawów a hajs bierze, co prawda nie łowię i nigdy nie lowilem ryb, ale jestem bardzo szlachetną osoba i może uda się dzięki temu uświadomić kilka osób

swoją droga obudziłeś się xD teraz, kiedy nikt nie bierze kredytów, ty chcesz ludzi uświadamiać xD ale po tym jak napisałeś, że jesteś bardzo szlachetną osobą, zrozumiałem że jestem downem