Aktywne Wpisy

Grzesiok 0
Poszukiwane: Filmy pod Halloween dla młodszej młodzieży = 12-13 latków.
Co możecie polecić? Nie chodzi mi o takie błahe produkcje jak gęsia skórka, bo "IT" już mają zaliczone ale z drugiej strony nie wyjeżdżajmy z jakimiś Egzorcyzmami lub Obecnościami, bo to może być za mocne.
#film #filmy #horror #filmnawieczor
Co możecie polecić? Nie chodzi mi o takie błahe produkcje jak gęsia skórka, bo "IT" już mają zaliczone ale z drugiej strony nie wyjeżdżajmy z jakimiś Egzorcyzmami lub Obecnościami, bo to może być za mocne.
#film #filmy #horror #filmnawieczor

ZabijamKury +13
Trochę mi się uleje, bo zaczynam się czuć jak Zajechany Zygmunt.
Pracuję jako programista i zarabiam te magiczne 15k netto na fakturze, czyli po podatkach, zusach, księgowym 10400 zł. Ostatnią podwyżkę miałem dokładnie 2 lata temu i było to magiczne 3 zł na godzinę (zayebista kwota nie ?). Miałem obiecane, że na początku tego roku będę miał 15 zł netto więcej i we wrześniu kolejne 10 zł bo firma się zaczęła
Pracuję jako programista i zarabiam te magiczne 15k netto na fakturze, czyli po podatkach, zusach, księgowym 10400 zł. Ostatnią podwyżkę miałem dokładnie 2 lata temu i było to magiczne 3 zł na godzinę (zayebista kwota nie ?). Miałem obiecane, że na początku tego roku będę miał 15 zł netto więcej i we wrześniu kolejne 10 zł bo firma się zaczęła

Teraz mam fastbacka i póki co uwielbiam to auto. Tył fajny choć inny, infotainment dużo lepsze, zawieszenie bardziej cywilizowane, fotele wygodniejsze, a skrzynia cudownie szybka i sprawna (8DCT).
Dla mireczków zainteresowanych kupnem mam niestety złe wieści. Parę osób już się mnie pytało jak jest z dostepnością i na ile mogłem się dowiedzieć, to obecnie eNek zamawiać nie można i nie wiadomo kiedy będzie można. Zamówione albo są dostarczane od kwietnia albo będą się znowu ślizgać w produkcji niewiadomo jak długo.
Dodatkowo HMP skasowało wszystkie rabaty (chwilowo nawet flotowe), a ceny wzrosły. i30N nie jest już niestety tanim autem. Obecnie wersja N performance z DCT i pakietem sportowych foteli kosztuje 190k :(
#motoryzacja #samochody #hyundai #i30n
źródło: comment_1652705362H42mD97ruORzi6MLf93WIz.jpg
Pobierzpiękny jest ten kolor Nek (。◕‿‿◕。)
@Faley: 11k na zwykłej wersji, która pewnie ponizej 90k kosztowała nie? Masakra co się dzieje.
Niech zgadnę: 1.5dpi manual w comforcie i bez pakietu dużej navi? ( ͡
I lekka korekta, bo zapomniałem o kolorze, więc jednak gdzieś 7-8k różnicy (bez rabatów), ale z rabatam mi wyszło 103k, teraz bym za to samo musiał zapłacić 120k jeżeli nie dają nawet rabatu flotowego (ʘ‿ʘ)
Jak ci się jeździ ta miekką hybrydą w manualu? Jeździłem ostatnio bmw x3 z MH i cudownie tam działała ta
W kwestii dostępności polecam naśladowcom sprawdzić u naszego zachodniego sąsiada może okazać się że nie tylko auto jest dostępne szybciej, ale i jest tańsze - na przykładzie Yarisa GR ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mechaniczny_pomidor: Słyszałem, że ktoś na śląsku zamawiał auto z szyberdachem, który nie jest dostępny w Polsce. Widocznie jakiś salon ściągnął mu auto z salonu niemieckiego. Warto się zainteresować takim manewrem.
wiesz, gdzieś tu na wykopie mirek wrzucał co nieco o silnikach z turbiną i jak się z nimi obchodzić, gdzie zalecał by nie gasić silnika z miejsca po trasie, czy dłuższym jeżdżeniu - co też zalecał mi sprzedawca w salonie, by dać
@Faley: W sumie zapomniałem trochę o tej kwestii. Próbowałem coś na szybko teraz znaleźć
o i to też właśnie - plus też ciekawe jak rozrusznik to wytrzyma na dłuższą metę. Czytałem, że są one "mocniejsze" w takich silnikach, ale wiadomo, obecnie producenci próbują zmieścić się jak tylko się da w normach emisji spalin, a ja jako użytkownik, który chce nim pojeździć
@Faley: Tak było w przypadku zwykłego systemu start stop. W MH typowego rozrusznika nie ma. Zamiast koła zamachowego masz zintegrowany starter-generator (ISG). Powoduje to znacznie płynniejszy start i przez to mniejsze wstrząsy podczas startu silnika. Dlatego MH tak gładko i szybko się uruchamiają. O zużycie tego systemu