Wpis z mikrobloga

W końcu odebrałem swojego nowego i30N. Zajęło to tylko rok od zamówienia i 6 miesięcy ślizgającej się dostawy. Hyundai Motor Poland ładnie sobie w kulki poleciało.

Teraz mam fastbacka i póki co uwielbiam to auto. Tył fajny choć inny, infotainment dużo lepsze, zawieszenie bardziej cywilizowane, fotele wygodniejsze, a skrzynia cudownie szybka i sprawna (8DCT).

Dla mireczków zainteresowanych kupnem mam niestety złe wieści. Parę osób już się mnie pytało jak jest z dostepnością i na ile mogłem się dowiedzieć, to obecnie eNek zamawiać nie można i nie wiadomo kiedy będzie można. Zamówione albo są dostarczane od kwietnia albo będą się znowu ślizgać w produkcji niewiadomo jak długo.

Dodatkowo HMP skasowało wszystkie rabaty (chwilowo nawet flotowe), a ceny wzrosły. i30N nie jest już niestety tanim autem. Obecnie wersja N performance z DCT i pakietem sportowych foteli kosztuje 190k :(

#motoryzacja #samochody #hyundai #i30n
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cwlmod: ceny oszalały, na mojej wersji 11k więcej w pól roku (nie licząc rabatów). ja się cieszę, że zdecydowałem się na zakup swojego i30 (wagon) w tamten wrzesień i się jakoś magicznie wstrzeliłem, że czekałem tylko 4 miesiące.

piękny jest ten kolor Nek ()
  • Odpowiedz
ceny oszalały, na mojej wersji 11k więcej w pól roku (nie licząc rabatów)

@Faley: 11k na zwykłej wersji, która pewnie ponizej 90k kosztowała nie? Masakra co się dzieje.

wstrzeliłem, że czekałem tylko 4 miesiące.

Niech zgadnę: 1.5dpi manual w comforcie i bez pakietu dużej navi? ( ͡
  • Odpowiedz
@cwlmod: akurat ja wersję premium brałem. jedynie manual na tym 1.5TGDI i pewnie on mnie uchronił od rocznego czekania.
I lekka korekta, bo zapomniałem o kolorze, więc jednak gdzieś 7-8k różnicy (bez rabatów), ale z rabatam mi wyszło 103k, teraz bym za to samo musiał zapłacić 120k jeżeli nie dają nawet rabatu flotowego (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@Faley: No to jakiegoś mega farta miałeś. Największe opóźnienia były przez automaty i te duże ekrany. Rok temu tucsona pomagałem kupić dla rodzinki to brany pod uwagę był też i30 premium w automacie + kolor i wtedy miałem ofertę za 102k. Dzisiaj to chyba komfort za tyle wychodzi. Eh :/

Jak ci się jeździ ta miekką hybrydą w manualu? Jeździłem ostatnio bmw x3 z MH i cudownie tam działała ta
  • Odpowiedz
@cwlmod: No i gratki, teraz tylko delikatnie dotrzeć wymienić olej i ogień.
W kwestii dostępności polecam naśladowcom sprawdzić u naszego zachodniego sąsiada może okazać się że nie tylko auto jest dostępne szybciej, ale i jest tańsze - na przykładzie Yarisa GR ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@cwlmod: bardzo przyjemna, w trybie sportowym (niedostępny w niższych wersjach chyba) jest miodnie. potrafi się zerwać bardzo sprawnie, a i przy jeździe na biegu też jest mega dynamiczny. Generalnie ten tryb sportowy dużo daje tej hybrydzie (a przynajmniej takie mam wrażenie), bo ma większą "tolerancję" wyższych obrotów, gaz szybciej reaguje i też zbijanie biegów na niższe utrzymuje obroty wyżej. W trybie normalnym dynamiczność spada (może nie tak strasznie, ale różnicę
  • Odpowiedz
W kwestii dostępności polecam naśladowcom sprawdzić u naszego zachodniego sąsiada może okazać się że nie tylko auto jest dostępne szybciej, ale i jest tańsze - na przykładzie Yarisa GR

@mechaniczny_pomidor: Słyszałem, że ktoś na śląsku zamawiał auto z szyberdachem, który nie jest dostępny w Polsce. Widocznie jakiś salon ściągnął mu auto z salonu niemieckiego. Warto się zainteresować takim manewrem.

system start/stop z automatu
  • Odpowiedz
@cwlmod:

Dlaczego? W Tucsonie mojej kuzynki tez jest MH i z punktu widzenia pasażera to system działa bez opóźnień i bez drgań. W zasadzie można o nim zapomnieć.

wiesz, gdzieś tu na wykopie mirek wrzucał co nieco o silnikach z turbiną i jak się z nimi obchodzić, gdzie zalecał by nie gasić silnika z miejsca po trasie, czy dłuższym jeżdżeniu - co też zalecał mi sprzedawca w salonie, by dać
  • Odpowiedz
wiesz, gdzieś tu na wykopie mirek wrzucał co nieco o silnikach z turbiną i jak się z nimi obchodzić, gdzie zalecał by nie gasić silnika z miejsca po trasie, czy dłuższym jeżdżeniu - co też zalecał mi sprzedawca w salonie, by dać turbinie ochłonąć chwilę - a start/stop odcinałby mi silnik w moment, bez oddechu dla turbiny.

@Faley: W sumie zapomniałem trochę o tej kwestii. Próbowałem coś na szybko teraz znaleźć
  • Odpowiedz
@cwlmod:

Nie wiemy tylko jak są te marginesy ustawione, bo oszczędność paliwa jest na pewno ważniejsza dla producenta niż niezawodność w dłuższym czasie

o i to też właśnie - plus też ciekawe jak rozrusznik to wytrzyma na dłuższą metę. Czytałem, że są one "mocniejsze" w takich silnikach, ale wiadomo, obecnie producenci próbują zmieścić się jak tylko się da w normach emisji spalin, a ja jako użytkownik, który chce nim pojeździć
  • Odpowiedz
@cwlmod: graty, pytałem jakiś pół roku temu jak z dostępnością to pani mi powiedziała ze ona nie wie ale jak chce zamawiać to trzeba poczekać około 9 miesięcy, a jak chce odbyć jazdę probna to na stronie mam numery telefonów (xD) do wszystkich salonów i żebym podzwonił może gdzieś maja sztukę demowke. Nie wiem czy to standard ale poczułem się olany na maxa, chłop ma dzwonić po wszyskich salonach w
  • Odpowiedz
o i to też właśnie - plus też ciekawe jak rozrusznik to wytrzyma na dłuższą metę. Czytałem, że są one "mocniejsze" w takich silnikach

@Faley: Tak było w przypadku zwykłego systemu start stop. W MH typowego rozrusznika nie ma. Zamiast koła zamachowego masz zintegrowany starter-generator (ISG). Powoduje to znacznie płynniejszy start i przez to mniejsze wstrząsy podczas startu silnika. Dlatego MH tak gładko i szybko się uruchamiają. O zużycie tego systemu
  • Odpowiedz
@cwlmod: no tyle było jak byłem zaintersowany. Raczej chodziło mi o żenadę ogólnego podejścia do klienta przez Hyundai Polska, nie znalazłem żadnej możliwości na stronie ani u dealera jak mogę się dowiedzieć gdzie w pl maja demowke. Poszedłem do konkurencji i w miłej atmosferze ogarnięto temat prawie z dnia na dzień
  • Odpowiedz
@bb89: HMP daje ciała po całości, niestety. Coś się u nich pozmieniało ostatnio. Jak zamawiałem poprzednią enkę na początku pandemii to było normalnie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz