Wpis z mikrobloga

#monitoring #cctv #pytaniedoeksperta #siecikomputerowe

Mireczki, mam sobie w swojej sieci serwer na windozie 10, którego używam głownie do plexa, torrenta itp, ale chciałbym dorzucić sobie ze dwie kamerki poe do monitoringu posesji i tak się zastanawiam, czy zamiast kupować dedykowanego rejestratora mógłbym wykorzystać ten serwerek? Możecie polecić jakieś konkretne oprogramowanie? Jak to jest z użyciem zasobów serwera (dysk dałbym zewnętrzny po USB-C). Warto się w to bawić czy lepiej kupić rejestrator?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BooB kup rejestrator hika za 300zl i masz problem z głowy. Takie druciarstwo to ja praktykowalem jak miałem 17lat ( ͡º ͜ʖ͡º) niepotrzebnie kombinujesz, cpu będzie Ci w---------o i wogole. A tu masz wszystko plug n play.
  • Odpowiedz
dysk dałbym zewnętrzny po USB-C

@BooB: Dyski które nie są dedykowane do pracy z CCTV siadają dość szybko - i przetestowałem to w praktyce, a nie w teorii na dwóch (padły oba - jeden po 13 a drugi chyba po 16 miesiącach), przy czym pracowały z kamerami o relatywnie małym przepływie danych z ustawionym niskim bitrate (dla 720p). Rejestrator bez obudowy (u mnie tak działa od 3 lat) to koszt
  • Odpowiedz
@bialy100k: oczywiście, dlatego chciałem po USB-C puścić specjalny dysk NASowy w kieszeni :) Generalnie te blue iris @Immortale wygląda spoko, ale koszt to ponad 400 zeta, więc bardziej opłaca się iść w rejestrator hikvision i mieć praktycznie wszystkie ogarnięte ¯\_(ツ)_/¯ Zagłębiając się w temat znalazłem darmowe rozwiązanie iSpy i może pobawię się tym tak z ciekawości :)
  • Odpowiedz